Miljövänlig aktie i tiden

Återvinningsföretaget Tomra kan se tillbaka på ett starkt fjolår. I år ser det ut som att framgångarna kan hålla i sig.

KÖP Proppen är ur för verkstadsföretaget Tomra, tillverkaren av de burk- och flaskautomater som finns i var och varannan livsmedelsbutik, inte bara i hemlandet Norge, utan i varje land som gör anspråk på att ta miljöfrågor på allvar.

Aktien har under de senaste veckorna rusat på Oslobörsen, där bolaget numera åtnjuter en värdering i Atlas Copco-klass. Visst är Tomra i relativa termer en pyttespelare i verkstads­klassen, särskilt jämfört med en stjärna som Atlas Copco. Men likheter finns.

Med ett börsvärde på 20 miljarder norska kronor värderas varje intäktskrona till tre gånger den årliga försäljningen, samma relation som hos den mångfalt större kompressorspecialisten i Stockholm. Och den som jämför bolagens rörelsevinster finner att varje vinstkrona i Tomra till och med betalas till högre multiplar än vad som gäller för verkstadspärlan i Stockholm, 20 gånger respektive 16 gånger årets rörelsevinst.

Betyder det att Tomra nu är på väg att slå i kurstaket, ­efter en uppgång på nästan 50 procent under de senaste tolv ­månaderna?

Det mesta talar för motsatsen.

Under svensken Stefan Ranstrands tid vid rodret – han går i år in på sitt tionde år som vd – har bolaget utvecklats från tillverkare av pantautomater till att marknadsföra sorterings- och förädlingsmaskiner inom vitt skilda områden, allt från grönsaker till sopor och malm inom gruvindustrin. Förskjutningen har mestadels skett genom förvärv av fristående företag på flera håll i världen, och bolaget kan därför numer sägas vara ett miljötekniskt konglomerat. Den senaste affären var ett förvärv i Nya Zeeland.

Premiumvärderingen förefaller rättvis, främst för att den framtida potentiella marknaden är så stor. Och det gäller bolagets båda affärsområden, det största, Collection Solutions med pant­automaterna som numer står för 60 procent av försäljningen, och Sorting Solutions som vuxit från noll till 40 procent av försäljningen.

För att få en känsla för potentialen räcker det med att konstatera att befolkningsstinna länder som Kina och Indien, liksom många av staterna i USA och exempelvis Storbritannien, saknar heltäckande automatiska pantsystem.

Norden, där pant på flaskor funnits i decennier, är tillsammans med Tyskland de största marknaderna för Tomras automater. I dessa båda områden finns 15 000 respektive 30 000 av Tomras sammanlagt cirka 80 000 maskiner installerade. Hittills har bolaget tagit sikte på denna installerade bas, det vill säga på butiker som behöver ersätta sina äldre pantautomater med ny utrustning. Men nu kommer nya signaler från ledningen.

Bolaget lyfter fram uppgifter om att konsumtionen av råvaror i världen ökar när 3 miljarder fler människor kan räknas till medelklassen år 2030. Och Tomraledningen avser att lägga mer krut än tidigare på lobbyverksamhet för att bygga infrastruktur för återvinning i länder eller regioner där sådana system ännu inte finns.

Den senast tillkomna regionen i detta sällskap var den australiska delstaten New South Wales med storstaden Sydney, där det från 1 december 2017 ­införts krav på returinsamling.

Affärsvärlden rekommenderade köp i Tomra i juni förra året. Aktien har lyft med en tredjedel sedan dess.

Bolagets rörelsemarginal har sakta men säkert vuxit, från 14 procent till 21 procent under de senaste tio åren. Beskedet att rörelsemarginalen försämrades under det senaste kvartalet drunknade i en annan, betydligt mer positiv siffra, orderingången, som steg närmare 15 procent jämfört med tredje kvartalet 2016.

Även om aktien handlas till p/e-tal för i år och nästa år på 25 respektive 23, så talar det mesta för att aktien står högre om ett år än i dag. Den nya riktkursen blir 159 norska kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG