Morgonens nyheter i korthet

Borgarna diggar Persson. Ljusare syn på Telia. Läs fyra tidningar på fem minuter.

DAGENS INDUSTRI Utlänningarna flyr Stockholmsbörsen. Svenska aktier har mist sin tjusning bland internationella placerare. Under fjolåret nettosålde utländska investerare aktier i nära nog alla de största svenska börsbolagen. Det visar en sammanställning som DI gjort. I dagsläget finns det 13 svenska börsbolag med ett börsvärde över 50 miljarder kronor. I så gott som alla dessa har utlandsägandet minskat under fjolåret. Det framkommer från statistik från SIS Ägarservice som DI sammanställt. Exempelvis nettosålde utländska investerare 6 procent av Ericsson i fjol och äger nu 48 procent.

Bud splittrar Munksjö. I dag tar Munksjös styrelse ställning till budet från Jefferson Smurfit. Enligt uppgift till DI är styrelsen oenig men utåt vill ingen kommentera budnivån. Ledamoten Kjell Nilsson lovar att styrelsen ska titta på alla alternativ. “Jag har en bestämd uppfattning och den ska jag låta omvärlden få veta när det är rätt tidpunkt”, säger Kjell Nilsson.

Fler bolag utpekas i kartellen. Asfaltkartellen är snart inringad. DI har hos Vägverket Mälardalen tagit del av dokument som avslöjar vilka bolag NCC misstänks ha samarbetat med . Dokumenten är centrala i Konkurrensverkets kartellutredning.I handlingarna återfinns Skanska, Peab, Kvalitetsasfalt och Vägverket Produktion. Asfaltkartellen har samverkat i fem projekt i Mälardalen, enligt uppgifter till DI.

FINANSTIDNINGEN

Borgarna gillar Persson. Stödet för Göran Persson stärks nu även bland de borgerliga väljarna. Fler folkpartister vill hellre ha Persson som statsminister än sin egen partiledare. Göran Persson är i dag den överlägset populäraste statsministerkandidaten bland väljarna. 49 procent av de som svarat på Demoskops fråga vem de helst vill se som Sverige statsminister, har sagt Göran Persson. Närmast på tur står moderatledaren Bo Lundgren och kristdemokraternas partiledare Alf Svensson med 12 respektive 11 procent.

Ljusare syn på Telia. Aktiemarknadens syn på Telia-aktien är ljusare än för ett år sedan. Med en kurs runt 40-kronor är det idag fler som rekommenderar köp. Ungefär en femtedel av analyshusen köprekommenderar Telia i dag. Det är något fler än under fjolåret. Skälet till att några svenska analysfirmor har vågat höja sina rekommendationer den senaste tiden är att man tycker att aktien är köpvärd när den handlas runt 40-kronorsstrecket.

SVENSKA DAGBLADET

Nordea fällt för ränteskruvning. Nordea har ägnat sig åt ränteskruvning. Det slår Stockholms tingsrätt fast i en dom som får betydelse för flera liknande fall med Nordea inblandat. Bankens finansbolag har tagit ut för höga räntor utan att kunde kunnat märka det. Vid ränteuppgångar höjdes räntan i överkant och vid sänkningar ändrades räntan för sent. Flera företag har på det sättet fått betala oskäliga räntor.

Byggare spår ljusare tider. Bostäder och offentligt byggande ökar ordentligt de närmaste åren, spår Byggindustrierna som också räknar med ökad sysselsättning i byggsektorn. Trots lågkonjunkturen kommer byggandet att öka i god takt framöver. Men marknaden är tudelad, menar BI. Även om näringslivets bygginvesteringar minskar i år, så balanseras minskningen av ökat bostadsbyggande och offentligt byggande. Totalt kommer byggandet att öka med 3 procent i år och med 6 procent nästa år.

DAGENS NYHETER Telias kunder kollektivansluts. Ändringar i personuppgiftslagen har öppnat för företag att kollektivt ansluta kunder att delta i marknadsföringskampanjer mot sin vilja. I dagarna har Telia skickat ut en sådan kollektivanslutning till sina mobiltelefonkunder. Den kund som inte noterar företagets avtalsförändringar insmugna i det finstilta automatiskt går med på Telias förslag att acceptera marknadsföring från andra företag. För att avstå måste kunden själv skriva eller ringa och meddela detta. Med andra ord den som tiger samtycker.

NCC delaktig i fler karteller. Bygg- och anläggningsföretaget NCC har varit med i fler karteller än de som Konkurrensverket uppgivit. Det kommer fram i NCC:s egen utredning som delvis blev offentlig på onsdagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.