Mobilpalats ska öka köpsuget

Mobiltelefonkedjan Geab the Phone House laddar för en ökande efterfrågan på mobiltelefoner och planerar två nya jättebutiker i Sverige. Mobilmarknaden är definitivt på bättringsvägen och anledningen är de nya färgskärmarna och kamerorna. ”Nu finns det en verklig anledning att köpa en ny telefon”, säger Geabs VD Jude Buckley.

Egentligen är det Geabs brittiska ägare Carphone Warehouse Group som planerar att öppna de nya butikerna i Sverige. Bolaget öppnade förra månaden Europas största mobiltelefonbutik på Oxford Street i London och när den efter bara tre veckor nådde lönsamhet fick man blodad tand.

Nu ska dels två befintliga butiker i Sverige göras om efter det nya upplevelsekoncept som Carphones Londonbutik följt, men två nya storbutiker ska också tillkomma.

”Vi har letat efter lämpliga platser ett tag nu och så fort vi hittar dem kommer vi att öppna de nya butikerna. Förhoppningsvis ska det vara klart till början av nästa år”, säger Geab the Phone Houses VD Jude Buckley.

Han konstaterar att marknaden för mobiltelefoner i Sverige tagit fart de senaste månaderna. Med en ny managementorganisation och nya rutiner inom Geab har också bolaget kunnat knipa andelar på marknaden och förbättrat lönsamheten. Utvecklingen väntas också fortsätta uppåt under hösten och vintern.

”Totalmarknaden är tillbaka på en oförändrad nivå jämfört med förra året i Sverige, men vi ligger ganska långt över förra året. Det känns som om nedgången är över nu, marknaden är mer positiv och nu finns det också en verklig anledning att köpa en ny telefon”, säger Jude Buckley.

Anledningen är förstås de nya telefonmodellerna med färgskärm och inbyggd kamera. Ericssons T68 är en stor försäljningssuccé och även Nokias 7650 går bra ute i butikerna trots det höga priset. Toppmodellernas popularitet hjälper också till att förbättra lönsamheten för återförsäljarna.

I Storbritannien har MMS kommit längre än i Sverige och där pågår närmast ett priskrig mellan operatörerna om att locka till sig flest kunder till de nya tjänsterna. Telefonerna sponsras rejält och det är en bidragande orsak till marknadens snabba återhämtning.

Där är vi inte ännu i Sverige, men Jude Buckley räknar med att marknaden kommer att hetta till ännu mer i början av nästa år då MMS är mer etablerat även i här.

”Det blir en viktig fråga för operatörerna hur man ska paketera MMS-tjänsterna, om man ska ta betalt per MMS eller på månadsbasis. Vi kan säkert komma att få se en ökad kamp om kunderna i början av nästa år”, säger han.

Att döma av efterfrågan hittills så kan MMS verkligen komma att bli den trigger för mobilmarknaden som alla hoppats på. Trots att infrastrukturen fortfarande är ganska dåligt utbyggd för att skicka bilderna så säljer Geab en tillhörande kamera till var femte T68 idag.

”Det ser mycket lovande ut. Foto är något som alla känner till och tanken med att alltid ha med sig en kamera är lätt att ta till sig för kunderna. Allt prat om GPRS, Wap och MMS blir väldigt abstrakt”, säger Daniel Lindholm, marknadschef på Geab.

Faktum är att Ericssons kameror till T68 möter en större efterfrågan än vad bolaget kan leverera.

”Den har nog blivit mycket mer populär än de väntade sig. De väljer just nu att skeppa de flesta kameror till de marknader där MMS redan finns, vilket ju är vettigt. Vi har fått en ganska bra tilldelning, men hade nog kunnat sälja lite till om vi haft dem”, säger Jude Buckley.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.