Morgonens nyheter i korthet

Toyota sneglar på Scania. Miljardsmäll för Tele2. Läs vad morgontidningarna skriver idag.

DAGENS INDUSTRI

Toyota sneglar på Scania Japanska Toyota utpekas som nästa huvudägare i lastbilstillverkaren Scania. En sådan affär kan påskyndas av att Volkswagens nye koncernchef Bernd Pischetsrieder är ointresserad av marknaden för tunga lastbilar. Även de två andra storägarna i Scania – Volvo och Investor – vill sälja sina Scaniainnehav, men den pressade Scaniakursen kan bli en stötesten.

Transcoms notering miljardsmäll för Tele2 Operatörskoncernen Tele2 hade räknat med att få uppåt 1,5 miljarder kronor betalt för sina aktier i tjänstekoncernen Transcom. Men Transcom, som O-listenoterades i går, värderas till en bråkdel av förväntningarna. Tele2s aktier är bara värda cirka 300 Mkr. “Jag tycker Tele2s ledning har varit överoptimistisk. De har fortsatt att ange samma värde på Transcom i tolv månader trots att marknaden rasat”, säger Jeremy Taylor, telekomanalytiker på investmentbanken UBS Warburg i London.

Devalveringens vinnare Verkstads- och skogsföretagen är vinnare när marknaden fortsätter att devalvera kronan. Kronförsvagningen pumpar upp vinsterna och kompenserar för minskad efterfrågan. “Den svaga kronan har väldigt stor betydelse för vinstnivån”, säger Mats Nyman, aktiestrateg på Handelsbanken.

FINANSTIDNINGEN

Staten får underkänt. Svenskarna tvivlar på statens förmåga att vara storägare i företag på börsen. Sex av tio tror att det privata näringslivet är bättre. Bara drygt en av tio tror på staten. Det visar en ny undersökning från Finanstidningen/Demoskop. Det hjälps inte att flera av de statliga bolagen klarat sig hyfsat i börsfrossan hittills i år: Bara 2 procent av svenskarna tror att staten är “mycket bättre” än det privata näringslivet på att tillvarata aktieägarnas intressen som majoritetsägare i börsföretag. 11 procent tror att staten är “lite bättre”. Tillsammans tror alltså 13 procent, ungefär var åttonde svensk, att staten klarar storägandet bättre än det privata näringslivet.

Persson kritiserar prognosmakarna. Ekonomer misslyckas ofta med sina prognoser. Det anser Kristina Persson, Riksbankens nya direktionsledamot. ”Att kunna förutse framtiden borde ekonomier vara duktiga på, men det är de inte”, säger Kristina Persson.

SVENSKA DAGBLADET

Nära 38 000 personer har hittills i år varslats om uppsägning. Det är nästan lika många som under helåret 2000. hårdast drabbad är tillverkningsindustrin som står för mer än hälften av varslen – drygt 20 000 personer – fram till utgången av augusti.. under fjolåret varslade industrin totalt 11 500 personer om uppsägning.

Gates vinner slaget om Microsoft. Efter tio år ger sig de amerikanska myndigheterna. Justitiedepartementet kommer inte att försöka dela på Microsoft. President Bush går därigenom mot den förre presidenten Bill Clintons strategi.

DAGENS NYHETER

”Så mycket blod har vi aldrig sett i IT-konsultbranschen förut”. Det säger Ramon Sanchez-Lövy, ombudsman i Jusek. Varslen rasar in efter semestrarna och även högutbildade akademiker blir av med jobbet. I början av sommaren trodde företrädare för flera fackförbund inom Saco att botten var nådd för IT-branschen. Nu skulle uppsägningarna bromsas upp. Men så blev det inte. ”Det har varit en stadig ström, och sista veckan har uppsägningarna ökat rejält”, säger ombudsman Ramon Sanchez-Lövy på Jusek, ett fackförbund inom Saco för jurister, ekonomer och samhällsvetare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase