Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI Ackordscentralerna räknar med rusning. Antalet företag på obestånd ökar allt snabbare. Det uppger konkursförvaltare och representanter för Ackordscentralerna för DI. Svante Olofsson, VD på Ackordscentralen i Stockholm, uppger att hjälpansökningarna från företag på obestånd har ökat “ganska markant”. Han är också rädd för att trenden fortsätter till våren.
“Riskkapitalbolagen är i farozonen, vilket beror på att e-handelsbolagen har problem. Jag tror att det kommer att hända saker till våren.”
Hyresboomen är över. Stockholms glödheta fastighetsmarknad börjar kylas av. Framför allt är det IT-sektorns kris och den snabba utbyggnaden av nya kontor som drar ned kontorshyrorna. Samtidigt börjar flera företag som länge hyrt i Stockholms hetaste lägen leta efter nya lokaler längre ut från centrum.
FINANSTIDNINGEN Miljölag kan sinka 3G. Miljökrav riskerar att försena utbyggnaden av 3G-näten. Inte minst i skärgården och andra områden med höga naturvärden kan det bli problem för operatörerna att få bygglov. Regeringen har gett Boverket, tillsammans med bland andra Naturvårdsverket, Post- och telestyrelsen (PTS) och Kommunförbundet, i uppdrag att undersöka vilka miljöeffekter nätutbyggnaden kan få, samt ge förslag på hur dessa ska bli så små som möjligt.
Mellandagarna drog ner handeln. Årets decemberhandel gick sämre än väntat. Svenskar köpte visserligen julklappar som aldrig förr, men köpfesten under mellandagsrean uteblev. Enligt Handelns utredningsinstituts snabbindex steg omsättningen för den egentliga detaljhandeln med 3,5 procent i december förra året jämfört med samma period 1999. ”Detta var en svagare försäljningsökning än vad vi hade räknat med. Det är tydligt att handeln har gått in i en ny fas med lägre tillväxttakt”, säger Carl Eckerdal på HUI.
SVENSKA DAGBLADET Ett steg närmare konflikt inom verkstadsindustrin. Det första försöket att trygga arbetsfreden misslyckades inom verkstadsindustrin. Nu rycker istället en konflikt närmare. Det är framför allt industritjänstemännen som är på krigsstigen. Och den uppseglande striden handlar främst om makten över arbetstidens längd och förläggning.
Handels avvisade bud om individuella löner. På onsdagen inleddes förhandlingarna mellan LO-förbundet Handels och Handelsarbetsgivarna. Parterna växlade då krav – och motsättningarna blev omedelbara. Handelsarbetsgivarna vill införa individuell lönesättning och ta bort delar av dagens ersättning för obekväm arbetstid. Arbetsgivarbudet avvisades dock direkt av Handels. ”Detta är ett minusbud. Vi står mycket, mycket långt från varandra. Arbetsgivarna föreslår enbart försämringar”, säger Ninel Jansson, Handels ordförande.
DAGENS NYHETER Köpet av Postgirot kan hävas. Konkurrensverket förbereder, enligt vad DN erfar, att gå till domstol för att få storbankernas köp av Postgirot hävt. Många av de över en miljon kunderna har krävt att Konkurrensverket stoppar affären. Motiveringen är att Svenska Girot får en för dominerande ställning på marknaden för betalningsförmedling.
På Konkurrensverket vill ingen offentligt uttala sig.
”Vi har inga kommentarer”, säger informationsansvariga Kerstin Riese.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.