Morgonens nyheter i korthet

Svensk diplomat gripen med miljoner dollar i kontanter. Rätt eurokurs: 8,90 kronor. Läs alla morgontidningar i ett nafs.

DAGENS INDUSTRI Diplomat anhållen av indiska tullen. Den indiska tullpolisen har anhållit en svensk pensionerad diplomat misstänkt för valutabrott. Han och hans fru greps i fredags på New Delhis internationella flygplats med motsvarande 11 miljoner kronor i handbagaget. Paret kom till Indien den 18 november. De arresterades när de skulle lämna landet i fredags, den 7 december. De skulle åka med Singapore Airlines till Singapore.I två väskor hade de utländska sedlar till ett värde av 11 miljoner kronor. Indisk lag tillåter bara utförsel av motsvarande 21.000 kronor.Nu sitter paret i New Delhis Tiharfängelse. Ärendet ska upp i lokal domstol den 22 december.

“Rätt kronkurs 8,90 kr”. Om Sverige går med i valutaunionen EMU och växlar kronan mot euron på den långsiktiga jämviktsnivån blir knytkursen 8,90 kronor per euro. Den slutsatsen drar Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster, som har räknat ut kronans långsiktiga jämviktskurs.

Familjen Wallenberg fortfarande mäktigast. Familjen Wallenberg, H&Ms huvudägare Stefan Persson och finansmannen Jan Stenbeck är mäktigast i Näringslivssverige.Det slår LO fast i en ny granskning av de svenska finansfamiljerna.”Ett fåtal familjer sitter på makten i företagen men de vågar inte utnyttja den”, säger LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin. I går presenterade LO en rapport där ägandet i Sveriges 100 största bolag har kartlagts. Slutsatsen är att det institutionella kapitalets andel av de svenska storföretagen ökar – men fortfarande är det ett fåtal privata familjer som bestämmer i bolagen.

FINANSTIDNINGEN Svenskt kapital växer i utlandet. Svenska företag äger allt mer utomlands. Förra året ökade värdet av de svenska utlandsinvesteringarna snabbare än de utländska företagens investeringar i Sverige och gapet är nu större än på 10 år. Det visar statistik från Riksbanken som Finanstidningen tagit del av. De senaste siffrorna visar att svenska företags utländska tillgångar i form av direktinvesteringar uppgick till 1 145 miljarder kronor för det goda börsåret 2000.

Tufft motstånd för Gripen i Brasilien. Just när svenska vapentillverkaren Saab firar måndagens Gripenorder från Tjeckien, kommer rapporter om att Gripen ligger sämre till än franska flygvapenstillverkaren Dassault i kampen om en mycket större order till Brasilien. Tjeckien avser att köpa 24 Gripenplan, men det är få i jämförelse med de 150 plan Brasilien är på gång att beställa på sikt. Och franska tidningen La Tribune rapporterar nu att det är Dassault som ligger bäst till för Brasilienordern. Dassault samarbetar nämligen med brasilianska flygplanstillverkaren Embraer och är dessutom delägare i företaget.

SVENSKA DAGBLADET

Alltfler sjuka i kommuner och landsting. En epidemi – sjukfrånvaron i den offentliga sektorn ökar just nu enormt. I landsting och kommuner är det inte ovanligt att personalen i snitt är borta minst en månad om året. Det här framgår av alla de rapporter som för närvarande strömmar in till Näringsdepartementet. Kommuner, landsting med flera kan söka pengar från staten för att minska sjukfrånvaron och förbättra arbetsmiljön.

DAGENS NYHETER Angivare utlovas kvarts miljon. Programvaruföretagen uppmanar anställda att ange arbetsgivare som använder piratkopierade dataprogram. Belöningen kan bli upp till en kvarts miljon kronor. Saco:s vd Anders Lönnberg befarar ökad misstro på arbetsplatserna. I radioreklam som börjar sändas i dag uppmanar Business Software Alliance, BSA, lyssnarna att kolla om deras arbetsgivare använder olagligt kopierade dataprogram. Enligt reklamen kan de som tipsar organisationen få en belöning på upp till 250.000 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.