Miljardärssonen tar över imperiet
(Detta är del 1 av 2 av tidningsartikeln om Philip Hult. Imorgon kan du läsa fortsättningen och slutet på artikeln om “it-nörden” och “tyrannen”.)
När Philip Hult var i 13-årsålden beställde han en snowboard med instruktionsmanual på postorder. Han blev därmed en av världens första brädåkare.
– Det fanns nästan inga skidorter som tillät snowboard så jag och min kompis fick gå uppför backen. Men när min kompis pappa föll med sin snowboard och fick ett antal skruvar i knäna, då slutade jag, säger Philip Hult.
Philip Hult är en omvittnat “early adopter”, han hakar gärna på nya trender, men han sägs vara försiktig, han tar inte hur stora risker som helst.
Nyligen tog miljardärssonen över ordförandeposten i språkkoncernen EF som pappa Bertil Hult grundade 1965. Han vill inte ge någon ordentlig intervju förrän han blivit varm i kläderna, men svarar på frågor i sin Iphone på väg till det privatjet som ska ta honom från Hongkong till Shanghai.
– Vi tänker egentligen bara gå vidare som förut. Vi är rätt glada för hur det går. Vi ska inte göra några större förändringar, det är en av fördelarna med att vara ett familjeägt bolag, säger han.
Philip Hult, som växte upp i USA, började jobba på EF i Stockholm för 16 år sedan. Sedan dess har han hunnit med att arbeta för språkföretaget i Boston, Hongkong och London.
– Jag hade egentligen inte alls tänkt jobba på EF. Jag växte inte upp med EF. Men jag hade en kanadensisk flickvän som läste svenska för min skull. När vi gick ut universitetet frågade Bertil om jag ville komma till Sverige och jobba på EF. “Nej, det vill jag inte”, sa jag. Men min flickvän tyckte att det var en bra idé att bo i Sverige i två år så att hon skulle förbättra sin svenska, säger han.
När Affärsvärlden pratar med honom är han öppen och trevlig. Men 39-åringen sägs inte vara mycket för småprat, få vill stå bredvid honom på en cocktailbjudning. Han är analytisk och talar helst om komplicerade problem och strategier, gärna även om politik, samhällsfrågor, statsskick och statschefer. Han gillar inte att stå i rampljuset eller elda på personalstyrkorna, men han håller bra tal när han måste. Egentligen passar han bäst i små grupper på två till fyra personer.
Förutom ordförande i EF är han vd för en av EF:s tre delar, nämligen Local Language Learning som består av lokal språkundervisning runtom i världen, både skolor och på nätet. Hans mer sociale, engagerade och utåtriktade halvbror Alexander, Alex kallad, blev tidigare i år vd för EF:s kassako Educational Tours, som tar amerikanska ungdomar på kulturella resor till Europa. För den tredje delen, Language Abroad, som är språkresor och språkskolor som eleverna reser till, är Eva Kockum vd. Philip Hult sitter i London, Alex Hult i Boston och Eva Kockum i Zürich.
Bolaget avslöjar inga omsättnings- eller vinstsiffror, men säger sig ha 29 000 anställda, inklusive volontärer, samt fler än 400 kontor i mer än 50 länder.
Louise Julian, som jobbat i EF i 23 år och som nu senast var ordförande för hela EF och vd för Educational Tours i Boston, har fått ge plats för sönerna – och på ett klassiskt EF-maner därtill.
***
Generationsväxling
När Bertil Hult ville att Alex skulle ta över Tours sade han på ett möte vårvintern 2009, enligt en av Affärsvärldens källor, ungefär så här:
– Louise har kört detta i botten. Det är helt fasansfullt hur man kan vara så ansvarslös att man släpper detta skepp vind för våg. Tack gode gud att Alex tar över. Vi får se om han kan ro det här omöjliga uppdraget i land.
Därmed överdrev Bertil Hult kraftigt områdets problem, bara för att ett halvår senare kunna deklarera hur duktig sonen varit som fått ordning på härket. Så har det gått till förut på EF när Bertil Hult velat byta ut chefer.
