Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI Hellström klarar inte Ramqvists krav. Kurt Hellström klarar inte ens hälften av de krav som Ericssons styrelseordförande Lars Ramqvist satte upp när förra chefen Sven-Christer Nilsson sparkades i juli 1999. Bland de punkter Hellström inte får godkänt på finns målet om att under 2000 nå samma lönsamhet i linje med 1998 års nivåer, skapa positivt kassaflöde, minska lagren och göra företaget mer lyhört gentemot kunderna.
Skogen faller. För första gången på drygt två år faller massapriset. Världsledande Södra sänker priset från 710 till 680 dollar per ton blekt barrsulfatmassa och hela branschen väntas följa efter. Avmattning i konjunkturen och minskad efterfrågan från de största massakunderna, finpappersbruken, anges som orsakerna. Samtidigt ser Stora Enso pessimistiskt på 2001.
Statligt toppjobb i blåsväder. Departementsrådet Dag Detter förvaltar statens gigantiska aktieportfölj i jättar som Telia, Posten, Vattenfall, Assidomän och SAS och är en av svenskt näringslivs mäktigaste personer. Nu framkommer att han för två år sedan fick sitt jobb trots flera oklarheter i nsökningshandlingarna. Nu överklagar en av Dag Detters konkurrenter utnämningen till Regeringsrätten.
Atle tar revansch på Bure. Systerföretagen Atle och Bure har gått skilda vägar på Stockholmsbörsen. Det förr så heta Bure har drabbats hårt av IT-kraschen. Atle däremot står starkt och inriktningen mot bland annat verkstadsindustrin har lyft aktien. Räknat från slutet av september i fjol har Bure rasat 27 procent medan Atle stigit med 6 procent under samma period.
FINANSTIDNINGEN AP-fond spräcker front mot Investor i Ericsson. Tredje AP-fondens VD Tomas Nicolin ifrågasätter kraven på ändrade röstregler i Ericsson och går därmed emot flera av sina förvaltarkollegor. “Det är inte självklart att det är en fördel att alla Ericssonaktier har lika röstvärde. Investerare har olika utgångspunkter och därmed varierande förmågor att utöva ägarrollen. Vissa prioriterar en stabil avkastning. Med lika röstvärde finns det en risk att ledningen saknar tydliga, kravställande ägare”, säger Tomas Nicolin.
Volvo hoppas på Bush. Den amerikanska lastbilsmarknaden är för tillfället extremt svårbedömd. Huvudspåret är dock att den senaste tidens nedgång kommer att fortsätta en bra bit in på det andra halvåret. Den slutsatsen dras efter Volvos köp av Renaults lastbilsdivision och amerikanska Mack som nu sätter sitt hopp till de amerikanska politikernas förmåga att på nytt få fart på ekonomin.
SVENSKA DAGBLADET Matteus kallar in seniorerna. Ung och oerfaren är inte längre någon merit hos Matteus. Efter, Pinkertonhärvan, Sveriges största insidermål där en 24-årig mäklare och en 32-årig analytiker från Matteus nyligen dömdes till fängelse, skall mäklarna och analytikerna vara “seniora”. Insiderskandalen och ett vd-byte medförde att 40 procent eller cirka 80 personer i fjol lämnade firman.
Diamyd prickas av SBI. Bioteknikföretaget Diamyd Medical har fällts av SBI:s disciplinnämnd för att bolaget selektivt spridit kursdrivande information. Bolaget, som är det första på SBI-listan som fälls för brott mot noteringsavtalet, tvingas nu betala böter motsvarande en årsavgift på 40 000 kronor till SBI.
DAGENS NYHETER Riksbanksdirektör lämnar uppdrag. Den blivande riksbanksdirektören Kristina Persson lämnar sitt uppdrag i den demokratistiftelse hon själv bildat. Detta efter kritik från bland andra kristdemokraten Mats Odell som anser att det faktum att hon själv satsat 15 Mkr i fonden går på tvärs med hennes uppdrag i Riksbanken.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.