Molnen mörknar på verkstadshimlen
svinsterna, och verkstadsbolagen är inga undantag. Bolag som Atlas Copco, SKF och Sandvik slår alla vinstrekord i år. Kvartalsrapporterna har bjudit på många positiva överraskningar, så även det tredje kvartalet. Enligt SME Direkts sammanställning var 8 av 12 verkstadsrapporter bättre än väntat, medan bara två hamnade under förväntan.
De som imponerade mest var lastbilstillverkarna Volvo och Scania. Volvos resultat för kvartalet hamnade hela 49 procent över snittprognosen i SME Direkts sammanställning. Scania var inte långt efter med sina 46 procent.
Trots kanonresultaten har dock inte verkstadsbolagen generellt sett varit någon lysande aktieplacering i år. Flera av dem har haft en väldigt slagig utveckling sedan årsskiftet och många har halkat efter index. Undantagen är just Volvo och Scania som båda klättrat cirka 30 procent i år.
En förklaring till att verkstadssektorn har haft det lite knackigt är att många nu räknar med att toppen i konjunkturen är passerad. Signalerna pekar mot en utplaning av efterfrågan och i samband med kvartalsrapporterna kunde en ökad försiktighet märkas i bolagens prognoser. 2005 lär dock bjuda på fortsatt vinsttillväxt för verkstadsbolagen, men eftersom aktiemarknaden gärna tittar en bit längre framåt lär det finnas intressantare branscher att köpa aktier i.
Förutom de allmänt mer dämpade konjunktursignalerna finns det ett par andra mörka moln på verkstadshimlen.
Priserna på olja och stål har skjutit i höjden under 2004. Många av de råvarukänsliga bolagen sitter på årskontrakt som förhandlas om vid årsskiftet och kostnaderna lär stiga rejält. Många analytiker har också uttryckt oro för att de liggande vinstprognoserna i verkstadssektorn inte fullt ut har tagit hänsyn till effekten av de ökade råvarukostnaderna.
Några tecken på att råvarupriserna skulle vara på väg ner finns inte heller även om Kina, vars kraftiga tillväxt varit en bidragande orsak till den ökade efterfrågan, nu tappat lite fart.
Hur väl verkstadsbolagen lyckas kompensera sig för de stigande råvarukostnaderna varierar. Bolag som Volvo, SKF och Sandvik klarar relativt bra att föra kostnaderna vidare till sina kunder medan till exempel Electrolux redan lever med hård prispress och har svårt att höja priserna på sina produkter.
Boomen på råvarumarknaden är dock inte bara negativ. Olje- och gruvmarknaden har hettat till och det är viktiga kundgrupper för flera verkstadsbolag, kanske främst Atlas Copco och Sandvik. Men även SKF och lastbilstillverkarna gynnas av en ökad efterfrågan från gruvindustrin.
Dollarns kraftiga försvagning utgör både en räddning och ett hot. Eftersom råvarupriserna som regel sätts i just dollar så dämpar kronans nyvunna styrka gentemot dollarn en del av den negativa effekten. Andra sidan av myntet är att verkstadsbjässarna är exporttunga och även om många av dem även har kostnader i dollar så blir vinsterna från USA-marknaden mindre när de ska räknas hem. Dessutom får de runt om i världen konkurrens av amerikanska bolag vars priser följer med dollarn nedåt.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.