Reportage Tieto Evry
Missnöjet i Tietoevry – okända budet från EQT: ”Bolagets mörkaste hemlighet”
Men efter ett decennium av underprestationer börjar intern frustration bubbla upp till ytan.
Röster inifrån Tietoevry vittnar om finsk toppstyrning, svensk kompetensflykt och hur haveriet med Skolplattformen mörkats för ledningen.
"Först har du verkligheten, sen går det till en mellanchef som tar bort det värsta till sin chef. Sen går det till VD:n som tvättar det till styrelsen. Och inget skräp kommer in i de offentliga rapporterna", säger en tidigare anställd.
Ett bud från EQT på ett av bolagets affärsområden stoppades också från att nå styrelsen, enligt en uppgiftslämnare.
Sommaren 2021 börjar det viskas om ett bud på ett av Tietoevrys affärsområden. Det ska röra sig om ett “mjukt bud” från riskkapitalbolaget EQT på den finska IT-jättens bankingverksamhet.
“Ett letter of interest. Man knackar på dörren och säger: ‘Det här är ett fint hus, jag är intresserad. Men jag måste kolla att allt är bra’. Det handlade om väldigt mycket pengar och allt var extremt hemligt. Men det gick aldrig till styrelsen. Man mörkade det”, säger en uppgiftslämnare.
Personen tolkar anledningen till det att bolagets VD, Kimmo Alkio, vill “leda ett så stort bolag som möjligt”.
“Han tycker det är jävligt mycket roligare med en omsättning på 3 miljarder euro och mycket tråkigare att sälja”, säger källan.
“Bolagets mörkaste hemlighet”
Enligt uppgifter var personer i ledningen “vansinniga” för att budet aldrig diskuterades på högsta ort. Vid tidpunkten var affärsområdet värt runt 20 miljarder kronor, enligt en analys från Handelsbanken.
“Kimmo och strategichefen sköt ner det innan det nådde styrelsen. Det här är kanske bolagets mörkaste hemlighet”, säger personen.
Ett påstående som nekas av VD:n.
“I min värld låter det här som taget långt ifrån verkligheten”, säger Kimmo Alkio till Affärsvärlden.
Bolagets förvärvsprocesser är enligt den finske företagsledaren “mycket strukturerade och helt transparenta mellan högsta ledningen och styrelsen”.
Även med ett så kallat “mjukt bud”?
“Jag tycker att det blir lite väl spekulativt nu. Som sagt: Alla möjliga M&A-relaterade ärenden granskas och lyfts alltid fram för styrelsen”.
Hösten 2021 kom sedan rapporter om att EQT övervägde ett bud på det schweiziska mjukvarubolaget Temenos, vars verksamhet liknar Tietoevrys affärsområde banking. Men budet, som enligt Affärsvärldens uträkningar ska ha legat på runt 120 mdr kr, föll då premien ska ha varit för låg, enligt tyska medieuppgifter.
Affärsvärlden har sökt EQT som inte vill kommentera saken.
“Då undrar man om något är fel”
Ett år senare, 2022, meddelade Tietoevry att bankingverksamheten var under “strategisk översyn” och att man utredde en eventuell särnotering. En VD med börsbakgrund togs in och allt såg ut att vara klart för spin-off.
“Men plötsligt blåste de av allt, vilket var väldigt förvånande. Då är det klart att man undrar om något är fel här”, säger Affärsvärldens analytiker Daniel Svensson, som följer Tietoevry.
Förklaringen var, enligt Kimmo Alkio, att tidpunkten inte var optimal.
“Värderingsnivåerna för mjukvarubolag inom fintech var 30–40% lägre då, än när vi inledde den strategiska översynen. Vi utvärderar alltid noggrant vad som skulle vara bäst för aktieägarna, och besluten fattas därefter”, säger han.
Har ni tackat nej till några erbjudanden?
“Värdeskapandet i de olika alternativen var inte optimalt. Jag ger inte spekulativ information, vilket jag är säker på att du förstår.”
