Morgonens ekonominyheter i korthet

DAGENS INDUSTRI

Bolagen som trotsar höstrusket på börsen Den bistra börshösten till trots har ett flertal börsbolag noterat kursrekord de senaste dagarna. Bland dem finns byggbolagen Peab och Skanska, läkemedelsbolagen Pharmacia och Q-med, bankerna Nordea och Handelsbanken, samt hotellbolaget Capona. “Byggandet har tagit ordentlig fart så de byggrelaterade aktierna har gått bra av makroekonomiska skäl. Fastigheter har framstått som ett tryggt, stabilt alternativ när allt annat har gungat”, säger Peter Malmqvist, analytiker på Aragon.

Svagaste kronan på fem år Den svenska kronan fortsatte falla i tisdagens handel. Inte sedan våren 1995 har kronan varit lika svag mot de viktigaste konkurrentländernas valutor, med undantag av två dagar under hösten 1998.

FINANSTIDNINGEN

AU-system vill ut i världen IT-konsulten AU-system tänker på kort tid etablera internationellt spelare. Om tre år ska en tredjedel av omsättningen ligga utomlands. Målet är att en tredjedel av omsättningen ska skapas utanför Sverige år 2003. Det ställer krav på en snabb expansion utanför landet. I år beräknas AU-sustem omsätta närmare 800 miljoner kronor. För 2003 kan den siffran vara långt över två miljarder. Det innebär att kontoren utanför Sverige måste nå en omsättning på 500 till 800 miljoner kronor.

6:e AP-fonden vill ha utlandsmandat Sjätte AP-fonden har fått utstå mycket kritik för sina satsningar som gått snett. Nu slår bolaget ifrån sig. Fonden vill få möjlighet att göra utlandsinvesteringar för att kunna sprida sina risker och få lättare att attrahera utländska partners.

SVENSKA DAGBLADET

Svalt intresse för IT-jämställdhet IT-företagen struntar i att besvara näringsdepartementets remiss om IT och jämställdhet. I september skickade departementet ut ett betänkande från Jämit, Jämställdhetsrådet för transport och IT, på remiss till 160 instanser, varav ett 70-tal IT-företag. I måndags gick remisstiden ut och i går, tisdag, hade endast 39 svar kommit in. Endast två IT-företag, Telia och Icon Medialab, har yttrat sig om Jämits förslag.

Klyftan vidgas mellan IT-vinnare och förlorare Den svenska IT-branschen håller på att spricka. Den senaste tidens aktieras har delat börsens IT-sektion i två delar, en vinnardel där framför allt de tekniska konsultföretagen återfinns och en förlorardel som i huvudsak består av Internetkonsulterna. Skillnaderna mellan konsultbolagen blir allt tydligare. De teknikspecialiserade företagen med Enea Data, HiQ, Sigma och Telelogic i spetsen har hållit emot och den nedåtriktade trenden tämligen väl och deras aktieägare står fortfarande på ett ordentligt plus jämfört med för ett år sedan. Ägarna till de allmänna konsulterna, WM-Data, Tietoenator och Modul 1 har liksom aktieägarna i Internetkonsulterna Cell, Framfab och Icon Medialab haft en svår höst. Bland övriga vinnare i höstens IT-slakt finns de säkerhetsinriktade IT-företagen, t ex Fingerprint Card, Protect och Nexus.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase