Minst 26 allvarliga olyckor på Northvolt

Det finns säkerhetsbrister hos Northvolt och sedan 2019 har minst 26 allvarliga olyckor skett hos batterijätten. Det visar en granskning från Dagens Nyheter.
Minst 26 allvarliga olyckor på Northvolt - WEB_INRIKES
Exteriör på del av Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Foto: Erland Segerstedt/TT

DN kan också ge mer detaljer om ett dödsfall på Northvolts anläggning i Skellefteå i november. En 25-årig man skulle underhålla en maskin, men brännskadades svårt och avled senare på sjukhus. Enligt tidningen bar mannen skyddskläder mot kemikalier, men inte mot brand.

Arbetsmiljöverket valde att åtalsanmäla Northvolt efter dödsolyckan. I beslutet står det att den inte hade behövt ske om batteribolaget hade ”vidtagit sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagstiftningen”.

Mikael Stenmark är IF Metalls huvudskyddsombud på Northvolt och har sett brister.

”Det har funnits maskiner som inte stannat trots att man tryckt på nödstopp. I tak har det tidigare saknats sprinklers som behövs vid brand”, säger han till DN.

Northvolt har avböjt intervju, men kommunikationschef Matti Kataja skriver i ett mejl till DN:

”Som utgångspunkt tror vi att alla olyckor kan förebyggas, men i detta fall skulle vårt interna kontrollprogram behövt gå utanför tänkbar omfattning.”

Läs ocksåMiljardären som sponsrade kritiska rapporten: ”Jag har lärt av Northvolt”

Läs ocksåNorthvolt jagas av Kronofogden: ”Allt kring vårt företag granskas”

Läs ocksåBörsbolaget om Northvolts kris och finska bakslaget: ”Ger högre kostnader”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.