Morgonens nyheter i korthet

IT-fiasko för Volvo. Daytradern är tillbaka. Morgonnyheterna är serverade.

Mer pengar till aktieägarna Trots den bistra konjunkturen med vikande företagsvinster spår analytikerna att 75 procent av de största börsföretagen höjer eller behåller sina tidigare utdelningsnivåer. Telia, följt av Securitas, väntas höja utdelningen mest. Det visar en genomgång av SME Direkts senaste uppdatering av analytikernas resultatprognoser på börsens största företag. Ericsson, ABB och Skanska tillhör de bolag som väntas sänka utdelningen mest, i Ericssons fall från 50 till 33 öre.

Julrea på bilar I ett försök att hyfsa försäljningssiffrorna inför nyår är det julrea på nya bilar hos många bilhandlare. “Det är oro på börsen och en lågkonjunktur på väg. Vi måste ta nya grepp för att få upp försäljningen”, säger Bernt Jensen, säljledare på Svenska Bil i Haninge som säljer Opel och Saab. Volvo, Saab och Opel är några märken som bjuds ut med rabatter upp till 20 procent.

Saab årets supersäljare Försvarskoncernen Saab har sålt ut tillgångar i ett rasande tempo sedan samgåendet med Celsius för snart två år sedan. Totalt har 30 bolag lämnat koncernen. Försäljningarna har fyllt på Saabs kassa med drygt 2 miljarder kronor netto. “Vi har inte gjort några panikförsäljningar utan vi har försökt att hitta lösningar som varit bra för verksamheterna”, säger Saabs VD Bengt Halse.

FINANSTIDNINGEN

Fiasko för Volvo Volvos storsatsning på ett nytt IT-system har slagit fel. Problemen gäller ett nytt produktdataystem som Volvo IT beställt av IBM. Projektet startade för två år sedan men IBM/Enovia har ännu inte levererat en fungerade lösning. Enligt personer med insyn i affären har Volvo redan pumpat in närmare 500 miljoner kronor i projektet. Volvo PV som investerat i projektet skriver i ett internt brev att “tidplanen och investeringen är högst osäker”.

Var tredje aktie på plus i år Långt i från alla aktier har dragits med i årets börsfall. Drygt 35 procent av bolagen noterade på A- eller O-listan kan stoltsera med en positiv kursutveckling, och över hälften av börsens aktier slagit index. Det stora indexfallet förklaras av Ericsson, Nordea, Skandia och Nokia som alla tappat mellan 25 och 52 procent. Tillsammans utgör de fyra bolagen drygt en fjärdedel av vikten i SAX-index.

Daytradern är tillbaka Daytradern har börjat handla igen. Favoritaktierna är Ericsson och Nokia men även ett stort antal mindre IT-bolag som Telelogic, Switchcore och Effnet. Däremot ratas bankaktier helt. ”De upplevs som handelsmässigt för trista bolag, mer långsiktiga innehav”, säger Nordnets VD Klas Danielsson.

SVENSKA DAGBLADET

Livbolagen lever farligt De svenska sakförsäkringsbolagen har skärpt sig. Efter en kraftig nedgång förra året, som framför allt berodde på en djupdykning för Trygg-Hansa och Folksam, har kunderna blivit betydligt nöjdare i år. Liv- och pensionsbolagen har däremot tappat i förtroende i år, visar en undersökning från Svenskt Kvalitetsindex.

DAGENS NYHETER

Fiasko för Telias riskkapitalbolag Telia har satsat 200 miljoner kronor i riskkapitalfonden Slottsbacken, men nästan alla bolagen som fonden investerat i har gått med förlust. I ett bolag, Pharmasoft, har det svenska dotterbolaget gått i konkurs, och ett annat, Medical Link, är i princip nedlagt. Nu ska Telia sluta med riskkapitalverksamheten, enligt Eva Lindqvist, chef för Telia Equity. Anledningen är den förändrade marknaden för riskkapitalbolag.

Föreningssparbanken ratar egen fond Anställda på Föreningssparbanken har inte tjänstepensionen i det egna fondbolaget Roburs fonder. I stället får de anställda sin tjänstepension via SPK, Sparinstitutet Pensionskassan, som i sin tur låter externa förvaltare som ABN Ambro Bank, JP Morgan Fleming och T Rowe Price sköta portföljerna. Det är bara förvaltningen av svenska aktier som får skötas av Robur, tillsammans med SEB och Carlson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.