Morgonens nyheter i korthet

DAGENS INDUSTRI Utlänningar vinnare på Swedish Match Svenska fonder har gått miste om tobaksbolaget Swedish Matchs guldår på börsen under vilket aktiekursen har fördubblats. Vinnarna på uppgången är amerikaner och andra utländska investerare som klev in och tog över majoriteten i bolaget strax innan aktien började stiga. Först den senaste tiden har svenskarna börjat köpa Matchaktier igen. Under fjolårets sista tre månader ökade det svenska ägandet från 30,5 procent till över 32 procent.

”Svenska aktier underskattade” Fondjätten Robur har under Anders Eks ledning minskat sitt ägande kraftigt i flera av börsens tyngsta bolag. Strategin har till stor del möjliggjorts av de amerikanska mäklarjättarnas aggressiva intåg på Stockholmsbörsen. ”Det finns en underskattning av aktiemarknadens likviditet. Likviditeten i den svenska aktiemarknaden är mycket bättre i dag än för tio år sedan. Jag är förvånad över hur stora poster det går att göra. Det kan man datera till när utlänningarna började komma in på den svenska marknaden”, säger Anders Ek.

IT-bolag pressar fram uppsägningar Minst tio börsföretag, främst IT-bolag, utövar påtryckningar för att medarbetare ska säga upp sig frivilligt vid arbetsbrist, vilket sätter lagen om anställningsskydd, LAS, ur spel. Enligt facket är en orsak att bolagen vill slippa gå ut med negativ information om varsel till marknaden. Cap Gemini Ernst & Young gick ut med ett erbjudande till ett femtiotal anställda i våras. Enligt företaget handlade det inte om arbetsbrist medan Sif anser motsatsen. Frågan ska nu upp i Arbetsdomstolen.

FINANSTIDNINGEN Pagrotsky spår storaffärer Handelsminister Leif Pagrotsky välkomnar den norska borgerliga regeringens planer på utförsäljning av statliga bolag. Han gillar att de nationalistiska undertonerna är borta och spår nu fler nordiska fusioner. ”Detta ökar aktiviteten för att skapa starkare nordiska enheter som kan göra sig gällande i Europa och världen. Och mäta sig med andra stora aktörer som är tillräckligt stora för att konkurrera på den internationella marknaden”, säger Pagrotsky.

Svensk forskning på väg att halka efter Svensk forskning tappar i konkurrenskraft eftersom regeringen inte prioriterar anslagen till universiteten. Det anser Göran Ando, forskningschef på Pharmacia, som efterlyser en mer offensiv politik inom området. ”Regeringen måste våga satsa på forskning som verkligen är i topp. Svenska universitet konkurrerar inte med varandra utan med resten av världen”, säger Göran Ando.

SVENSKA DAGBLADET Expertskatt lyckat lockbete Skatterabatten för utländska experter, där 25 procent av lön och inkomst undantas från beskattning, lockar tre gånger fler än regeringen kalkylerade med. Fram till början av december förra året hade nära 1 350 utländska experter ansökt om att få expert- skattestatus enligt Riksskatteverket. ”Detta visar inkomstskattens betydelse. Det blir enklare att locka till sig experter när och om skattesatsen sänks”, konstaterar Sacos VD Anders Lönnberg.

DAGENS NYHETER Svenska tjänster en bästsäljare Den svenska tjänsteexporten växer snabbt. Åren 1995-2000 ökade den med 66 procent, att jämföras med varuexporten som ökade med 38 procent, visar en rapport från Svenskt Näringsliv. Framförallt ökar handeln med bland annat kommunikation, byggnadstjänster, försäkringar, finansiella tjänster, forskning och utveckling samt trading. Transporters och resevalutans andel av tjänstesektorn minskar däremot.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.