Morgonens nyheter i korthet

Miljobonus till SAS-chefer trots krisen. Samsung går om Ericsson. Ekonomi24 har förvandlat två kilo papper till ett klick.

DAGENS INDUSTRI Samsung har gått om Sony Ericsson. Den koreanska elektroniktillverkaren Samsung har gått om Sony Ericsson i mobiltelefonförsäljning och fortsätter att ta marknadsandelar. Dyrare och mer avancerade modeller gör att telefonerna har marginaler i klass med Nokias, säger bolagets vice VD till DI. “På de viktigaste marknaderna siktar vi på att bli störst. Visst är det ett jättegap mellan oss och Nokia men i Västeuropa och Nordamerika växer vi snabbare än våra konkurrenter”, säger Il-Hyung Chang, vice VD på Samsung Electronics.

SAS-chefer får bonus – de anställda får gå. Det blir bonus för koncernledningen i SAS även för 2001 trots att året var ett av de mest katastrofala i bolagets historia. Samtidigt håller personalen andan för att få veta vilka 2.500 anställda som ska förlora sina jobb. SAS ledning och 250 av de högsta cheferna får dela på 20 Mkr trots att SAS väntas redovisa en förlust på 1,5-2 miljarder kronor när resultatet kommer i nästa vecka. Bland dem som står på bonuslistan återfinns bland annat hela SAS ledning med koncernchef Jørgen Lindegaard, vice VD Marie Ehrling och finansdirektör Gunnar Reitan.

Nordea sänker skatt för bankens aktiechef. Nordea har fått expertstatus för sin aktiechef Finn Pedersen inom Nordea Securities. Han betalar nu betydligt mindre i skatt än både sina gamla kolleger i Danmark och de nya i Sverige. I fjol gav expertstatusen honom åtminstone en miljonförtjänst, enligt DIs uppgifter. Nordea som bolag sparade minst 800.000 kronor. Hittills har den nordiska banken Nordea, som till 18 procent ägs av svenska staten, ansökt om expertstatus för fem av sina anställda. Dansken Finn Pedersen, som är aktiechef inom Nordea Securities, är en. “De övriga fyra är utomnordiska medborgare utanför ledningsnivå, som är experter inom trading och utlandsverksamhet”, säger Nordeas presschef Erik Evrén.

FINANSTIDNINGEN Fortsatt pessimism bland börsbolagen. De svenska företagens framtidsutsiker är fortsatt mörka. Det visar en genomgång av de bolagsrapporter som hittills kommit. ”Generellt har de utsikter som företagsledarna målat upp varit mer återhållsamma än vad man hade hoppats på från marknadens sida”, säger Martin Guri som är analyschef på SEB Enskilda Banken och får medhåll av Ola Asplund som är aktiestrateg på Hagströmer & Qviberg: ”Förhoppningar är till stor del i form av positiv makrostatistik, finanspolitiska effekter och låga energipriser snarare än fakta som har lyfts fram av de amerikanska bolagen. Det är väldigt sällan man hör att exempelvis efterfrågan förbättrats, och det är trots allt den biten som företagen är bäst på att avgöra.”

SVENSKA DAGBLADET USA genomför global aktieskatterazzia. Med piska och morot tvingar USA banker och fondhandlar att lämna en mycket omfattande rapportering om aktieutdelning och räntor. 100 000-tals svenskar berörs och kostnader för bankerna är stora. På svenska finansinstitut jobbas febrilt med uppgiftslämning till den mäktiga skattemyndigheten IRS (Internal Revenues Service) i USA. Senast i mars skall uppgifter för 2001 skickas över Atlanten till IRS.

DAGENS NYHETER Arbetslösheten minskar, men konkurserna ökar. Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, samlar sig inför en väntad uppgång av arbetslösheten under våren, men ännu sätter inte varselvågen några djupare avtryck i statistiken.

De två faktorer som brukar peka ut den framtida utvecklingen rör sig åt olika håll. Under januari anmäldes 42.000

lediga jobb till landets arbetsförmedlingar, vilket är den näst högsta januarisiffran de senaste tio åren. Men samtidigt var antalet varsel, 5.600, fortsatt högt.

Förklaringen är att olika delar av ekonomin går olika bra. Varslen kommer i stor utsträckning inom tillverkningsindustrin, inte minst inom elektroindustrin, men också inom IT- och uppdragssektorn. Hälften av alla varsel i januari lades i storstadslänen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase