Mogul-VD tror på lyckligt slut

Internetkonsulten Moguls tidigarelagda kvartalsrapport fick ett positivt mottagande. Aktien hade på eftermiddagen gått upp med hela 17 procent. Rapporten kom inte med några negativa överraskningar. Moguls VD Björn Wallin är i stället försiktigt positiv. ”Får vi fortsätta på det sätt vi har börjat det här arbetet så kommer det här att sluta lyckligt”, säger han.

Mogul med tillägget .com skiljer sig från de flesta andra internetkonsulterna genom att bolaget inte tvingats att genomföra en nyemission under året. Problemet med lönsamheten delar dock bolaget med sina kollegor i branschen.

Mogul visar fortfarande förlust, även om tredje kvartalet var årets bästa resultatmässigt (-14 Mkr), och kassaflödet är svagt negativt. Men det räckte ändå för att aktien skulle stiga kraftigt efter rapporten. Branschen har legat under hård press på börsen på grund av rädslan för negativa överraskningar i samband med niomånadersrapporterna men Mogul fick alltså godkänt.

Den enda indikation på utvecklingen framöver är att Mogul ser en forsatt förbättring av resultat och kassaflöde under slutet av året. När bolaget hoppas få kontroll på förlusterna är fortfarande oklart.

”Det ska ske så fort som möjligt. Tempot är där, vi gör rätt saker för närvarande och får vi fortsätta på det sätt vi har börjat det här arbetet så kommer det här att sluta lyckligt”, säger Moguls tillförordnade VD Björn Wallin.

Mogul, med kontor i Sverige, Norge och Finland, har gjort flera interna förändringar för att minska kostnaderna och anpassa sig till den minskande efterfrågan. Mer än en fjärdedel av personalen har fått lämna företaget i år och antalet anställda är nu 274 personer. Inga ytterligare nedskärningar är planerade men utesluts å andra sidan inte heller.

”Det skulle vara dumt att säga att det är färdigtrimmat. Vi följer utvecklingen veckovis och om det krävs ytterligare åtgärder så genomför vi de”, säger Björn Wallin.

Den svenska internetkonsultbranschen strösslat med nedskärningsprogramen det senaste året, en utveckling som inte kan pågå för evigt. Nästa steg kan, förutom den utslagning som redan skett i vissa fall, vara utköp från börsen eller affärer mellan olika börsbolag.

Björn Wallin är mycket försiktig i sina uttalanden runt den konsolidering som kommer allt närmare men han sticker inte under stol med att den i längden även kommer att påverka Mogul.

”Att ha 275 anställda är kanske lite för lite för att upprätthålla en plats på börsen”, säger han.

Den naturliga utvägen är antingen att öka volymerna eller att agera utanför börsen.

”Väljer man att vara kvar som noterat bolag måste man addera volym på ett eller annat sätt. Väljer man att inte vara kvar så är det möjligt att man kan klara sig på den volym man har. Någonstans här så finns det ett strategiskt val som man någon gång måste göra. Vi har inte gjort det än, vi har egentligen inte sagt någonting. Men en förutsättning för det är att vi har kontroll i vår egen verksamhet”, säger han och syftar på det pågående arbetet att nå lönsamhet. Björn Wallins resonemang delar upp branschen i de som kan styra över sitt eget öde och de som måste acceptera lösningar som ligger utanför den egna kontrollen.

”Vill man ta initiativ och vara med och forma en affär så måste man vara rustad. Eller så hamnar man i en situation där man helt enkelt tvingas in i en struktur eller in i någon slags lösning, vare sig den är bra eller dålig.”

Givetvis vill Mogul, precis som konkurrenterna, kunna styra över sin egen framtid. Metoderna kan skifta. I Moguls fall vill bolagets styrelse införa ett på många sätt kontroversiellt optionsprogram som en morot för cheferna och vissa nycklepersoner. Förslaget tas upp på en bolagsstämma inom kort och innebär att omkring 1 miljoner optioner delas ut. Som mest kan det innebära en utspädning på 10 procent.

Optionerna ges till ett mindre antal chefer samtidigt som många av de anställda har optioner med teckningskurser över 100 kronor. Mogul-aktien handlas idag till strax över 4 kronor. Björn Wallin försvarar programmet som han tror är nödvändigt för att behålla den delvis nya ledningsstruktur som genomförts under året.

”Syftet är att vi ska upprätthålla kontinuiteten. Det är en bra drivkraft för de som ska driva det här i land.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.