Miljardregn över placerarna

Stockholmsbörsen väntas få en injektion på nästan 80 miljarder kronor i år när börsbolagen genomför sina planerade återköp och utdelningar till aktieägarna. Bolag som vill till börsen vädrar nu morgonluft när investerarna får mer pengar att satsa i nya företag.

”Det kommer att bli lättare för företag som vill till börsen att hitta kapital”, säger Leif Vindevåg, ekonom på OM Stockholmsbörsen.

En sammanställning som Affärsvärlden gjort visar att de börsbolag som redan dragit igång uppköp har mandat att köpa för 23 miljarder kronor. Därtill finns ytterligare återköp på 24 miljarder kronor på planeringsstadiet, alltså 47 miljarder kronor. Samtidigt uppskattar Leif Vindevåg att börsföretagens aktieutdelningar kommer att vara cirka 30 miljarder kronor till svenskar efter skatt i år. Detta innebär börsen kommer att fyllas på med 77 miljarder kronor under det kommande året.

”En del pengar som härstammar från återköpen kommer att gå till utländska investerare, ungefär 40 procent. De kanske inte återinvesterar dem i den svenska börsen, men mycket kommer naturligtvis att finnas kvar”, säger Leif Vindevåg.

Han räknar med att tillflödet av nytt kapital till börsen kommer att leda till tillfälliga kursuppgångar i enstaka mindre bolag. De större bolagens aktiekurser, exempelvis Ericsson, räknar han dock inte kommer att påverkas eftersom kursen sätts internationellt.

”Det går inte att trycka upp en sådan aktiekurs. Är det så att kursen går upp på grund av återköpen passar internationella investerare på att sälja av. I mindre bolag med liten omsättning kan det dock hända att kursen går upp en del under en kortare period, en felprissättning kan tillfälligt uppstå”, säger han, men pekar på att andra aktieägare i sådana fall kommer att sälja av och kursen korrigeras.

”Det går inte att trycka upp eller ner en kurs i ett helt öppet system som vi har”, säger Leif Vindevåg.

Effekten av att de nya pengarna kommer in på börsen är alltså inte i första hand stigande börskurser. Historiskt visar det sig att endast omkring 10 procent av stigande börskurser kan härledas till att det kommit mer pengar till börsen, säger han. Stigande börskurser beror i första hand på ändrade värderingar av bolagen.

Leif Vindevåg pekar dock på att det är bolagen som vill in till börsen som kan bli de verkliga vinnarna.

”Placerarna får tillgång till mer pengar i och med att börsbolagen köper tillbaka sina aktier. Detta gör att placerarna har mer pengar på fickan och blir villiga att investera i nya bolag som vill till börsen”, säger han, men understryker att listan på bolag som vill dit för närvarande är få.

Leif Vindevåg tror därför att investerarna för tillfället väljer att satsa pengarna i räntebärande papper. Först när de märker att börsen börjar vända är de villiga att investera i bolag som vill till börsen.

”Detta kommer att innebära att det blir lättare för bolag att notera sig på börsen”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase