Morgonens nyheter
DAGENS INDUSTRI Storm mot Ringholm Finansminister Bosse Ringholm tystar obekväm kritik genom att lägga ned ESO, den kommitté som i 20 års tid har granskat offentlig sektor. I uppgörelsen med miljöpartiet görs ESO om till en organisation för miljöstudier.
“Det offentliga samtalet får lägre kvalitet nu. ESO har gjort jättemycket nytta även om rapporterna haft lätt högerprägel”, kommenterar LO:s chefsekonom Dan Andersson.
SHB:s livbolag säljer ut aktier Handelsbanken Liv baissar aktier. Aktieandelen i Handelsbanken Livs portfölj har sjunkit kraftigt som en följd av den dystra börsutvecklingen och stora utförsäljningar under det senaste kvartalet.
“Vid halvårsskiftet hade vi 30 procent av tillgångarna i aktier. Sedan dess har vi gjort en avsevärd förändring med sänkt aktieandel”, säger Barbro Johansson, VD för Handelsbanken Liv.
“Pengarna räcker” Active Biotechs VD Sven Andréasson är bekymrad över aktiens ras på börsen. Han har två lugnande besked till aktieägarna: Det blir ingen nyemission och före årsskiftet ska ett första licensavtal för bolagets läkemedelsprojekt vara på plats.
“Det är klart att när ett bra partnerskapsavtal är på plats kommer det att lätta på trycket finansiellt och även visa för omvärlden att planerna löper som vi har sagt”, säger Sven Andréasson.
FINANSVISION 5 700 kan få gå från Telia Sonera En tredjedel av Telias 16 000 anställda riskerar att få byta arbetsgivare efter fusionen. Den bedömningen har svenska Telia-analytiker kommit fram till. Främst är det chefer, forskare och administratörer som får sluta efter neddragningar och företagsförsäljningar.
”Jag tror att Telia och Sonera tillsammans hamnar någonstans runt 25 000 anställda när integrationen är klar. Telia-delen kommer att minska sin personal med över 5 000 anställda”, säger en analytiker.
Skandia hotas av sänkt kreditbetyg Fortroendet för Skandia har kraftigt naggats i kanten och det har satt press på bolagets aktiekurs. Nu överväger kreditvärderingsinstituten att sänka bolagets betyg.
SVENSKA DAGBLADET
Branscherna som tuffar på Bilbranschen, handeln, läkemedelsindustrin och skogssektorn. Det är några viktiga svenska draglok när konjunkturläget vacklar och it och telekombranschen har gått i backen. Men svenskt Näringsliv varnar också för att ett skräckscenario rycker allt närmare när världens börser fortsätter att falla.
Nollbud till IT och telekom Inga centralt fastställda löneökningar till de anställda i IT- och telekombranschen fram till årsskiftet 2003/2004. beskedet är glasklart från arbetsgivarna inom Almega.
DAGENS NYHETER PPM döms betala 116 miljoner PPM, Premiepensionsmyndigheten, döms att betala 116 miljoner kronor – för ett datasystem som aldrig blev färdigt. En flerårig tvist mellan PPM och IT-företaget CSC har avgjorts genom skiljedom. För de 116 miljoner kronor, plus ränta, som PPM åläggs att betala CSC, har man inte fått en rad programkod och inte en enda dator.
Statens börsproffs i hyresbråk Mitt i vikande hyresmarknad blossar ett känsligt hyresbråk inom staten. Kammarkollegiet vägrar betala vad Statens fastighetsverk kräver för att sitta i Stockholms innerstad. Trätan har blivit ett fall för statsminister Göran Persson.
”Vi brukar kunna komma överens med de flesta myndigheter. Varför det inte går med Kammarkollegiet vet jag inte, säger Christer Wadelius”, generaldirektör på Statens fastighetsverk.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.