Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI
Företag för över 260 miljarder sålda på två år. De senaste två åren har utländska köpare tagit över hela eller delar av 57 svenska företag till ett sammanlagt värde av 260 miljarder kronor. Och då har endast offentliggjorda affärer över en halv miljard kronor räknats. Det visar en färsk sammanställning som Svenskt Näringsliv har gjort. “Jag är själv förvånad över att det är så många företag som har sålts och att summan är så hög. Vi satte gränsen vid 50 miljoner dollar för att inte listan skulle bli för lång, men det blev den alltså ändå”, säger Krister Andersson, skatteansvarig på Svenskt Näringsliv.
Sven Hagströmer sopar rent i Pergo. Stora delar av styrelsen i krisdrabbade golvtillverkaren Pergo byts ut. Samtidigt hotas den gamla styrelsen av skadeståndskrav från aktieägarna. “Det är inte säkert att vi kommer att ge den sittande styrelsen ansvarsfrihet”, säger Sven Hagströmer, ordförande i Custos som är största ägare i Pergo. I kallelsen till bolagstämman den 11 april har Pergo inte uppgett något förslag till ny styrelse, trots att det är en av punkterna som ingår i Näringslivets börskommittés direktiv till börsbolag.
Död hand över Gambro Det amerikanska justitiedepartementet har lagt en död hand över dialysföretaget Gambros aktier. Undersökningen av bolagets USA-kliniker gör att få vågar ta i aktien. Gambros kostnader för att serva utredningen uppgår till en kvarts miljard kronor och analytiker oroar sig för skadeståndskrav i mångmiljardklassen när utredningen är klar.
SVENSKA DAGBLADET
Arbetstiden under EU-snitt. Över hälften av alla svenska löntagare arbetar 40 timmar eller mer varje vecka. Endast Spanien har fler anställda som arbetar lika många veckotimmar. Det framgår av en expertrapport från Kommittén för nya arbetstids- och semesterregler, Knas.
Ansvar måste kopplas till befogenheter. För stort ansvar men för få befogenheter på arbetsplatserna kan vara en förklaring till att stressrelaterade sjukdomar ökar. Arbetsrätten måste ändras, konstaterar biträdande näringsminister Mona Sahlin.
DAGENS NYHETER
Bara män i lönetoppen. Trots målet att jämna ut löneskillnader mellan män och kvinnor kvarstår gapet när regeringen själv sätter lönerna för generaldirektörerna. En kvinnlig generaldirektör tjänar i snitt 7 procent mindre än sin manlige kollega. Det visar den senast tillgängliga statistiken över generaldirektörernas löner, som regeringskansliet tagit fram för DN:s räkning. I underlaget ingår 105 personer med titeln generaldirektör, och bara de som har jobbet på ordinarie basis. 70 män finns med, och 35 kvinnor. Och klart är att bilden av män som bäst avlönade består, trots att skillnaderna uppmärksammats flera gånger förut: en manlig generaldirektör tjänar i snitt 63.800 kronor i månaden. Det är ungefär 6,6 procent mer än de kvinnliga generaldirektörer.na, som i snitt tjänar 59.600 kronor i månaden.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.