Miljoner borta i United Telecom-konkurser

Konkursförvaltaren är färdig med huvudutredningen av konkurserna i United Telecom-koncernen. Genomgången avslöjar miljontransaktionerna i vad som förra året seglade upp som en av de största skalbolagshärvorna hittills i Sverige. Bland huvudpersonerna finns välkända ekobrottslingar men också utlandssvenskar med bakgrund i finansbranschen. Flera av dem har nu skadeståndskrav och stämningar att vänta.

Inte mindre än 18 bolag i United Telecom-koncernen, däribland moderbolaget United Telecom Nordiska, har hittills begärts i konkurs på grund av obetalda skatteskulder. Som Ekonomi24 kunde avslöja i april förra året utreds bolagsgruppen och dess nyckelpersoner både av Skattemyndigheten och Ekobrottsmyndigheten. Parallellt har också konkurserna utretts under fjolåret.

Förutom en begränsad verksamhet med inriktning på mobiltelefon- och datorförsäljning köpte United Telecom vinstbolag för totalt 462 Mkr under 1998 och 1999. Dessa pengar plockades snabbt ut från bolagens egna kassor för att betala bankerna som ställde upp med de kortfristiga lånen. Enligt konkursförvaltaren Svante Olofsson på Ackordscentralen var det Luxemburg-bankerna Crédit Agricole Indosuez Luxembourg och Crédit Européen Luxmburg som huvudsakligen finansierade bolagsköpen.

”I nära anslutning till att vinstbolagen förvärvats har de förvärvade dotterbolagens likvida medel överförts till konkursbolaget. Medlen har huvudsakligen använts till att återbetala konkursbolagets lån inför förvärven”, skriver Svante Olofsson i sin förvaltarberättelse.

Vinstbolagen hade totalt 502 Mkr i kassorna varav 388 Mkr var obeskattade vinstmedel. Därmed har staten gått miste om skatteintäkter på över 100 Mkr plus de digra skattetillägg som Skattemyndigheten tidigare beslutat om.

Bolagsgruppen försökte undkomma skatt genom omfattande så kallade ”sale-leasebackaffärer” med äganderätter till järnvägsvagnar i Sydafrika som skulle ge avdrag att kvitta mot vinsterna. Skattemyndigheten har tidigare underkänt skatteavdragen med motiveringen att affärerna är skentransaktioner endast gjorda för att undgå beskattning.

När lånen till kreditgivarna var återbetalda återstod omkring 40 Mkr från vinstbolagens kassor. Vad som har hänt med pengarna är svårt att avgöra eftersom bokföringen innehåller en rad brister och dessutom har ändrats i efterhand.

Konkursförvaltaren anser det klarlagt att bolagsgruppen tömts på sina tillgångar redan under 1998 och 1999. Aktierna i United Telecom Nordiska ägs av det schweiziska bolaget Svecia Group Holding som i sin tur kontrolleras av en 45-årig utlandssvensk i finansbranschen med adress i Monaco.

Merparten av koncernens tillgångar uppges ha förts över till Svecia Group Holding för att därefter gå tillbaka till långivarna. United Telecom Nordiskas konkursbo har idag en fordran på 39 Mkr på Svecia Group Holding. Merparten av detta är bolagets eget aktiekapital som lånades ut till Svecia.

Konkursförvaltaren resonerar att denna transaktion kan bryta mot låneförbudet till aktieägare samt klassas som olovlig vinstutdelning då Svecia Group Holding inte anses ha någon betalningsförmåga.

Ytterligare 5,5 Mkr har betalats ut till två kända ekobrottslingar som varit inblandade i bolagsgruppen. Det rör sig dels om den så kallade Cupolenmannen, en man i 60-års åldern som tidigare dömts för ekobrott, dels hans kompanjon, en 37-årig man som dömts för flera ekobrott men också olaga hot och olaga vapeninnehav. Utbetalningarna beskrivs av 37-åringen som en form av avtalad bonus.

Förutom en rad oklara utbetalningar på belopp under 1 Mkr vardera samt olika typer av provisioner till konsulter och vinstbolagsförmedlare, visar konkursutredningen också att ytterligare 6,4 Mkr har försvunnit från United Telecoms kassa genom en enskild transaktion. Den 45-åriga finansmannen och 37-åringen anklagar enligt förvaltarberättelsen varandra för att ha fört över pengarna till privata konton i utlandet.

De två är också oense om vem som idag äger den kvarvarande verksamheten som före konkursen i moderbolaget flyttades över till ett nytt bolag. 45-åringen hävdar att Svecia Group Holding är ägare också till detta bolag, medan 37-åringen säger att Svecia sålt verksamheten till ett av honom kontrollerat utländskt bolag.

Svante Olofsson skriver i förvaltarberättelsen att han förbereder stämningar mot flera av de inblandade personerna.

Ekobrottsmyndigheten har redan tidigare inlett en förundersökning för att utreda eventuella brottsmisstankar i bolagsgruppen, men utredningen har legat på is sedan våren 2001. Enligt chefsåklagare Stefan Lundberg beror detta på resursbrist. Han kan inte säga när utredningen kommer att återupptas eller när ett beslut i åtalsfrågan kan väntas.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.