Moodys: Stark svensk ekonomi med stor tillväxtpotential

Den svenska ekonomin är fortsatt stark även om hushållens skuldsättning och bankernas upplåning utgör risker. Det skriver kreditvärderingsinstitutet Moody's i en rapport om Sverige på onsdagen. Sverige behåller sitt högsta kreditbetyg på Aaa med stabila utsikter.
Moodys: Stark svensk ekonomi med stor tillväxtpotential - mtr-express-tag-700_binary_6954768.jpg

Moody’s noterar att betyget återspeglar en motståndskraftig och diversifierad ekonomi med stark tillväxtpotential. Den inhemska efterfrågan har stöttat BNP-tillväxten även om minskad immigration dämpat de offentliga utgifterna. Sveriges konkurrenskraft och innovation är särskilda styrkor som underbyggs av en välutbildad arbetskraft och tekniska framsteg.

Sveriges institutioner är effektiva och fokuserar på långsiktiga frågor, samtidigt som det finns en stabil politisk miljö. Även om denna har blivit mer fragmentiserad så är sannolikheten för förändringar i policyinriktningen liten.

Det finns en konsensus om finanspolitisk disciplin och överskottsmålet. Den offentliga skulden väntas sjunka under skuldankaret på 35 procent av BNP under 2020.

Hushållens höga skuldsättning och bankernas beroende av extern finansiering är de främsta riskerna mot utsikterna.

“Medan huspriserna har sjunkit på senare tid, så ser vi sannolikheten för att en eventrisk ska förverkligas för bankerna som låg i ljuset av stark tillgångskvalitet, lönsamhet och kapitalbuffertar, liksom kreditförhållandena hos svenska konsumenter”, skriver Moody’s.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.