Intervju Svenska kyrkan
Miljardresultat för Svenska kyrkan – men väljer bort försvarsaktier
Samtidigt har man helt missat aktieuppgången i försvarsbolagen på grund av strikta riktlinjer i sina investeringar.
"Det rimmar inte alls med kyrkans värderingar", säger finanschefen Johan Barkfeldt, som berättar att man avyttrat fonder som inte följer reglerna.

Svenska kyrkans kapitalförvaltning kan uppvisa ett resultat på 1,1 mdr kr för 2024, varav aktieavkastningen bidrog med 952 Mkr. Det visar den färska årsredovisningen. En totalavkastning på 10%.
Det var exponeringen mot globala aktier som genererade bäst avkastning, +21%, men även räntor och företagsobligationer var bidragande till det starka resultatet.
Trots den fina avkastningen underpresterade Svenska kyrkans globala aktieförvaltare index.
“Många teknikbolag väger tungt i index, Magnificent 7-bolaget till exempel, som utvecklades väldigt starkt under 2024. Våra förvaltare hade generellt sett en viss undervikt i dem”, säger finanschefen på Svenska kyrkans nationella nivå, Johan Barkfeldt.
Svenska kyrkans kapitalförvaltning är strikt reglerad. Fondförvaltare som hanterar deras kapital får inte investera i bolag som verkar inom flera branscher: Bland annat vapen, tobak, pornografi, alkohol eller fossil energi.
Investerar inte i försvarsindustrin
Riktlinjerna har gjort att Svenska kyrkan missat rallyt i försvarsaktier de senaste åren.
“Vi investerar inte i några vapentillverkande bolag. Svenska kyrkan står bakom ett försvar och vi förstår att det är något som behövs, men det betyder inte att vi behöver investera vårt kapital där”, säger Barkfeldt.
Kan försvarsindustrin någonsin vara hållbar i Svenska kyrkans värld?
“Det här är ett statement från kyrkan. Svenska kyrkan är verksam i många krigsdrabbade områden och försöker göra bra saker för människor där. Det vore väldigt märkligt om kyrkan samtidigt investerade pengar i vapen, som ju är en bidragande orsak till de här konflikterna. Det rimmar inte alls med kyrkans värderingar.”
Barkfeldt nämner också att försvarsbolagen inte har några problem med kapitalanskaffning.
“Och det finns många andra intressanta investeringsmöjligheter och mänskliga utmaningar som vi kan vara med och lösa istället”, säger han.
Har avyttrat fonder
Fonderna som investerar Svenska kyrkans kapital måste också förhålla sig till riktlinjerna.
Historiskt har Svenska kyrkan avyttrat fonder som inte följt deras finanspolicys eller värderingar.
“Det är väldigt viktigt att nya fondförvaltare vi går in i relation med harmoniserar med Svenska kyrkans värderingar. De måste ha hållbarhet i sitt DNA, säger Barkfeldt och fortsätter:
“Därför har vi ofta långa relationer med våra förvaltare – i många fall i över 20 år. Vi har ju förvaltat det här kapitalet på nationell nivå sedan millennieskiftet.”
Den genomsnittliga årsavkastningen har under den senaste tioårsperioden varit 7,7%.
En stor del av Svenska kyrkans kapital är investerat i hållbara satsningar med kopplingar till den gröna omställningen.
Hur resonerar ni kring diskussionen om att vissa satsningar är oansvariga och i många fall olönsamma?
“Långsiktigt är det inte hållbart att göra investeringar som inte bär sig. Finansiell hållbarhet är en grundbult i långsiktig hållbarhet. De två parametrarna måste spela ihop.”
25% av Svenska kyrkans kapital är i alternativa placeringar, närmare 2 mdr kr.
“Vi kan investera i omställningsbolag verksamma inom vindkraftverk, vattenkraftverk, solparker med mera. Det gör nytta och ger samtidigt avkastning”, konstaterar Barkfeldt.
Läs också:
Ärkebiskopen täljer guld på börsen: ”Gamla principerna håller långt”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.