Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI Storslam för staten Årets skatterazzior mot drygt 20 av Sveriges största företagskoncerner ger upptaxeringar med 25 miljarder kronor och extra skatteintäkter till statskassan på sammanlagt 7 miljarder kronor. I fjol gav razziorna 2,5 miljarder kronor till statskassan. Skattemyndigheten uppskattar även att cirka 20 miljarder kronor har underkänts i form av olika underskott, bland annat i samband med att företag köper förlustbolag för att kvitta bort stora vinster.
“Ericssons kostnader skyhöga” Ericssons problem är betydligt värre än vad som tidigare uppdagats. Trots åtgärder är bolagets personal- och kapitalkostnader alldeles för höga. Det krävs betydligt fler och kraftigare åtgärder än hittills för att rädda bolaget. Det varnar företagskonsulten Anders Grufman för i en ny bok. Borträknat det som Ericsson betraktar som extraordinära åtgärder så kostade det bolaget 2 kronor och 3 öre att åstadkomma 1 krona i förädlingsvärde under årets första nio månader. Samtidigt kostade det konkurrenten Nokia bara 84 öre att åstadkomma ett förädlingsvärde på 1 krona.
Trygga aktier osäkra efter terrordåd Flera vinstvarningar har gjort de tidigare så trygga läkemedelsaktierna till osäkra kort. Efter terrordåden den 11 september spåddes branschen bli den ideala tillflyktsorten när oron för konjunktur och börsut- veckling var stor. Men verkligheten blev den motsatta och världens 14 största läkemedelsföretag har nu fallit 16 procent i snitt sedan årsskiftet. “Läkemedel är inte tillräckligt offensivt”, säger en chefsmäklare.
Icon kränger sitt namn i Asien Den sista IT-konsulten bland Icon Medialabs bolag i Stillahavsasien såldes i veckan till australiensiska Whittle Technology. Kvar för Icon i regionen finns nu endast investeringsportföljen Icon Ventures Asia. Men kineser i Hongkong och Singapore vill använda Icons namn för egen verksamhet. “Här i Asien är Icon ett av de starkaste varumärkena inom IT-konsulteri”, säger tidigare VD:n Göran Malm i Singapore. “Före detta anställda och andra bolag förhandlar om att köpa licens från Icon AB i Sverige för att få använda namnet och Icons databas.
FINANSTIDNINGEN
Kamprad satsar på Italien Ikea planerar för en kraftig expansion i länderna kring Medelhavet de närmaste åren. I Italien, där bolaget idag har sju varuhus, planerar man att mer än dubbla antalet de närmaste åren. Även i Grekland, där konceptet drivs av utomstående bolaget Fourlis som franchisetagare, pågår expansion. Det första grekiska Ikeavaruhuset öppnade i Thessaloniki i oktober, ytterligare tre varuhus är på gång.
Telebolag överst på önskelistan Tele2 och Ericsson är två favoriter för dem som önskar sig en aktie i julklapp. Det blir resultatet när fyra analyschefer plockar ut nästa års potentiella börsvinnare. Sammanställningen visar att förtroendet för Tele2 är mycket högt. Samtliga analyschefer ansåg aktien vara köpvärd och tre av dem rekommenderade den som ”bästa högriskinvestering”. I kategorin ”mellanrisk” vinner Ericsson och bland bästa ”lågriskare” nämns SKF, Ratos och Drott.
SVENSKA DAGBLADET
Telekomjättarna tyngst på börsen Årets börsras har skakat om aktiebörsens aktörer men återhämtningen har återställt ordningen. Det betyder att det inte har skett några större omkastningar bland de bolag som börsen värderar högst. Telekomjättarna väger tyngst, men på ett år har det skett en omkastning i toppen. Nokia är åter börsens största bolag med ett börsvärde på 1 260 miljarder medan Ericsson kommer tvåa med cirka 500 miljarder.
DAGENS NYHETER
Krispaket ska rädda Folksam Ekonomin i Folksams sakförsäkringsbolag har i år varit mycket ansträngd. Nu genomför Folksam en rad räddningsaktioner som ska vända miljardförlusterna till vinst. En miljard i internt bidrag, höjda premier, personalen bantas med 130 tjänster, konsulterna ska bort och intäkterna ska ökas med 250 miljoner kronor. Folksams VD Tore Andersson tror på vinst nästa år.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.