Miljonregn över ledningen i konkurshotade Framfab

Samtidigt som Framfab balanserar på randen till konkurs passar styrelsen och ledningen på att krama så mycket pengar de kan ur bolaget. Nyemissionsprospektet avslöjar kraftigt ökade löner och saftiga konsultarvoden till de personer som har fått uppdraget att rädda bolaget. Framfab ger också krediter till bolag där tidigare VDn Jonas Birgersson är delägare och flera satorägare har i tysthet sålt ut aktier i stor skala.

Framfab skickar i dagarna ut ett prospekt till sina aktieägare inför den nyemission som ska genomföras under juni månad. Framfabs styrelse vill ha minst 100 Mkr av aktieägarna och kommer inte pengarna in faller hela det räddningspaket som sjösatts för att undvika konkurs.

Den aktieägare som ska investera nya pengar i Framfab har all anledning att läsa prospektet mycket noga. Det omfångsrika materialet avslöjar nämligen flera anmärkningsvärda detaljer.

Till att börja med står det klart att det går utmärkt att tjäna rejält med pengar på ett bolag som befinner sig i djup kris.

VD Johan Wall har ökat sin lön med 133 procent jämfört med förra året. Då tjänade han 1,2 Mkr och i år blir det 2,8 Mkr, det vill säga om bolaget överlever.

På samma sätt har lönerna till övriga ledande befattningshavare ökat från 3,4 Mkr förra året till 7,5 Mkr i år, en ökning med 120 procent. Det rimmar illa med att Framfab i prospektet betonar vikten av att minska de centrala koncernfunktionerna, och därmed kostnaderna, rejält.

Styrelsens nya ordförande Sven Skarendahl går heller inte lottlös. Förutom 140 000 kronor i styrelsearvode beräknas han få 1,7 Mkr från Framfab i år, pengar som är ersättning för konsultuppdrag i bolaget.

Prospektet avslöjar också att Alfred Berg får 34,5 Mkr för sitt arbete med att genomföra de två nyemissioner som planeras. Av den summan är 13 Mkr konsultarvode.

Riskkapitalbolaget Antfactory som placerat en person i Framfabs styrelse och en person i den operativa verksamheten får 4 Mkr för besväret. Antfactory ingår i den investerargrupp som gett löfte om att gå in med 175 Mkr i den första nyemissionen.

Även Jonas Birgersson får del av pengarna. Trots att den tidigare VDn har lämnat ledningen och styrelsen i bolaget har han fortfarande uppenbarligen mycket bra kontakter med Framfab.

Framfab har räddat Trygghetsbolaget och Hårdvarubolaget, där Birgersson äger 36 respektive 59 procent av aktierna, från finansiell kris genom att omvandla skulder på 23,7 Mkr till konvertibler. Hårdvarubolaget har också fått ett lån på 4 Mkr från Framfab.

Den välvilliga behandlingen av Jonas Birgerssons bolag är värd att notera eftersom Framfab Labs, där han idag är VD, snart ska säljas ut från koncernen. Birgersson har sagt sig vara en intresserad köpare.

Under den senaste månaden har det varit stor uppmärksamhet kring vilka storägare i Framfab som är beredda att gå in med nya pengar. Prospektet avslöjar att två av de största ägarna, svenska Computence Intressenter med ett tidigare känt innehav på 4 miljoner aktier och danska The Interactive Partnership med 6,8 miljoner aktier, har sålt större delen av sina innehav under våren. Inget av bolagen syns längre bland de största ägarna.

De två tidigare storägarna har båda sålt bolag till Framfab-koncernen i utbyte mot aktier. Bland The Interactive Partnerships delägare finns Tim Frank Andersen som suttit i Framfabs ledningsgrupp och idag arbetar med försäljning och marknadsföring i koncernen.

En annan Framfab-veteran som sålt aktier är Mattias Söderhielm. Större delen av hans tidigare kända innehav på drygt 4 miljoner aktier har sålts under våren. Han satt tidigare i ledningsgruppen och jobbar idag kvar i Framfab.

Sålt aktier har också den tidigare styrelsemedlemmen Ken Ceder gjort. Enligt Finansinspektionens register över insiderpersoner ägde han 3,6 miljoner aktier i februari i år. Men enligt prospektet ägde han bara 3 miljoner aktier den 30 april.

Trots att Ken Ceder satt i styrelsen fram till den 4 maj har han inte anmält försäljningen till Finansinspektionen.

Sammantaget ger Framfabs nyemissionsprospekt en inte helt munter bild för den aktieägare som ska investera i bolaget. Styrelsen skriver rakt ut att företaget kan tvingas ställa in betalningarna om inte nyemissionerna lyckas. Samtidigt väntas inte bolaget nå positivt kassaflöde förrän någon gång under första kvartalet nästa år enligt den senaste prognosen. Arbetet med att vända Framfab till lönsamhet har med andra ord bara börjat om nyemissionspengarna väl kommer in.

Flera varningsklockor borde också ringa i ljuset av hur Framfab fortsätter att favorisera de personer som försatt bolaget i det nu akuta krisläget. Att flera ägare som följt bolaget länge och på insidan har valt att sälja sina innehav under den senaste tiden gör varningsklockorna riktigt riktigt envetna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.