Kimmo Alkio, med bakgrund som VD på mjukvarubolaget F-Secure, fick en stark start efter att ha värvats till posten att leda Tietoevry 2011.
“När han kom in gjorde han det väldigt bra. Han la ner den internationella satsningen som kostat massa pengar, vilket verkligen behövde göras”, säger en uppgiftslämnare som minns VD:ns första år som framgångsrika.
“Sen upplevde vi att han blev väldigt nöjd med sig själv. Och allt var en tävling för honom. De som ifrågasatte honom blev han negativ till”, säger källan.
En tidigare anställd citerar den amerikanske presidenten Abraham Lincoln när hen ska beskriva den finska IT-jätten:
“Du kan lura alla ibland och vissa hela tiden, men aldrig lura alla hela tiden.”
Flera personer Affärsvärlden pratat med berättar om hur man internt döljer problem i verksamheten.
Till exempel visar dokument som Affärsvärlden tagit del av, också hur man flaggar för det haveri som Skolplattformen skulle bli, men vi ska återkomma till det.
Tidslinje: Tietoevry
1968: Tietotehdas Oy grundas i Esbo, Finland av Union Bank of Finland för att utveckla och underhålla IT-system för banken och dess kunder.
1999: Tieto fusioneras med svenska Enator och bildar TietoEnator, vilket stärker företagets position på den nordiska IT-marknaden.
2011: Kimmo Alkio utnämns till VD.
2015: Tieto förvärvar Software Innovation, en ledande leverantör av ECM-lösningar i Norden, för att stärka sin position inom informationshantering.
2018: Skolplattformen, utvecklad av bland andra Tietoevry, lanseras. Det dröjer inte lång tid innan buggar dyker upp och kritiken växer.
2019: Tieto och Evry slås samman för att skapa ett ledande nordiskt digitalt tjänste- och programvaruföretag med en kombinerad omsättning på cirka 3 miljarder euro. Sammanslagningen slutfördes i december 2019, och det nya företaget antog namnet Tietoevry.
2021: Enligt en uppgiftslämnare får Tietoevry ett mjukt bud från riskkapitalbolaget EQT på affärsområdet Banking.
2024: Tietoevry kommunicerar i sin tredje kvartalsrapport att man är i färd med att sälja affärsområdet Tech Services.
Jätteaffär på 14 miljarder
Bolaget förändras i grunden när finska Tieto går samman med svensk-norska Evry 2019. En jätteaffär på 14 mdr kr som ritade om kartan för den nordiska IT-branschen.
“Vi ser mycket fram emot att tillsammans skapa ett ledande nordiskt företag för digitala tjänster, med 24 000 medarbetare globalt”, sade en positiv Kimmo Alkio i samband med förvärvet som skulle innebära en årlig omsättning på 3 miljarder euro för det sammanslagna bolaget.
“Det känns som om hela den affären bara gjorde koncernen ännu mer trög, ogenomtränglig och ogillad på börsen, faktiskt. Jag tror det var ett stort misstag att göra den”, konstaterar Affärsvärldens Daniel Svensson.
Internt såg man på fusionen i ett annat ljus.
“Man var ett bolag som underpresterade när man köpte Evry. Då, helt plötsligt, började allt om från början. Kimmo köpte sig tid”, säger en person som Affärsvärlden pratat med.
“Han har lyckats blanda bort korten. Han är alltid mitt i någonting, men har aldrig avslutat nåt”.
Långt ifrån att nå sina mål
Fem år efter samgåendet kan man slå fast att omsättningen i stort sett stått stilla. Marginalen i den senaste kvartalsrapporten visar 9,7%, långt ifrån målet på 15-16% som sattes på kapitalmarknadsdagen 2022.
“Hade man hållit det löftet hade vinsten varit över en miljard euro, men det var luft”, säger en uppgiftslämnare och syftar på den totala vinsten sedan målet sattes.
