Morgonens nyheter

DAGENS NYHETER Miljardsmäll för Ax:son Johnson Nio miljarder kronor i aktier fick Axel Johnson-gruppen när den för två år sedan sålde ett bolag till brittiska Spirent. Efter en vinstvarning i veckan återstår bara ett par procent av det värdet.

Spirent, som bland annat testar utrustning åt telekomtillverkare, har drabbats hårt av de senaste årens börsras. En varning för lägre vinst än prognostiserat fick på onsdagen aktien att rasa med nästan 70 procent.

Sedan Axel Johnson-gruppen, med Antonia Ax:son Johnson i spetsen, under hösten 2000 kom in som ägare i bolaget har aktiekursen rasat med närmare 99 procent. Av de nio miljarderna återstår nu 140 miljoner kronor.

Omstritt Sapa ska växa i öst Aluminiumprofilföretaget Sapa ska växa i Polen, kanske också i Kina. VD Staffan Bohman försvarar samtidigt sin rätt att tycka till om ägarstriden i Sapa. Det är för lågt i tak i svenskt näringsliv, anser han.

”Polen är en marknad där vi har en bra marknadsposition. Jag ser gärna att vi blir ännu större där”, säger Staffan Bohman i en intervju med DN.

FINANSVISION Nyföretagande vänder upp igen Allt fler vågar starta eget, visar färsk statistik från PRV som FV tagit fram. Samtidigt lockar nyföretagarmässan i Älvsjö rekordmånga besökare.

Under augusti och september månad registrerades 2 590 nya rörelsedrivande företag hos PRV. Det är 200 fler än samma period förra året. Om utvecklingen fortsätter kommer 2002 vara det första året sedan IT-bubblan med ökat nyföretagande.

Fackförbund varnar för pensionskrisen Livbolag gör förluster på 90 miljarder. Det betyder sänkt levnadsstandard och höjd pensionsålder, menar fackföreningarna TCO och Sif. Krisen för pensionsspararna är långt ifrån över.

”Dagens pensionskris kommer att få långtgående effekter, för medlemmarnas pension efter yrkeslivet kommer att bli klart sämre och det påverkar i sin tur vår reala ekonomi väsentligt”, säger TCO:s chefsekonomi Roland Spånt.

DAGENS INDUSTRI Han blir miljardär på god nattsömn Dag Landvik säljer sitt livsverk, kudd- och madrasstillverkaren Tempur, för 1,8 miljarder kronor. Efter avdrag för skulder blir det 1,5 miljarder kronor i kontanter kvar. Köpare är de amerikanska riskkapitalbolagen TA Associates och Friedman, Fleischer & Lowe.

Hellströms vän i telekommörkret Ericsson får småländsk hjälp ur telekommardrömmen. Tele 2:s VD Lars-Johan Jarnheimer har, i motsats till kollegerna, inga planer på att dra i 3G-bromsen och bygger ett komplett nät signerat Ericsson.

“Ja, definitivt. Investeringarna blir höga nästa år. Volymmässigt tar umts-utbyggnaden fart efter årsskiftet. Då kör vi full gas. Som planen ligger nu kommer vi att fullfölja”, säger Lars-Johan Jarnheimer.

Klockrent fiasko för Hagströmer och Qviberg Teknikbolaget Quartz Pro, med finansmännen Sven Hagströmer och Mats Qviberg som huvudägare via Öresund, knäcktes av telekomkrisen och har försatts i konkurs. Öresund ströp pengaflödet till bolaget i somras efter att totalt ha investerat 60 Mkr.

“Vi har hela tiden satt in nya pengar i bolaget, men då vi inte såg någon vändning för telekommarknaden kom vi till en punkt då vi inte kunde fortsätta kasta goda pengar efter dåliga”, säger Sven Hagströmer som representerade Öresund i Quartz Pros styrelse.

SVENSKA DAGBLADET Allt färre bolag i miljardklubb Ett medlemskap i börsens ”tiomiljardersklubb” blir allt mer exklusivt. I dag har bara 35 bolag på Stockholmsbörsen ett börsvärde över 10 miljarder och en tredjedel är utlandsägda.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.