Ministern: Var försiktiga med aktieutdelningar

Bankerna måste vara försiktiga med aktieutdelningar och bonusar i den allvarliga coronakrisen, tycker finansmarknadsministern. LO tycker likadant. Men från ägarhåll är det ganska tyst.

Börsbolagens utdelningsbeslut togs i de flesta fall kring månadsskiftet januari-februari. Då var läget ett helt annat, med i många fall rekordvinster från 2019 i bakfickan, och höjda utdelningar till ägarna som följd.

Nu råder en totalt annan ekonomisk värld i coronavirusets spår. Och frågan är om bolagen i det här läget bör ta från sina kassor och dela ut pengar till ägarna, speciellt med tanke på de gigantiska krispaketen som staten nu skjuter till ett näringsliv som i många fall skriker på hjälp.

“Måste vara försiktiga”

I Norge har Finanstilsynet rått bankerna att ompröva utdelningsförslagen.

Här hemma andas finansmarknadsminister Per Bolund (MP) samma budskap.

“Jag tycker att bankerna nu måste vara försiktiga med aktieutdelning och utdelning av bonusar. Utifrån mitt möte med bankerna i fredags är det min bild att de delar den uppfattningen”, skriver han i en kommentar till TT.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson resonerar likadant. Han tycker att näringslivet i stort bör se över sina utdelningsförslag.

– Även om utdelningarnas baseras på tidigare resultat, så behöver de ha torrt krut. Jag manar inte till någon panikåtgärd att de inte ska dela ut något överhuvudtaget, det stramar ju också åt ekonomin.

Domen blir hård

Speciellt bankerna bör vara återhållsamma, anser LO-basen:

– Det är inte minst viktigt att bankerna nu inte delar ut sina buffertar i utdelning utan använder dem till lån till företag, säger han.

Men svenska Finansinspektionen har inga problem med de sedan tidigare föreslagna aktieutdelningarna från bankerna så länge de inte höjs till följd av Riksbankens och Finansinspektionens miljardregn för att hålla i gång det finansiella systemet.

– Vi kommer i sådana fall påpeka det och jag tror att domen från andra aktörer, inklusive svenska folket, skulle bli hård, sade FI-chefen Erik Thedéen till TT i fredags.

Kommande veckor ska aktieägarna på bolagens stämmor besluta om de förslagna aktieutdelningarna.

Ägarna håller fast

Storägarna är dock försiktiga i sina uttalanden:

– Överlag så har de stora bolagen starka balansräkningar, säger Wallenbergsfärens maktbolag Investors kommunikationsdirektör Viveka Hirdman-Ryrberg utan att vilja gå in på hur man som storägare kommer att ställa sig till de föreslagna utdelningarna.

Pensionsjätten AMF:

– Generellt sett är det bra om företagen håller fast vid det som de har kommunicerat. Vi ser gärna att de behåller sina utdelningar. Sedan kan det finnas bolag som hamnat i exceptionella situationer, säger AMF:s kapitalförvaltningschef Thomas Flodén.

Och är det så att styrelserna ändrar i sina utdelningsförslag, så bör de tydligt berätta varför, enligt Thomas Flodén.

Inte heller Joacim Olsson, vd för småspararnas intresseorganisation Aktiespararna, tycker att bolagen bör dra i utdelningsbromsen.

– Nej inte mer än att det för varje företagsledningen är oerhört viktigt att följa utvecklingen noga och hur det här (coronakrisen) påverkar den framtida lönsamheten. Men det utgår jag ifrån att alla företagsledningar gör, så det känns nästan fånigt att säga, säger han.

Pensionsföretaget och storägaren i många börsbolag, Alecta, vill inte kommentera huruvida börsbolagsledningarna bör tänka om.

Hittills har några få mindre bolag dragit tillbaka sina utdelningsförslag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Archelon