Morgonens nyheter i korthet
DAGENS NYHETER Rådman sågar eko-åklagare Chefsrådmannen Rolf Nöteberg, domare i det uppmärksammade Nordbankenmålet, går till attack mot de åklagare som arbetar med ekobrott.
”Jag är en kritiskt lagd person och missnöjd med hur ekobrotten hanteras. Ekobrottsmyndigheten har stora resurser, men kompetensen på åklagarsidan är otillräcklig”, säger Rolf Nöteberg.
Även hos Brottsförebyggande rådet finns kritiken dokumenterad. Konkursförvaltare som upptäcker bokföringsbrott är kritiska till hur dessa hanteras av ekoåklagarna och skatteförvaltningen var så missnöjd med hur skattebrotten utreddes att en ny enhet bildades, skattebrottsenheten.
Nokia-chef värst på att köra för fort Nokiadirektören Anssi Vanjoki, chef för Nokia Mobile Phones, slår nytt finskt rekord i fortkörninsgböter. Vanjoki får betala över en miljon kronor för att han kört 75 km/tim med sin Harley Davidson-mc på en sträcka med 50-begränsning. I Finland fastställs bötesbeloppet i enlighet med inkomsterna. Vanjoki tänker dock överklaga.
DAGENS INDUSTRI Riksbanken väljer rörligt Riksbankschef Urban Bäckström har valt rörlig ränta för 80 procent av sina banklån. Förste vice riksbankschefen Lars Heikensten kör med 100 procent rörligt. Det visar en färsk sammanställning som DI gjort över samtliga riksbankschefers privatekonomi. Valet av bolån pekar mot att de inte räknar med att behöva höja räntan den närmaste tiden.
Nytt index vinnare på Axfood Börsens dagligvaruindex, där kursraketen Axfood med VD Mats Jansson ingår, var en stor vinnare under det första året med den nya indexindelningen. Förlorare var de olika IT-indexen tillsammans med finanssektorn. Det visar en genomgång av det första året med den nya indexindelningen på Stockholmsbörsen. Inför 2002 tror Peter Malmqvist, analyschef på Aragon, på IT-sektorn.
“IT-indexen kommer att få en tydlig revansch. De index som får svårast i år är läkemedels- och sjukvårdssektorn”, säger han.
FINANSTIDNINGEN USA-ägande lyfter Volvo och Saab Det amerikanska övertagandet av biltillverkarna Volvo och Saab har inneburit ett lyft för bolagen. Samtidigt som världens biltillverkare skär ned, har antalet anställda inom svensk bilindustri ökat. Matts Carlsson, en av Sveriges främsta fordonsexperter, tror att risken hade varit stor att de svenska bilmärkena hade försvunnit om inte amerikanerna köpt dem.
Proffsen siktar på börsfest i år Sveriges tyngsta analyschefer och aktiestrateger är överens; börsen stiger i år. Bättre konjunktur och mycket kapital vid sidlinjen som ska in på aktiemarknaden kommer att lyfta börsen, kanske upp till 20-25 procent. Som favoritsektorer nämner flera av strategerna cykliska branscher, till exempel verkstad och stål, men även telekom.
”Fonderna måste ta större ansvar” De institutionella ägarna måste ta mycket tydligare ägaransvar om de röststarka A-aktierna försvinner. Annars hotas långsiktigheten i det svenska näringslivet, anser Intentias VD Björn Algkvist, som kontrollerar Intentia just med hjälp av A-aktier. ”Risken med en rösträttsreform är att vi får ägare som kräver snabbt resultat av investeringarna. Det är få styrelser som har den integritet som krävs för att i det läget göra satsningar som ger resultat först om fem eller tio år”, säger han.
Slutsparat på H&Q Nu är det slutsparat hos fondkommissionären Hagströmer & Qviberg. Efter tre kraftiga besparingsprogram förra året ligger fokus i år på expansion, eventuellt genom förvärv. Intresset att expandera gäller såväl på mäklerisidan som inom private banking.
”Priserna har gått ner rejält på den här typen av bolag. Men just i dagsläget för vi inga konkreta förhandlingar”, säger Patrik Enblad, som nyligen tog över som VD efter Anders Böös.
SVENSKA DAGBLADET Kvinnor tar över Assi Domän Assi Domän skrev historia igår då styrelsen fick sammanlagt fem kvinnor, bland andra Birgitta Johansson-Hedberg, miljöpartisten Åsa Domeij och Christina Liffner, som fram till 1998 arbetade som vice koncernchef i bolaget. Dock blev det en man, Bo Dockered, som valdes till styrelsens ordförande.
Nätmäklare höjer avgiften De sämre tiderna har inneburit att flera nätmäklare har höjt eller ska höja sina avgifter. Framförallt höjs depåavgifterna. ”Så länge nätmäklarna växte med 100 procent varje år var ägarna nöjda men nu när kundtillströmningen avtagit måste man ta ut högre avgifter”, kommenterar Claes Hemberg, informatör på Avanza. De som råkat ut för de största höjningarna är de kunder som följde med Matteus när företaget gick upp i JP Nordiska. Även Föreningssparbanken höjer sina avgifter.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.