“Det har varit konstanta kostnadsnedskärningar som har hållit marginalen uppe. Men man har aldrig fått till tillväxten.”
I somras meddelade bolaget att man skulle skära ner 400 tjänster inom affärsområdet Create. 2022 gjordes två större nedskärningar, där över 800 i personalen fick gå i syfte att spara minst 500 Mkr.
Vinsten är långt ifrån en miljard euro. Istället var den enligt senaste kvartalsrapporten 259 MEUR. Målet att växa omsättningen på 8-10% ser inte heller ut att infrias: 2023 krympte Tietoevry 2,9%.
Ett svagt ekonomiskt klimat har haft en tydlig påverkan på Tietoevrys verksamhet, förklarar Kimmo Alkio.
“Och ja, aktieutvecklingen har varit utmanande. Det ska alltid vara en fråga för VD:n, absolut”.
“Men när någon frågar vad som har hänt under min ansvarsperiod har samtidigt total shareholder return varit 197 %, även med de mycket utmanande senaste åren inräknade”.
Är det möjligt för er att nå 15-16% i marginal?
“Att nå de nivåerna kräver att det ekonomiska klimatet återhämtar sig”, konstaterar Kimmo Alkio.
Helsingfors styr bolaget
Tietoevrys svaga resultat återspeglas också på insidan av bolaget, enligt flera uppgiftslämnare.
Affärsvärlden har pratat med flera personer som berättar om en hierarkisk organisation där det är tydligt att Helsingfors dikterar villkoren.
“Här ligger en del av frustrationen. Viljan att överleva styret har varit viktigare än att bygga affärer”, säger en person.
De senaste åren har också misslyckandena för Tietoevry staplats på hög.
Så sent som i samband med rapporten för det tredje kvartalet, den 24 oktober, uppgav bolaget att man befann sig i en ”exklusiv process” med en icke-industriell köpare. Tillkännagivandet skedde efter att informationen redan läckts till media.
Då handlade det om en försäljning av sitt största affärsområde, Tech Services.
“Det är där de hade problem med dataintrång. Grejer som har dålig tillväxt och stenhård konkurrens”, säger Affärsvärldens analytiker Daniel Svensson och syftar på den stora hackerattacken mot Tietoevery för nästan precis ett år sedan.
Hackerattacken mot Tietoevry
Hackergruppen Akira genomförde en omfattande cyberattack mot den finska IT-jätten i januari 2024.
Lönesystemen hos 120 myndigheter slogs ut, flera regioner och kommuner fick problem med sina IT-system och även privata företag som Filmstaden, Systembolaget, Svenska Kyrkan och Rusta drabbades.
Tech Services består till stor del av datalagring, servrar och backupsystem.
“Ful-IT kan man säga”, förklarar en uppgiftslämnare och fortsätter:
“Tidigare ville de ha en miljard euro för det. Nu kanske man får 3-400 miljoner. Att processen är läckt är dessutom helt bisarrt”, fortsätter personen och pekar på internt missnöje som anledning till att uppgifterna kommit ut i media.
“Det är ett sätt att jävlas om man ska vara krass”.
“Blir slakt dagen det säljs”
Enligt Dagens industri ska det handla om det brittiska riskkapitalbolaget Agilitas som vill köpa affärsområdet.
“Alla förstår skalan, det innebär att alla som kan springer mot dörren och skaffar sig ett nytt jobb. Det kommer bli slakt dagen det säljs”, säger uppgiftslämnaren.
Trots att flera månader förflutit har ingen affär rotts i hamn.
“Tolkningen jag gör är förstås att det är låg kvalitet på de här delarna”, säger Affärsvärldens analytiker Daniel Svensson.
Uppgiftslämnare säger också till Affärsvärlden att Tech Services ligger bakom de uppmärksammade driftproblem som drabbat Avanza de senaste åren.
“En produktchef har beskrivit Tietoevrys mjukvara på plattformen som Titanic. Det är gammalt och underinvesterat”, säger en person.
