Miljardböter i USA hotar Swedbank

Amerikanska Fed har i fall som liknar Swedbank tidigare utdömt miljardböter. Det visar Affärsvärldens genomgång.
Miljardböter i USA hotar Swedbank - bonnesen-usa-fed-700_binary_6953372.jpg

De senaste dagarna har det varit mycket uppmärksamhet kring risken att Swedbank kan drabbas av böter från myndigheter i USA. Inte minst är risken stor för miljardböter från den amerikanska centralbanken Federal Reserve, Fed, visar Affärsvärldens genomgång av tidigare liknande fall.

”Om jag satt i styrelsen för Danske Bank eller Swedbank skulle jag nog inte resa till USA just nu. Risken är att få tillbringa några dagar i arrest för förhör i stället för på hotellet.” Det säger en svensk toppbanker med insyn i hur Federal Reserve arbetar. Federal Reserve är förutom centralbank även tillsynsmyndighet för banker.

Fed är kända för att inte lägga fingrarna emellan om de misstänker eller kan belägga att någon brutit mot deras bestämmelser och amerikansk lag, och ditt hör medverkan till penningtvätt, antingen den skett på amerikansk mark eller i amerikanska dollar. I båda fallen är det en kriminell handling som bestraffas hårt.

Om en privatperson tvättar upp till 100 000 dollar bedöms brottet som grovt och kan ge upp till tio år i fängelse och 10 000 dollar i böter, det vill säga 10 procent av det tvättade beloppet. I Danske Bank uppgår den misstänkta tvätten till cirka 230 miljarder dollar, över 2 000 miljarder kronor, och i Swedbank har belopp på upp till 80 miljarder kronor, nära 9 miljarder dollar, nämnts.

I januari 2017 döms Deutsche Bank till 629 miljoner dollar i böter till USA och Storbritannien för brister i sin övervakning som gjorde att ryska medborgare kunde föra ut cirka 10 miljarder dollar från misstänkt kriminell verksamhet. Det räckte alltså med brister i rutinerna för att Deutsche Bank skulle få böta närmare 6 miljarder kronor, för tveksamma transaktioner i en volym som är marginellt större än vad som misstänks i Swedbanks fall. I båda fallen handlar det också uppenbarligen om att bankernas kontrollsystem inte fungerat som avsett. Om Deutsche Banks bot kan vara vägledande skulle det för Swedbanks del kunna handla om böter till Fed på kanske uppemot 4 miljarder kronor. Till det kan komma böter till svenska Finansinspektionen och sanktioner från brittiska finansmyndigheter och eventuella stämningar från aktieägare.

I december 2012 godkände HSBC att betala amerikanska staten sammanlagt 1,9 miljarder dollar för att banken medverkat till att tvätta mexikanska knarkpengar motsvarande 881 miljoner dollar.

I juni 2014 erkände Frankrikes största bank BNP Paribas att banken medverkat i att transferera miljardbelopp på uppdrag av några länder, bland annat Sudan, som svartlistats av USA. Straffet för BNP Paribas blev utöver en rekordbot på 8,9 miljarder dollar att banken inte heller fick handla i dollar under ett års tid, att en del av verksamheten i New York skulle avvecklas och att 13 utpekade anställda måste avskedas.

Listan kan göras längre men räcker för att visa att Fed kan utdöma mycket kraftfulla böter och sanktioner.

I dag har Swedbank ett femtontal anställda vid sitt New York-kontor vid sidan om sin värdepappershandel. Om de redan fått påhälsning av Fed för eventuell kontroll på om några av de misstänkta estniska transaktionerna gått vidare till amerikanska mottagare lär vi inte få veta i närtid, eftersom första steget i en granskning inte får kommuniceras av vare sig Fed eller den berörda banken – enligt Feds egna regler.

”Jag skulle vara förvånad om Fed inte redan besökt Swedbank i New York”, säger en källa med erfarenhet av hur Fed arbetar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.