Morgonens nyheter i korthet

Skrivfel kostar staten 1 miljard. IT-bolag närmar sig avgrunden. Läs morgonklippen i en följd.

DAGENS INDUSTRI

Skrivfel kostar staten 1 miljard. Ett skrivfel i skattelagstiftningen tvingar staten att betala upp till 1 miljard kronor i moms till banker och försäkringsbolag. Föreningssparbanken har exempelvis begärt och fått 209 Mkr utbetalt från skattemyndigheten på grund av misstaget. Banken ser inget fel att utnyttja felskrivningen. Nästan alla svenska banker, försäkringsbolag och finansbolag har begärt att få göra momsavdrag för inköp som de egentligen inte borde ha fått göra avdrag för, om inte det olyckliga skrivfelet smugit sig in i lagtexten. Enligt uppgift till DI är notan för felet uppe i närmare 1 miljard kronor.

Trotjänare kräver Nilsson på 90 Mkr Förra året köpte storbyggmästaren Percy Nilsson i en uppmärksammad affär tillbaka sitt gamla byggbolag PNB Bygg från tio trotjänare. I somras skulle de ha fått den avslutande betalningen, men de pengarna har inte kommit. ”Detta är ett privat företag och jag förstår inte intresset. Vi har ett avtal och det avtalet ska jag följa” säger en märkbart irriterad Percy Nilsson till Dagens Industri.

FINANSTIDNINGEN Pressade flygbolag slipper höjd avgift. Luftfartsverket viker sig för kritiken mot de planerade avgiftshöjningarna för flygbolagen. Prishöjningen skjuts på framtiden. ”Den höjning med 3 procent av avgiften som vi har sagt att vi skulle göra per den 1 januari avvaktar vi med, med hänsyn till flygbolagens situation. Det är för att visar får välvilja efter de stora påtryckningar som har varit från flygbolagen”, säger Karin Apelman, finans- och ekonomidirektör vid Luftfartsverket.

Räntebeslut öppen fråga. Marknaden tolkade onsdagens tal av vice riksbankschefen Lars Heikensten som att han stängde dörren för en snar räntesänkning. Men i en kommentar till Finanstidningen betonar Heikensten att nästa räntebeslut fortfarande är en öppen fråga.

SVENSKA DAGBLADET

IT-bolag närmar sig avgrunden. Konkurserna i M2S och Alfaskop är bara toppen på ett isberg. Ett 20-tal börsnoterade IT-bolag riskerar nu att få tomma kassor inom ett halvår. Det visar en genomgång av de börsnoterade IT-bolagens senaste kvartalsrapporter som Näringsliv gjort. Hela tolv bolag riskerar att få slut på pengar redan innan nyår. Och intresset att skjuta till mer pengar är minst sagt begränsat från investerarnas sida. ”Många bolag har svaga tredjekvartal och tvingas utnyttja kreditlinorna då. Men även om man tar hänsyn till detta så ser kassasituationen mycket svag ut i många bolag och flera konkurser är att vänta”, säger Johan Svensson, IT-analytiker på JP Nordiska.

Journaliststrejken rycker allt närmare Om två veckor kan landets dagstidningar drabbas av konflikt. Ett varsel kan komma på måndag, enligt Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén. Eftersom varseltiden är sju arbetsdagar innebär det att en konflikt träder i kraft tidigast om två veckor. ”Vi bestämmer när, var och hur nästa vecka, men det blir en konflikt som slår så effektivt som möjligt och som kommer att visa många journalistiska funktioner. Dessvärre är risken stor att det blir en långvarig konflikt”, säger Agneta Lindblom Hulthén.

DAGENS NYHETER

Rika liv trots tung konkurs Konkursen i e-handelsbolaget Boo.com har inte gjort de tre grundarna ekonomiskt barskrapade. De hävdar att det inte finns några pengar kvar efter kraschen. Men de tre lever i dag ett relativt tryggt ekonomiskt liv. Tillsammans med sin sambo förfogar hon över en herrgård på runt 600 kvadratmeter i idylliska omgivningar vid Emån i Småland. Fastigheten på runt 20 rum som köptes 1998 för en miljon kronor har totalrenoverats de senaste åren. Enligt Kajsa Leander är det sambon som betalat hela köpesumman. Dessutom har han, enligt Kajsa Leander, tagit lån för köpet. Hon säger också att sambon stått för den största delen av renoveringen.

Allt fler binder sina bolån För ett år sedan valde 70-80 procent av Spintabs bolånekunder rörlig ränta. Nu väljer de flesta kunderna att binda lånen. Bara 30-40 procent har rörliga lån hos Spintab som har cirka 50 procent av bolånemarknaden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.