Tietoevrys affärsområden
Create: Konsulttjänster inom R&D och IT.
Banking: Mjukvaror för finanssektorn. Ca 70% återkommande.
Care: Mjukvaror för kunder inom hälsovård och omsorg.
Industry: Portfölj av bolag med branschspecifika mjukvaror.
Tech Services: Tjänster inom IT-infrastruktur.
Ett annat affärsområde som uppmärksammats de senaste åren är Industry, där man varit leverantör av IT-tjänster till Skolplattformen.
Interna dokument som Affärsvärlden tagit del av visar hur man slagit larm om problemen i utvecklingen av plattformen.
“Bristande kvalitet i leverans (användarbarhet, instabilitet, förväntningar på funktionalitet) leder till avsaknad av referenskunder”, står det i en strategipresentation från 2020.
“Men på kapitalmarknadsdagen i december 2020 nämner man svepande en covid-19 headwind kopplat till affärsområdet”, säger en uppgiftslämnare.
I själva verket var problemen alltså värre så.
“Det var då man började få problem med Skolplattformen. En sådan sak tvättas bort till styrelsen. Kimmo skulle aldrig släppa upp det”, hävdar en uppgiftslämnare.
“Där och då var det guld och gröna skogar. När projektet var slut omsatte affärsområdet 250 miljoner, med marginaler mellan 25 och 30%. Stockholm stad stod för ungefär halva omsättningen. Man fakturerade över en miljard för skit”, säger personen.
Stockholm stad skrotade projektet helt 2024.
“Först har du verkligheten, sen går det till en mellanchef som tar bort det värsta till sin chef. Sen går det till Kimmo som tvättar det till styrelsen. Och inget skräp kommer in i de offentliga rapporterna”, hävdar samma uppgiftslämnare.
Skolplattformen
Satsningen på Stockholm stads nya skolplattform har beskrivits som ett fiasko av både lärare och föräldrar. Kort efter lanseringen 2018 kom larm om bristande säkerhet och buggar. Mot slutet av 2023 hade de totala kostnaderna för utvecklingen av plattformen skenat till 1,25 mdr kr sedan starten 2013. Tietoevry uppskattas ha fakturerat runt 60% av den summan.
Hösten 2024 valde Stockholm stad att byta ut Skolplattformen mot en ny uppsättning appar.
När medievetaren och författaren Olle Lidbom* varit i kontakt med konsulter på Tietoevry är det många som skäms för plattformen de byggt.
“Men ju högre upp i hierarkin man kom, desto mindre förståelse visar man för problemet”, säger han till Affärsvärlden.
I intervjuer han gjort i samband med skrivandet av sin bok Skolplattformen: En sann historia om miljarder, konsulter, föräldrar och barn upplever han att Tietoevry inte heller tagit ansvar för de problem plattformen skapat.
“Det är svårt att tänka sig att en vägbyggare, som byggt en bro som rasat, säga ‘vi kan inte göra mer än så'”, säger Lidbom och fortsätter:
“När jag pratar med högre chefer som sålt in de här systemen har man ingen förståelse för kritiken. Man försöker skylla på att Stockholm stad har gjort en dålig beställning”.
“Lärdomar alla behöver dra”
Kimmo Alkio medger att det “alltid finns lärdomar att dra” när det handlar om, vad han beskriver som, ett utmanande projekt.
“Och det är väldigt viktigt att vi gör detta gemensamt med kunden”, säger han.
Har ni inget ansvar i detta?
“Absolut. När det gäller stora projekt med en mängd affärspartners finns det vanligtvis en samling lärdomar som alla behöver dra”.
Påståendet om att problemen med Skolplattformen inte delades till styrelsen slår VD:n ner på.
“Vi har mycket formella processer för att utvärdera kvalitetsnivåer och servicenivåer. Dessa tillämpas i varje månatlig operativ granskning i alla våra affärsområden”, säger Kimmo Alkio.
