Morgonens nyheter i korthet

M2S nära konkurs. Klockan klämtar för Huskys jobbsajt. Vi har valt de bästa bitarna ur morgonbuffén.

DAGENS INDUSTRI

M2S nära konkurs E-utbildningsbolaget M2S är nära konkurs. Ordföranden Bengt Stillström har givit bolagets finansiärer till klockan 12.00 i dag, måndag, att ta ställning till en ny finansiell räddningsplan. Handeln i M2S stoppades i fredags och i dag sätts bolaget i konkurs om inte företagets långivare kommer överens om en smärtsam räddningsplan. En finansieringslösning fanns framme redan i torsdags. Den har dock ordförande Bengt Stillström förkastat. “Jag och alla andra är djupt bedrövade. Vi har ju jobbat hårt för att rädda bolaget. Ledningen hade utarbetat ett förslag som alla andra accepterade”, säger Harald Nilsonne, grundare av M2S och en av bolagets finansiärer.

Sveriges företag får betala mest för byråkratin. Sverige utmärker sig i en ny OECD-studie med den högsta regelkostnaden för företag med 20 till 49 anställda. OECD varnar för höga samhällskostnader i form av färre jobb och lägre tillväxt på grund av den tunga administrativa börda som myndigheterna ålägger företagen. Industriländernas samarbetsorganisation OECD uppskattar den totala kostnaden för skatte-, anställnings- och miljöregler till ungefär 4 procent av företagens årliga omsättning i de 11 undersökta länderna. För Sverige är motsvarande siffra drygt 3 procent.

165.500 miljarder borta. Värden närmare 50 gånger Sveriges BNP har utraderats från världens börser sedan i mars förra året. Motsvarande 116 500 000 miljoner kronor i börsvärde har gått upp i rök. Bland de börser som drabbats hårdast finns den amerikanska tekniktunga Nasdaq och Helsingforsbörsen. Från den sista mars förra året till den sista september i år har världens 46 främsta börser haft en genomsnittlig nedgång på 30 procent (räknat i dollar). Det visar statistik från den internationella börssammanslutningen International Federation of Stock Exchanges, FIBV. Om man tittar på värdeminskningen av dessa handelsplatser i reda pengar uppgår den till hisnande 12.000 miljarder dollar, eller 116.500.000 Mkr (räknat på den genomsnittliga dollarkursen mellan 2000 och 2001).

Kris i Huskys jobbsajt. Klockan klämtar för Investors nätrekryteringsföretag Stepstone. Bolaget, där Investor har plöjt ned mångmiljonbelopp, har skjutit upp sin delårsrapport till på torsdag för att kunna presentera en lösning till hur bolaget ska kunna leva vidare.

SVENSKA DAGBLADET Lagar följs inte på byggplatser. Arbetsolyckorna ökar på byggena i Sverige. Var tredje är en fallolycka. En ny undersökning som facket gjort visar att många företag missköter kontrollen av byggnadsställningar. Antalet arbetsskador inom byggindustrin var på väg ner under 90-talet. Men enligt Byggindustrins centrala arbetsmiljöråd vände trenden 1998. Sedan dess och fram till slutet av förra året skadade sig 9 582 människor i branschen. 31 av dem dog.

Flygbolagens nya giv – säkerhet mot terror. Säkerhet mot terrorister – så marknadsförs sig flygbolagen nu mot företagskunderna. British Airways satsar 500 miljoner kronor extra på motåtgärder efter terrordåden i USA. För att försöka övertyga storkunderna om att dess flygningar är säkra har British Airways skickat sin säkerhetschef David Sterland bland annat till företag i Sverige. Före chefsposten var Sterland bolagets säkerhetschef i det oroliga Pakistan. Islamabad är det enda ställe som British Airways av säkerhetsskäl har inställt flygningarna till efter den 11 september.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase