Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI A-listan full av kursvinnare Trots att generalindex har backat med 12 procent sedan årsskiftet har en klar majoritet av de största bolagen ökat sitt börsvärde. Aktiekursen har stigit för 50 av de 70 företagen som är noterade på A-listan.
”Börsraset är väldigt hårt kopplat till IT och telekom. Den övriga ekonomin har utvecklats väl och många bolag har klarat sig bra”, säger Johan Ekwall, analyschef på Nordea Securities. Bland de aktier som stigit mest finns Ticket, Esselte, Scribona och Cardo.
SAS-män flyger gratis livet ut En rad före detta chefer och styrelsemedlemmar i flygbolaget SAS flyger gratis under resten av sin livstid, trots att de inte längre jobbar för företaget. Enligt DI:s sammanställning får minst nio personer, däribland förre VD:n Jan Carlzon, ordföranden Jan Stenberg och styrelseledamoten Bo Berggren, flyga gratis vart de vill i världen med SAS så länge de lever. Förmånen ges även till alla ledamöter som suttit i SAS styrelse i mer än fem år.
Placerare tror på fortsatt nedgång Blankningsaffärerna har ökat kraftigt under den senaste tiden. Aktier för över 30 miljarder kronor var utlånade förra veckan, vilket är den högsta siffran på mer än ett år och en ökning med 38 procent från veckan innan.
“Vad jag förstår har de amerikanska placerare som tar negativa positioner framför allt varit exponerade mot cykliska aktier”, säger Per Josefsson som förvaltar Brummer & Partners Zenitfond, som tjänat stora pengar på de senaste två årens börsnedgång.
SVENSKA DAGBLADET Ericssons kris slår mot underleverantörer Ericssons katastrofrapport sätter ytterligare press på redan hårt sargade underleverantörer. På Partnertech, där man nyligen minskade antalet anställda med 20 procent, har man varslat ytterligare 25 anställda i Ljungby. LGP har gjort sig av med 25 procent av de anställda det senaste året och redovisade ett svagt resultat för de första tre månaderna, och på Nefab gör man allt för att nu minska sitt beroende av Ericsson. Telekomkrisen har även slagit hårt mot statliga Samhall som under de två senaste åren minskat antalet anställda med cirka 2 000.
DAGENS NYHETER Toppchefernas löner drar ifrån… Skillnaden i inkomst mellan direktören och arbetaren har nära nog fördubblats på fem år. Bara mellan år 1999 och 2000 ökade näringslivseliten sina inkomster med 43 procent, vilket motsvarar 13 industriarbetarlöner. Det visar en ny rapport från LO, publicerad på DN Debatt.
”Vi säger att nu får det vara slut med den ohämmade ersättningsjakten bland företagsledningarna. Vi vill att det skapas regler som ger sans och balans i bonusjakten. Det är löntagarna som producerar värden, då ska de också ha en skälig del av kakan”, skriver Wanja Lundby-Wedin.
…men Jacob Wallenberg försvarar optioner Systemet med att ge bonus till direktörer är både viktigt och riktigt. Kritiken mot det bygger på missförstånd, hävdar SEB:s styrelseordförande Jacob Wallenberg i en intervju med DN.
”Missförståndet är att man använder ordet bonus som om det är någon gratisgrej man får ovanpå sin vanliga lön. Så är det inte. Detta är en del av hela lönepaketet. Du har en grundlön, och så kan du få tillägg baserat på hur du uppfyller vissa mål.”
Jacob Wallenberg säger sig även uppleva systemet med en rörlig löneandel som ”angeläget, viktigt och riktigt”.
Drott vill fynda i kristider Börsens största fastighetsbolag Drott tänker utnyttja lågkonjunkturen till att köpa fastigheter. VD Mats Mared utvärderar just nu köpmöjligheter för miljardbelopp, främst bostäder. ”Vårt bestånd av bostäder är lite för lågt just nu, det ligger på mellan 20 och 25 procent. Andelen ska snarare ligga kring 30 procent”, säger han.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.