Montrose lanseras för alla – avslöjar nya satsningarna: ”Därför vi finns”

Nu går Montrose brett.
I nästa steg väntar en utlandssatsning – och på sikt bolån, avslöjar grundarduon Alexander Boman och Karl Skarman.
Men först väntar slaget om privatinvesterarnas kapital här i Sverige.
"Det behövs konkurrens, och vi vill stå längst fram och driva den", säger Alexander Boman, som vill vara en nagel i ögat på jättarna Avanza och Nordnet.
Karl Skarman och Alexander Boman, grundare av Montrose by Carnegie
Karl Skarman och Alexander Boman, grundare av Montrose by Carnegie.

Det har gått ett och ett halvt år sedan Montrose by Carnegie drog igång. Under hösten lanserade man i betafas och har fram till idag nått 10 000 användare.

Nu är man redo för en bred lansering.

“Vi känner att vi har bockat av de stora sakerna som kunderna har efterfrågat”, säger ena grundaren Alexander Boman.

Teamet bakom plattformen hade tidigt en hypotes om vad kunderna ville ha: Bättre pris, service, mer data, bättre funktionalitet och produkter.

“Vi ville inte bara ha det, utan vara bäst på marknaden inom de områdena”, förklarar Boman.

“Vi är nykomlingar”

Man säger sig ha undvikit de värsta dikeskörningar på vägen. Och på onsdagen öppnar således portarna för alla börsentutiaster.

Men även om grundarduon är uppspelta finns det fortsatta hinder att ta sig över.

“Vi är nykomlingar, så vi måste vara mycket bättre än andra för att kunderna ska flytta till oss”, säger Boman.

De två elefanterna i mötesrummet på 13:e våningen i Carnegies kontor i centrala Stockholm stavas förstås Avanza och Nordnet.

Tillsammans samlar de två nätmäklarna runt drygt 4 miljoner kunder.

Slaget om privatinvesterarna med mindre kapital ska vinnas på flera sätt.

“Vi ser två målgrupper. Den framåtlutade, typ någon på finanstwitter, som ger snabb feedback och gärna engagerar sig i produkten. Där har vi bra traction”, konstaterar medgrundaren Karl Skarman och fortsätter:

“Den andra målgruppen, som också är intresserade men inte lika aktiva – där måste vi börja kommunicera bättre. Vi har gjort många crowdpleasers, nu måste vi också nå de mer eftertänksamma.”

Succé för månadsutdelande ETF

Publikfrieriet med sin månadsutdelande ETF klassar de som en tydlig framgång. Enligt grundarduon har hälften av användarna på plattformen redan investerat i Montrose Global Monthly Dividend.

Men det räcker förstås inte för skapa kapitalutflöden från sina konkurrenter.

“Det vi konkurrerar med är förståelse för målgruppen och vår produktkvalitet. Vi satsar allt på att bygga en riktigt bra produkt, medan andra ibland satsar mer på marknadsföring”, säger Alexander Boman och fortsätter:

“Vi har ett enormt fokus på produkt, service och pris – alla tre måste vara i topp. Pris är inte det enda, men det är tydligt: Vi har lägre courtage, handel på fler marknader, lägre valutaväxlingspåslag och ger tillbaka fondkickbacks.”

Även värdepapperskrediten på 0,49% nämns som konkurrenskraftig. Och användarna kan vänta sig ytterligare en rad lanseringar i närtid.

“Ambitionen är att bygga marknadens bästa screener”, berättar Boman och liknar den vid populära Börsdata.

Är ni en nagel i ögat på konkurrenterna med era låga priser?

“Förhoppningsvis. Men vi tror också att det är bra för hela branschen. Förr var det ett oligopol av storbanker, nu är det nätmäklare. Det behövs konkurrens, och vi vill stå längst fram och driva den. Vi märker att våra konkurrenter börjar röra på sig, och vi får ibland beröm från dem också”, säger Skarman, som hellre jämför sig med globala spelare än inhemska konkurrenter i utvecklingen av Montrose.

“Vi vill bygga världens bästa investeringsplattform. Vi börjar här, men har redan ambitionen att konkurrera internationellt.”

Samtidigt måste man vara realist. Både Avanza och Nordnet har runt 20 års försprång.

“De har haft lång tid på sig att fixa sin produkt. Så det kommer ju ta lite tid. Men många av våra kunder uppskattar vår rörelse och riktning”, säger Skarman.

Ni har båda jobbat på Avanza. Kritiska röster hävdar att de och Nordnet stannat i utvecklingen?

“De har väldigt breda målgrupper – från fondsparare till private banking. Då måste man bygga för alla, vilket gör både affärsutveckling och gränssnitt mer komplext”, säger Skarman.

en man med skägg framför ett stort fönster
Protean-förvaltaren Richard Bråse. Foto: Åsa Swee

Känner ni att finansbranschen tagit en för stor bit av kakan historiskt?

“100%. Vi hade Richard Bråse här på middag nyligen. Han tänker precis som vi – med transparens och låga avgifter. Vi vill inte behöva höja våra priser. Tvärtom, vi hoppas kunna sänka på vissa områden i takt med att volymen ökar”, säger Alexander Boman.

“Vi tycker att det är fel”

Fortfarande finns omotiverade kostnader som går att kapa, enligt grundaren, som har en bakgrund som produktchef på Avanza.

“Som courtageklasser och höga växlingsavgifter. Vi tycker att det är fel. Det är därför vi finns – för att utmana det”, säger han.

På längre sikt utesluter inte grundarduon att bolån kan bli aktuellt. En förutsättning är att samgåendet mellan Carnegie och DNB gått i lås.

“Positivt är att vi har en ägare med en stark balansräkning, vilket kan öppna upp möjligheten i framtiden”, säger Boman.

Vilka mål har ni för kundinsättningar och volym?

“Vårt mål nästa år är att ha tillräckligt med intäkter för att täcka våra kostnader. Vår bransch drivs kapitalintäkter, så vi behöver få in kapital på plattformen. Men i år handlar allt om kundnöjdhet. Löser vi det löser sig resten: Insättningar, överföringar, pensioner. Allt följer av en bra produkt”, avslutar Karl Skarman.

Läs också:

Montrose nya drag mot nätmäklarna – betalar tillbaka källskatt direkt

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.