Mitt i krisen: Anställda tecknar aktier i Northvolt

Samtidigt som Northvolt slåss för sin överlevnad har någon eller några använt sina teckningsoptioner för att köpa drygt 8 miljoner A-aktier i bolaget. Det visar handlingar som kom in till Bolagsverket i måndags.
Mitt i krisen: Anställda tecknar aktier i Northvolt - WEB_INRIKES
Fler A-aktier men småsmulor till bolaget löser inte krisen för Northvolts grundare vd Peter Carlsson

Vem eller vilka som omvandlat sina optioner till aktier och till vilket pris är okänt, och ingen på Northvolt har hittills velat kommentera affären.

Men något som är säkert är att det knappast är några direkt stora pengar för bolaget att tala om. Northvolts styrelse har beslutat om en rad olika optionsprogram genom åren, men exempelvis så har teckningsoptionerna som ställdes ut i 2022 ett styckpris på dryga 22 öre per aktie. Enligt uppgifter till Affärsvärlden handlades Northvolt-aktierna i gråhandeln under sommaren för cirka 3 kronor styck. Totalt har bolaget dryga 31 miljarder aktier fördelat på A- och pref-aktier.

Carlsson lovar att stötta

Northvolt är i akut behov av kapital men hittills har det varit väldigt tyst bland storägarna. Fram till nu har det också bara varit riskkapitalisten och ägaren Harald Mix som sagt att han kommer stötta bolaget ekonomiskt. Men nu lovar även grundaren och VD:n Peter Carlsson, i ett mejlsvar till SvD, att öppna plånboken vid en kommande finansieringsrunda.

Finansmannen Harald Mix, Managing Partner på Altor Equity Partners. Foto: Pontus Lundahl / TT

Till SvD Näringsliv säger Peter Carlsson att han ”avser att visa bolaget (…) support”. Exakt vad det betyder återstår att se. Bolaget är i en svår likviditetskris och är i akut behov av nya pengar.

Läs mer: Regeringen om statliga investeringen i Northvolt “Förra mandatperioden”

Allt om Northvolts kinesiska partner: Monstertillväxten, miljardären och diktaturen

Statens roll i Northvolts och Facits kriser – en skillnad och en likhet

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.