Minskat underskott för staten

Den svenska statens budgetsaldo för 2014 var preliminärt -72,7 miljarder kronor, enligt uppgifter från Ekonomistyrningsverket.

Det är en förbättring med 58,2 miljarder kronor jämfört med 2013.

Kostnaderna blev lägre än året innan främst på grund av att Riksgäldskontorets nettoutlåning minskade med 74,2 miljarder kronor under 2014. Under 2013 lånade Riksgäldskontoret ut knappt 104 miljarder kronor till Riksbanken, vilket innebar en betydligt högre nettoutlåning än under 2014.

De totala utgifterna sjönk preliminärt till 862,8 miljarder kronor, en minskning med 58,6 miljarder kronor jämfört med föregående år.

Inkomsterna blev preliminärt 790,1 miljarder kronor, vilket är 0,4 miljarder kronor lägre än under 2013.

“Skatterna har ökat med 25,3 miljarder kronor medan övriga inkomster, främst inkomster av försåld egendom, har minskat med 25,7 miljarder kronor. Någon försäljning av aktier har inte skett under 2014, till skillnad från 2013 då regeringen sålde aktier i bland annat Nordea”, skriver Ekonomistyrningsverket.

De så kallade takbegränsade utgifterna uppgick till 1.094,5 miljarder kronor, vilket var 27,2 miljarder kronor högre än 2013.

“Ökningen förklaras av högre utgifter på flera olika utgiftsområden, främst Allmänna bidrag till kommuner, Avgiften till EU samt Integration och jämställdhet. Marginalen till utgiftstaket blev preliminärt 12,5 miljarder kronor”, meddelas det.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.