“Detta var ett långsiktigt projekt som pågick under en längre tid. Så när det hänt något betydande, som en ovanligt hög nivå av mediarapportering, var det också en anledning till att styrelsen uppdaterats”.
Och vilka utmaningar kring Skolplattformen var det som kommunicerades?
“Jag kan inte dela offentligt exakt vad vi kommunicerar kring varje projekt. Men internt är det alltid transparent, vad problemen kan vara och vad vi gör åt dem”, säger Kimmo Alkio.
“Sämste chefen hen haft”
Personer Affärsvärlden pratat med vittnar om det motsatta: En tystnadskultur och överdriven detaljkontroll av de anställdas arbete.
Flera av de svenska medarbetarna högt upp i bolaget var också “extremt negativa” till VD:n Kimmo Alkio, enligt en uppgiftslämnare.
En tidigare högt uppsatt chef kallar honom “den sämste chefen” hen “någonsin haft”.
“Det handlar främst om sättet som han drivit företaget på, vilka han sätter i koncernledningen. Det är ingen mörk hemlighet, alla vet om detta”, säger en källa.
“Man kan tro att finsk och svensk kultur liknar varandra, men det gör den inte. Vi har skillnader. För ett företag handlar det om att hitta sätt att förstå värdet av varandra. Jag upplever inte alls att det finska organisationen inom Tieto förstod värdet av varken den svenska kulturen eller kompetensen.”
Ytterligare en person bekräftar bilden av bolaget, men säger sig ha lämnat “mardrömmen bakom sig” och vill inte uttala sig ytterligare.
“Garanterar bolagets finskhet”
En annan person vill också lyfta fram Kimmo Alkios goda sidor:
“Han jobbar fruktansvärt hårt och är en duktig kommunikatör”, säger uppgiftslämnaren och fortsätter:
“Samtidigt garanterar han Tietoevrys finskhet”.
Mer än hälften av personalen slutade
Affärsvärldens kartläggning visar att flera personer i toppskiktet efter en kortare tid på Tietoevry gått vidare till högstatusjobb inom svenskt näringsliv.
“I alla styrelser har man en gång om året en genomgång av talangpoolen inom organisationen och tittar på de som sitter i koncernledningen och framförallt de som är på väg upp. Styrelsen borde ha reagerat på varför det aldrig är några svenskar där. Vad händer med dem? De slutar. Varför slutar de?” frågar sig personen.
“Min poäng är att alla de personer som inte Tietoevry valde att lyfta upp fick större jobb utanför. Tittar du på samma grupp i Finland så var det inte samma sak. Jag tycker att det är jättemisslyckande att inte ta vara på den kompetens som fanns i den svenska organisationen. Det ser man också på affärsresultatet”.
En annan uppgiftslämnare vittnar om att personalomsättningen längre ner i hierarkin inte skulle kommuniceras till styrelsen.
“När man köper IT- eller konsultbolag är det svårt att få folk att stanna. När vi gick igenom sju, åtta bolag vi köpt såg vi att långt över hälften slutat. Den informationen skulle vi inte skicka vidare upp till styrelsen. Det skulle se ut som ett internt misslyckande”, säger personen.
“Finns fall där det sker stora förändringar”
Inom Tietoevry finns affärsområden där personalomsättningen stundtals är hög, konstaterar Kimmo Alkio.
“Det kan finnas fall där det sker stora förändringar, eller att gamla teknologier ersätts där automationsnivåerna ofta ökar. Sådana omständigheter inträffar i branschen, och de inträffar också hos oss”, säger VD:n och fortsätter:
“Tittar vi på helheten och hur människor upplever en integration i företaget har medarbetarupplevelsen i våra undersökningar visat på goda resultat. Om det har funnits undantag har de också lyfts fram”.
Det ska inte heller finnas någon prioritering vad gäller nationalitet i chefsrekryteringen på Tietoevry, menar Kimmo Alkio.
