Thomas Piketty
Min kamp med Piketty
Nej, har inte läst Thomas Pikettys Capital in the Twenty-First Century än, fast inser att jag borde. Jag läser så fördömt långsamt bara. Just nu bokstaverar jag mig igenom Karl Ove Knausgårds Min kamp om kvällarna och har bara hunnit 50 sidor i första delen. Runt 2 950 återstår, så Piketty lär få vänta.
Däremot har jag läst och hört en hel del om Pikettys bok och, tror jag, förstått essensen. De ökade inkomstklyftorna mellan de rikaste och resten av oss beror på att kapitalet under lång tid har vuxit snabbare än ekonomin. Den som föds med förmögna föräldrar dör därför med stor sannolikhet ännu rikare, relativt sett, än den genomsnittliga löntagaren. Pikettys förslag för att råda bot på denna orättvisa är – åter med reservation för att jag kan ha missuppfattat – konfiskatoriska skatter. Men vad skulle bli följden?
Ta Sveriges rikaste familj, H&M-klanen Persson. Grundaren Erling Perssons ättlingar får varje år 7 miljarder kronor i utdelning. Det är klart att en del av detta – men förhållandevis lite – går till privatjet, hästgårdar och en och annan svensexa i Las Vegas. Det mesta återinvesteras i olika tillgångar och företag (se sid 14) som givetvis gör familjen Persson ännu rikare om det går bra, men som då också kommer resten av ekonomin till del.
När Erling lämnade över H&M till sonen Stefan 1982 fanns bolaget i sex länder och hade några tusen anställda. I dag, med Erlings sonson Karl-Johan vid rodret, finns modekedjan i 48 länder och har 104 000 anställda. Vad hade hänt om H&M inte hade gått vidare i familjen utan Erlings efterkommande hade skattats bort från ägandet? Det vet vi förstås inte. Min tro är dock att det hade gått betydligt sämre. Frågan är om Erling ens hade gjort sig besvär att bygga upp alltihop till att börja med.
Fast det kanske är viktigare att stoppa lättingsliv än att ekonomin växer. Jag får skynda på med Knausgård.
Sömnpiller
Kan inte gå i gång riktigt på budstriden runt Astra Zeneca. Känns som något som händer långt borta och av skatteskäl i ett företag som till 88 procent ägs av utländska fonder.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.