Morgonens nyheter i korthet

Ingen ljusning för konjunkturen. Skanska hoppas på miljardorder i USA. Plocka det göttaste ur morgonens nyhetsbuffé.

DAGENS INDUSTRI VD-karusell snurrar vidare i högt tempo. VD-karusellen fortsätter att snurra i oförminskad takt bland de svenska börsbolagen. Bara i år har 48 av börsens bolag fått ny VD. Senaste exemplet är Lennart Olofsson, som i går lämnade VD-posten i O-listenoterade Duroc. DI har kartlagt vilka börsnoterade bolag som under året bytt VD. Störst chefsrotation har det varit bland IT-bolagen där runt 15 VDar lämnat sina jobb i år. “Det krävs olika typer av egenskaper av en ledare beroende på i vilken ekonomisk fas företaget befinner sig. När konjunkturen nu går ned kan företagen vara i behov av en annan typ av ledare och därför ökar antalet VD-byten”, säger Dick Andbert, VD för chefsrekryteringsfirman Korn Ferry.

Ingen ljusning för konjunkturen.Den stora konjunkturosäkerheten förenar just nu företagen i alla branscher.En utbredd uppfattning om att det vänder upp i slutet av nästa år måste snart kryddas med konkreta signaler om en vändning. Inte ens de branscher som brukar ligga tidigt i konjunktursvängningar kan presentera några vändningsbevis.

Industrimannen Carl Bennet säger upp cirka 80 anställda från Elanders tryckeri, där han är styrelseordförande. En del av jobben hamnar i Polen. Detta sker trots att Carl Bennet är en av Sveriges tongivande kritiker av företagsutflyttningar.

FINANSTIDNINGEN

Skanska hoppas på miljardorder. Skanska har kontrakt på två stora amerikanska brobyggen inom räckhåll. Skanskas delar är värda 5,7 miljarder kronor. Detta kan innebära ett lyft för den svenska byggjätten som har haft ett dystert år. Skanska säger sig vara alltmer ensamt i budgivningarna på mastodontprojekten i USA, vilket höjer marginalerna. ” Inom komplicerade och större infrastrukturprojekt är det inte speciellt många som bjuder numera”, säger Salvatore Mancini, vd för Skanska USA Civil.

Underleverantörer spår fortsatt press. Osäkerheten bland svenska underleverantörer är stor vad det gäller orderingången under nästa år, visar Finanstidningens undersökning. Åtta av nio tillfrågade räknar med oförändrade eller fallande priser under 2002. Underleverantörerna får det fortsatt tufft under 2002. Det tyder svaren från nio börsnoterade underleverantörer och tillverkare på i Finanstidningens undersökning. Fyra bolag räknar med en fortsatt prispress under nästa år och att kunderna, i flera fall företag inom fordon- och telekomindustrin, har goda möjligheter att få igenom krav på sänkta priser.

SVENSKA DAGBLADET

Över 770 förlorar jobbet i Gislaved. I sommar försvinner 774 jobb i Gislaved. Då lägger den tyska däckkoncernen Continental ner sin svenska fabrik. Men exakt när nedläggningen sker är inte klart, förhandlingar ska inledas.

SAS kan tvingas till nya besparingar. November blev en dyster månad för SAS. Antalet passagerare minskade med sammanlagt 6,8 procent och SAS-ledningen aviserar fortsatta neddragningar på sikt om inte läget förbättras snart. Det är främst affärsresenärerna som sviker SAS. Affärsresandet minskade med sammanlagt 13,4 procent och det svider extra mycket eftersom affärsresenärerna är en viktig intäktsfälla för SAS.

DAGENS NYHETER SJ tvingas till stort sparpaket. SJ AB har fått svåra ekonomiska problem. Vid ett styrelsemöte på onsdag presenteras därför en årsplan för 2002 och 2003 som, enligt vad DN erfar, innehåller ett omfattande sparpaket. SJ AB, som sedan årsskiftet enbart driver gamla Statens järnvägars persontrafik, omsätter runt 5 miljarder kronor och prognosen för året löd på en vinst om 118 miljoner kronor. Men i SJ:s rapport för tredje kvartalet var man tvungen att revidera prognosen. Årsresultatet landar i stället på minus 100 miljoner kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.