“Vi prioriterar kompetenser. Det råkar för närvarande vara så att vi inte har några svenskar i ledningsgruppen. Vi har några finländare, en tysk, en italienare, två norrmän och en indier. Våra fem specialiserade affärsområden har seniora chefer i varje land. Så detta låter som en missuppfattning”, säger VD:n.
Har det varit svårt få ihop den finska, svenska och norska kulturen?
“Vår nordiska bakgrund är en styrka. Vi tror det – inte bara jag. Det är en bra miljö”.
Vad tror du det beror på att många svenskar i högre positioner lämnat Tietoevry efter kort tid på företaget?
“När det gäller svenskar som anställs och lämnar relativt snabbt, är det en naturlig utveckling. Det är en del av affärslivet, att människor periodvis söker nya möjligheter. Jag kan naturligtvis inte gå in på de bakomliggande faktorerna, men jag vill bekräfta att vi kontinuerligt arbetar med att säkerställa ledarskapskvaliteter”.
“Besvikelse” att Gardell skalar av
Det är inte bara anställda på Tietoevry som letar efter nya möjligheter. En annan aktör som ser ut att ha tröttnat på bolaget är Cevian Capital.
Christer Gardells aktivistfond ägde så sent som hösten 2019 nära 15% av det finska IT-bolaget. Idag är den siffran nere på 2% efter större aktieförsäljningar 2022 och 2023.
Affärsvärldens analytiker Daniel Svensson kallar Cevians påverkan i det finska bolaget för “en besvikelse”.
“Det är en aktör som skulle kunna driva igenom en större transformation”, säger han.
Christer Gardell minns att man köpte sina första aktier i Tietoevry 2009.
“Jag gick in i styrelsen under några år och städade upp huvudlösa internationella satsningar som kunde ha satt bolaget på obestånd. En betydande del av ledningen byttes också ut”, säger han till Affärsvärlden.
Finansprofilen menar att det finska IT-bolaget under Cevians ägande blivit ledande i Norden.
“Men de senaste kvartalen har framförallt slutmarknaderna varit utmanande, vilket drabbat hela sektorn. Det kommer säkert att vända”, säger han.
Idag är Tietoevry ett “minimalt innehav” för Cevian, förklarar Gardell, och pekar på att det står för 0,2% av aktivistfondens nettoandelsvärde.
Christer Gardell vill inte svara på om den nuvarande ledningen kunnat göra något annorlunda vad gäller att särnotera eller sälja något av Tietoevrys affärsområden. När han tittar på bolaget idag tycker han det ser för lågt värderat ut.
“Jag är säker på att de nya huvudägarna, Silchester och Incentive, kommer att genomföra nödvändiga åtgärder för att realisera den betydande potentialen som finns i aktien”, säger han.
“Försöker överleva i en toxisk miljö”
Affärsvärldens analytiker Daniel Svensson är inte lika säker. Han tror att den brittiska storägaren är mer intresserade av den höga direktavkastningen.
“Silchester är sådana jag uppfattar som värdeinvesterare, jag tror inte att de är aktivister direkt”, säger han.
Största aktieägare i ledningsgruppen är just Kimmo Alkio, med ett innehav värt drygt 25 Mkr. Det kan jämföras med VD:s totala kompensation för 2023, som uppgick till 40 Mkr.
De senaste fem åren har Alkio tjänat 138 Mkr, en del av dem är kopplade till Tietoevrys optionsprogram.
“Han köper nästan inga aktier för egna pengar”, säger en uppgiftslämnare.
Personen tar en lång paus, suckar och fortsätter:
“Det är så här det blir när man jobbar i suboptimerad verksamhet, lite som fångarnas dilemma. Alla tänker på sig själva och försöker överleva i en toxisk miljö. Alla. Från den enskilde konsulten upp till styrelseledamoten. Man jobbar för sin egen karriär och inte för aktieägarna. Tietoevry borde vara vara en global eller nordeuropeisk gigant vid det här laget. Istället är aktien på tioårslägsta.”
* Olle Lidbom är styrelseledamot i Stiftelsen Affärsvärlden.
Läs också:
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.