Minus blev till plus på börsen

Börschocken blev kortvarig. Strax efter klockan 15 på onsdagen lyfte OMXS30 över nollstrecket.

En våg av oro sköljde över marknaden när det stod klart att republikanen Donald Trump vunnit presidentvalet i USA. Asiatiska börser rasade ihop med dollarn.

Tokyobörsen stängde tidigare på morgonen med ett ras på 5,4 procent och på valuta- och räntemarknaden var det stundtals stora svängningar – när investerare började jaga säkra placeringar i vad som ses som en mer osäker framtid.

Turbulensen dämpades dock när Trump hållit ett segertal med fokus på att ena USA.

Stockholmsbörsen befarades inför börsöppningen kollapsa. Men av det skräckscenariot blev intet. På eftermiddagen låg nedgången på beskedliga 0,6 procent – i linje med ledande Europabörser. Runt kvart över tre på onsdagseftermiddagen, svensk tid, låg OMXS30 på plus.

Swedbanks chefekonom Anna Breman ser ingen större risk i det korta perspektivet.

– Jag tycker att det är oroväckande och det skapar osäkerhet, men jag vill verkligen betona att det kortsiktigt mest är oroligt för den finansiella marknaden. Jag ser ingen inbromsning i global eller svensk ekonomi av det här på kort sikt, säger Anna Breman till Affärsvärlden.

Bolagen på Stockholmsbörsen har jämfört med många andra börsers noterade bolag stor exponering mot global handel. Men det finns också stora potentiella vinnare på Trumps väntade politik. Skanska steg med 4 procent i spåren av den nye presidentens utlovade storsatsningar på infrastrukturen.

Även på räntefronten kom snabbt en återhämtning, liksom på råvarumarknaderna. Oljepriset sjönk först kraftigt för att sedan ta sig tillbaka på oförändrad nivå.

Men trots det relativa lugnet på finansmarknaderna, oron kvarstår. Många ekonomer ser en ökad osäkerhet i världsekonomin framför sig med Trump som president i USA, med risk för ökade geopolitiska spänningar och protektionism. Det finns även en oro för potentiella handelskrig mellan USA och länder som Kina och Mexiko.

– Detta kan förändra spelplanen för hela världsekonomin, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Han har samtidigt svårt att få Trumps program med löften om skattesänkningar, avregleringar, offentliga infrastruktursatsningar och protektionism att gå ihop.

– Jag antar vi får leva med ganska stor osäkerhet de kommande veckorna, säger Bergqvist.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.