Morgonens nyheter i korthet

DAGENS INDUSTRI Staten betalar dyrt på fina gatan Många statliga myndigheter och institutioner betalar skyhöga hyror för fina adresser i Stockholms innerstad. Hyran per anställd ligger ofta långt över vad ett privat företag skulle ha råd med. Fjärde AP-fonden med kontor på Sveavägen mitt i Stockholm är allra dyrast för skattebetalarna. Varje anställd kostar där 157 000 kronor per år i hyra.

Finanskändisar siktar på klipp i Columna Assidomäns förre ordförande Bernt Magnusson, WM-datas Thord Wilkne och styrelseproffset Björn Hall spekulerar, via investmentbolaget Spiltan där de är delägare, i att skandalomsusade fastighetsbolaget Columna ska lyckas komma på fötter. Investeringen är hittills misslyckad – Spiltans 13,3 miljoner Columnaaktier är bokförda till 4,6 Mkr, medan marknadsvärdet är 3,5 Mkr.

Avhopp från Finans Vision Stenbeckkontrollerade MTGs affärstidning drabbas av nya bakslag. Bara några dagar innan Finans Vision lanseras hoppar en handfull nyckelpersoner av. Den nya tidningen har redan råkat i onåd hos en rad läsare som sagt upp sina prenumerationer, och personalpolitiken har kritiserats. Nu hoppar flera av de nyckelpersoner som fick stanna av. I helgen har nyhetschefen Peter Gimbe, makroredaktören Stefan Svanström, börschefen Johan Wettergren och nyhetsreportern Patrik Holmström sagt upp sig med omedelbar verkan.

SVENSKA DAGBLADET IT-bolag struntar i nya börsregler Ett av fyra IT-bolag lever inte upp till börsens nya krav om redovisning av offentlig information på internet, visar en genomgång av 20 IT-bolags hemsidor. Stockholmsbörsen noterar problemet men vill inte utfärda några formella varningar till de aktuella företagen, vilket kritiseras av Aktiespararna.

”Många aktieägare har internet som huvudsaklig informationskälla. Då ställs det krav på att informationen ska läggas ut omedelbart”, säger Lars Milberg, chefsjurist på Aktiespararna.

”Vi ser alla fram emot hårdare tag från fondbörsens sida.”

VP-konton ökar trots internet Trots att allt fler svenskar har sina aktier i depå hos någon internetbank ökar direktregisteringarna hos Värdepapperscentralen, VPC. I första hand är det de yngre som väljer depå medan medelålders och äldre håller fast vid VPC. I dag finns totalt 3,7 miljoner VP-konton mot 3,2 miljoner år 1998, en uppgång med nära 20 procent. Ett skäl till ökningen är Telias börsintroduktion, som resulterade i 360 000 stycken nya konton.

DAGENS NYHETER Stort fiasko för Telias portaler Telias internet- och portalverksamhet värderades för två år sedan skyhögt och vinster hägrade. Den internationella storsatsningen Speedytomato.com har lagts ned och denna vecka slås storprojekten Comhem.se och Startsidan ihop. Totalt har portalerna kostat minst en miljard kronor. Enligt Telias VD Marianne Nivert ska man nu se över portalverksamheten.

Svag krona toppen för fjällen Fjällturismen går mot en rekordsäsong. I Tärnaby/Hemavan är hotellbeläggningen 25 procent högre än i fjol.

”Det ser ut att bli en riktigt bra vinter, bättre än någon gång under 90-talet”, säger Stig Lundkvist, ordförande i SLAO (Svenska liftanläggningars organisation).

Flygrädslan efter den 11 september har lyft säsongen på samma sätt som krisen vid Persiska viken 1991 hjälpte svensk fjällturism.

”Det är ingen hållbar affärsidé att för förlita sig på oro i världen eller att på kronan ska vara svag, men det har talat för oss i vinter”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.