Morgonens nyheter i korthet

DAGENS INDUSTRI Razzia mot bonusfuskarna I vår drar Skattemyndigheten igång en omfattande granskning av hur börsbolagens ledningar deklarerat optionsvinster och bonusar.

”Det här är ett område där benägenheten att deklarera inkomster varit mycket låg”, säger Anette Bleckert som leder den 20 personer stora nya insatsgruppen.

Granskningen går fem år bakåt i tiden och beräknas pågå fram till hösten 2003.

Brummer varnar för börsen Finansmannen Patrik Brummer, ordförande för hedgefondbolaget Brummer & Partners, varnar för att Sveriges förmögenhetsskatt tvingar hushållen att välja bort räntesparande och att en alltför stor del av svenskarnas sparande finns i aktier.

”Sverige har tappat en gammal spartradition; hur man hanterar pengar på ett omdömesgillt sätt”, säger han i en intervju där han också varnar för en alltför stark tro på börsen.

”Det är lite för hög sannolikhet att 2002 blir ett tredje dåligt börsår, sämre än de två tidigare åren”.

Stor utspädning väntar Enlight Det hårt pressade utbildningsföretaget Enlight Interactive räddas av anonyma riskkapitalbolaget Litorina, med förre ASG-chefen Jörgen Ekberg. Räddningen ska ske genom en nyemission där gamla aktieägare späds ut med 36 procent. Emissionen ska klubbas på en extrastämma på fredag.

SVENSKA DAGBLADET Vinstras för storbolagen Storbolagens totala vinstsumma har fallit med 25 procent, från 200 miljarder kronor år 2000, till 150 miljarder i fjol. Det framgår när 17 av de 33 bolag på Mest Omsatta-listan lagt fram sina bokslut. Företagen inom telekombranschen med Ericsson i spetsen, står för en stor del av vinstminskningen, medan läkemedelsjättar som Astra Zeneca och Pharmacia lyckats övertrumfa sina resultat från år 2000.

Teknologifonder heta igen Satsa på fonder inom sektorerna teknologi, media och telekom och håll dig undan från Japan-fonder. Så ser placeringscheferna på 52 fondbolag i Europa på utvecklingen det närmaste året. Enligt enkäten tror 88 procent att aktiefonder kommer att ge högst avkastning framöver, fyra procent tror på räntefonder och åtta procent på blandfonder. I Sverige (där Sverige representeras av Folksam och Nordea Asset Management) Tyskland och Spanien är tilltron till aktiefonder total, 100 procent.

DAGENS NYHETER Vattenfalls VD avfärdar kritik Förra veckan lyckades Vattenfall klara sig från sänkt kreditvärderingsbetyg. Men företagets framtidsutsikter bedöms ändå som negativa. Vattenfall klarar i dag inte av flera av de egna ekonomiska målen i den senaste årsredovisningen, bland annat att soliditeten ska vara minst 30 procent. I år hamnar den troligen långt under 20.

”Vårt huvudmål är inte att nå 30 procent. I vårt fall är soliditeten ett osedvanligt dåligt mått eftersom vi har väldigt stora dolda tillgångar. Det viktigaste målet är inte soliditet och vi styr inte efter det. Vi styr efter lönsamhet och kassaflöde”, säger VD Lars G Josefsson.

Vattenfall når inte heller sitt gamla lönsamhetsmål. Avkastningen på cirka 15 procent över en konjunkturcykel uppnås knappast.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.