Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI
Storföretag återtar täten. Etablerade IT-konsulter är återigen favoriter hos storföretagen som allt oftare ratar de unga internetkonsultbolagen när de planerar nya e-handelsprojekt. Framför är det de traditionella IT-konsultbolagen som Tieto Enator, Cap Gemini, IBM och WM-Data som nu är aktuella för de stora uppdragen. Ett av dessa, Tieto Enator, är dessutom kursvinnare de senaste månaderna och nu ohotat störst i Sverige med ett börsvärde på 26,5 miljarder kronor.
Oenighet inför Ericssons rapport. Det finns kraftigt skilda uppfattningar om hur stor förlust Ericsson kommer att redovisa för sina mobiltelefoner på fredag, när årets bokslut presenteras. Enligt de analytiker DI talat med hamnar förlusten för telefonerna mellan 19 och 25 miljarder kronor, vilket kan jämföras med Ericssons egen prognos på 16 miljarder. Fallande komponentpriser, lägre telefonförsäljning och telefonpriser under det fjärde kvartalet motiverar också en lagernedskrivningen. “Vi räknar med att Ericssons finanschef Sten Fornell gör en lagernedskrivning på 9 miljarder redan för år 2000”, säger en analytiker.
2.300 miste jobbet inom IT förra året. 1 800 IT-konsulter har varslats eller sagts upp i Sverige sedan marknaden rasade i våras. Ytterligare runt 500 har mött samma öde i övriga IT-branschen. Därmed följer Sverige trenden i USA, där över 30.000 IT-anställda mist jobbet på ett halvår.
FINANSTIDNINGEN
Miljardsmäll för Handelsbanken. Handelsbanken har drabbats av rejäla skattesmällar efter tunga bakslag i länsrätten. Banken har vid flera tillfällen gått till domstol för att få tillbaka skatt som man tidigare betalat in, men domstolen har dömt till Skattemyndighetens fördel. Hittills har staten klubbat igenom beslut som tynger bankens skattenota med cirka 800 miljoner kronor, visar en kartläggning av bankens skatteärenden.
Orange söker nya partners. Orange och Sonera har en tid utpekats som lämpliga samarbetspartners efter att Telia och Netcom beslutade att bygga ut 3G-nätet tillsammans.De spekulationerna tar ny fart efter att Orange har bjudit in Sonera, Telefonica och holländska KPN till samarbete på den spanska marknaden. Under en pressträff inför börsintroduktionen av Orange sa koncernchefen Hans Snook att han vill se någon form av affär med de tre bolagen.
Webbplatser rear annonsutrymme. Annonspriserna på internet rasar och många webbplatser har tvingats sänka priserna med 15 till 20 procent. Det konstaterar annonsnätverket Doubleclicks Nordenchef Göran Arvinius. Prisraset kommer trots prognoser om en 60-procentig ökning av värdet på internetannonseringen i år. En viktig orsak är att utbudet av annonsutrymme på internet ökar snabbare än efterfrågan. Hittills är det shoppingsajterna som drabbats hårdast.
SVENSKA DAGBLADET
Fusionskraften fortsatt stark inom IT-branschen. Under de senaste 18 månaderna har 900 företagsköp eller företagsfusioner ägt rum i den nordiska IT-branschen, vlket motsvarar ett värde av nära 214 miljarder kronor. Det visar en analys av affärerna gjord av Arthur Andersen som även spår att antalet företagsaffärer fortsätter vara stort framöver. En drivkraft är uppbyggnaden av de nationella tredje generationens mobiltelenät som kommer att öppna möjligheter till skapandet av nya bolag, företagsköp, allianser och samgåenden.
Frankfurtbörsen vill växa västerut. Med en miljard euro, drygt 8 miljarder kronor, på fickan tack vare den stundande börsnoteringen ställer Frankfurtbörsens VD Werner Seifert in siktet på expansion. Enligt uppgifter i de tyska medierna planerar Frankfurtbörsen att köpa in sig i amerikanska Nasdaq så snart börsintroduktionen är avklarad. Ett annat rykte gör gällande att de är intresserade av svenska OM och Stockholmsbörsen.
DAGENS NYHETER
Börsmäklare får hjälp av facket. Från och med den 28:de februari börjar börsen med kvällsöppet, vilket fått till följd att allt fler mäklare vänder sig till facket för att veta vilka rättigheter de har. Finansförbundet, som organiserar tjänstemän inom bank- och finanssektorn, har fått ta emot ett ökande antal samtal från oroliga anställda hos fondkommissionärer och andra finansbolag.
Svensk bioteknik lockar investerare. Trots skepsisen inom tillväxtbranscher som IT har det utländska intresset för de svenska tillväxtbolagen inte mattats nämnvärt. Ny statistik från SIS Ägarservice visar att en stor del av de svensknoterade bioteknikrelaterade bolagen har fått större andel utländskt ägande under året. Rekordexemplet är Nobel Biocare, där det stigit från 58 till drygt 90 procent på ett år.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.