Morgan Stanley: Europabörserna ska upp

Investmentbanken Morgan Stanley anser att de europeiska aktiemarknaderna har reagerat för negativt på veckans deprecieringar av den kinesiska yuanen på 4 procent, och att det finns utrymme för en mer positiv tolkning. Det framgår av en analys på fredagen, där två potentiella scenarier anges.

Det första är att deprecieringarna följs av ytterligare stimulanser i den kinesiska ekonomin, vilket skulle få riskaversionen att bytas mot ett positivare sentiment. Morgan Stanley bedömning är att myndigheterna kommer att tillföra ytterligare stimulanser, “även om det är svårt att sia om tidpunkten”.

Om centralbanken däremot skulle fortsätta låta yuanen försvagas utan betydande finanspolitiska stimulanser skulle det dock vara negativt för europeiska aktier och riskaptiten generellt.

Enligt investmentbanken skulle en depreciering på 10 procent kunna påverka de europeiska börsbolagens vinster per aktie med 3-5 procent, med störst inverkan på sektorerna teknologi, lyxvaror, bilindustri, kapitalvaror, läkemedel, kontorsmaterial och råvaror.

“Marknaderna kommer sannolikt att vara fortsatt känsliga och volatila för kinesisk makrostatistik och nyheter kring myndigheternas åtgärder över det korta perspektivet”, konkluderar Morgan Stanley.

Kinas centralbank, PBOC, beslutade på fredagsmorgonen att skriva upp riktvärdet för yuanen marginellt, efter att tidigare i veckan ha devalverat den kinesiska valutan tre dagar i rad. Centralbanken avvisade under gårdagen även uppgifter i media om att PBOC vill försvaga yuanen med 10 procent för att hjälpa landets export.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.