Millicom får vänta i Vietnam

Telekombolaget Millicom, som kommer med rapport imorgon, får vänta till i början på 2007 innan de kan vara med och bjuda på aktierna i den statliga vietnamesiska mobiloperatören Mobifone - som Millicom var med och byggde upp men förlorade 2005.

Enligt vietnamesiska tidningsuppgifter får Millicom nu tampas med minst fyra andra internationella operatörer i den stundande privatiseringen av bolaget.

Enligt den vietnamesiska Post- och telekomministern Tran Duc Lai kommer de tre största statliga vietnamesiska telekomoperatörerna Mobifone, Vinaphone och Viettel att “aktiefieras i början av 2007”. Det skriver den engelskspråkiga affärstidningen Vietnam Economic Times, VET, i en artikel daterad den 12 oktober.

“Aktiefieras” är en lokal eufemism i det kommunistiska Vietnam för en privatisering. Först ut att aktiefieras/privatiseras är, enligt VET, just Mobifones ägare Vietnam Mobile Telecom Services Company, VMS. Denna process ska vara klar innan årets slut. Om detta betyder att aktier kommer att säljas ut under privatiseringsperioden eller först efteråt, har Affärsvärlden inte lyckats fastslå. Hursomhelst rör det sig om ett par månader innan investerare som Millicom lär få bjuda på bolaget.

Enligt VET har flera företag visat intresserade av att köpa aktier i Mobifone. I artikeln nämns Millicoms dotterbolag Comvik International, norska Telenor, franska France Telecom samt “två brittiska företag” icke namngivna.

Att många är sugna är förståeligt. Vietnam var tidigare den kanske lönsammaste delen i hela Millicom. Vietnam är en starkt växande ekonomi och har en av världens mest expansiva marknader för mobiltelefoni. Enligt Millicoms egen presentation från i februari låg mobilpenetrationen på bara cirka 10 procent av landets 83 miljoner invånare.

Tidigare har utländska företag bara kunnat äga aktier i vietnamesiska bolag i form av joint ventures – så kallade Business Cooperation Contracts. Men efter lagändringar och pågående privatiseringsprocess kommer utlänningar också att kunna investera i börsnoterade bolag, fast då med någon övre gränsnivå.

Det var ett sådant tidigare samarbetsavtal som Millicom hade fram till i maj 2005, efter att gemensamt ha byggt upp hela Mobifones mobilnät. Millicom hade hoppats att förlänga avtalet på något sätt, och lobbade hårt mot den vietnamesiska staten – bland annat genom en stor gala i Stockholm samt genom att ta dit kung Carl Gustaf på statsbesök.

Trots detta valde dock vietnamesiska staten att säga upp avtalet när det gick ut. Beskedet innebar att all utrustning övergick i den vietnamesiska statens ägo. Som en följd tvingades Millicom ta en nedskrivning på 16,6 miljoner dollar. Besked kom delvis som en chock på markanden som uppfattat att Millicom enbart skulle tvingas omförhandla licensen till lite försämrade villkor och inte att helt bli av med den.

Vietnam finns fortfarande med i de sammanställningar som Millicom gör i samband med sina rapporter, fast inom parentes. Och i bokföringen är värdet satt till noll. Stenbeckoperatören har dock inte gett upp ambitionerna att få en del av det man själv var med och betalade för, även om det kommer att kosta en slant. I den senaste åresrdovisningen skriver Millicom att bolag “fortfarande har ett team på marken och assisterar sin partner VMS i förhoppningen att Gruppen kommer att ges första rätten att bjuda på en del av VMS under någon framtida privatiseringsprocess”.

I somras, i samband med halvårsrapporten, sa Millicoms vd Marc Beuls till nyhetsbyrån Ticker att bolaget “för samtal med den vietnamsiska regeringen angående situationen för Millicoms verksamhet i landet” och att samtalen betecknades som “positiva”. Några uppgifter om att Millicom skulle ligga före eventuella konkurrenter i en utförsäljning av det vietnamesiska bolaget framkom dock inte.

Millicom kommer med sin niomånadersrapport imorgon onsdag, där eventuellt nya besked om Mobifone kan väntas.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.