Resultatet blev att Louise Julian tog tjänstledigt några månader. Philip blev ordförande för EF och Alex vd för Tours.
Tidigare i höst höll Louise Julian sin avskedsfest. I inbjudan sägs hon ha skrivit att festen var godkänd av Bertil Hult, de som gick dit skulle veta att de inte blev ovänner med honom. Den som kommer på kant med Hult kan få en kvart på sig att packa sina saker.
Många trodde att Louise Julian skulle slippa den här typen av bemötande. Hon har offrat allt för EF. Rest runt världen, jobbat jämt och varit ifrån sin familj långa perioder. Bertil Hult har haft ett mycket gott öga till henne, enligt flera av Affärsvärldens källor.
Louise Julian, Bertil Hult och Philip Hult förnekar dock det ovanstående.
– Louise har absolut inte fått sparken. Hon kvarstår som rådgivare till styrelsen och sitter med i vissa styrelser. Louise är jätteduktig, säger Philip Hult.
***
Barndomen
På helgerna under gymnasietiden gnuggade Philip Hult bilar. Han och en kompis hade startat en biltvätterifirma som storrengjorde bilar, ofta då ägaren skulle sälja fordonet.
– Vi tog 150 dollar för att tvätta bilen ordentligt. Det tog sex timmar, säger han.
“Fippe”, som han kallas inom familjen, är uppvuxen bland entreprenörer. Hans morfar Gunnar Brime startade företaget Ivers Lee som packade tepåsar, hans mamma Gun Denhart och hennes nye man grundade företaget Hanna Andersson, som sålde barnkläder på postorder, och hans far startade EF.
Philip Hults föräldrar skilde sig när han var två år gammal. Han flyttade med sin mor till Paris, där hon träffade en amerikan. Den nya familjen slog sig ned i Portland i Oregon, men Philip Hult tillbringade sommarloven hos pappa Bertil Hult i Torekov.
Bertil Hult gifte om sig med Lisbeth och fick sönerna Alexander, Alex kallad, Edward, Eddie kallad och Maximilian, eller Max. Alla fyra sönerna heter liksom Bertil Hult Erik i mellannamn, efter farfar.
Likt sin far och sina svenska halvbröder hade Philip Hult dyslexi. Han kunde inte ens läsa “I am” i tredje klass, berättade Bertil Hult i en intervju i Dagens Industri för sju år sedan. Philip Hult lärde sig läsa genom att se hela ord, inte ljuda.
– Det är ett jättetrögt sätt att lära sig, konsekvensen är att man sedan läser rätt snabbt, säger han.
Numera läser Philip Hult massvis för att hålla sig a jour med vad som händer i världen. Till skillnad från Bertil Hults dyslexi märks Philip Hults inte i det dagliga arbetet på EF. Bertil Hult kan stå vid en whiteboard och inte komma på vilken bokstav han ska skriva. Hans assistent sköter all läsning.
Trots att Philip Hult är uppvuxen i USA talar han bra svenska, med en ytterst svag brytning, och läser svenska utan problem.
– Men jag kan inte skriva svenska alls.
Under sin uppväxt fick Philip Hult hjälpa till i familjeföretaget Hanna Andersson, som först drevs från hemmet, men hade 400 anställda när det såldes många år senare.
Annars åkte han mycket skidor i Colorado i Klippiga bergen och var med i skolans skidlag. Numera springer han och åker lite skidor. Han förstörde båda knäna när han tränade till ett Triathlon.
***
Pluggänget
När Philip Hult pluggade på Brown University i Providence i Rhode Island startade han en reklambyrå med den gamle vännen Patrick Gardner. Dessutom var han med och startade ett veckomagasin för studenterna.
Philip Hult sägs vara fanatiskt intresserad av design.
– Jag tror att design över huvud taget är en konkurrensfördel om man är duktig på det, säger han.
Reklambyrådrömmen har följt honom genom livet. Även på EF har Philip Hult skojat om att hoppa av och starta designbyrå. Men i stället har han sett till att få utlopp för sitt designintresse på EF, bland annat genom att vara med och byta företagets logotyp.
På Brown pluggade han litteraturvetenskap, internationella relationer och statsvetenskap. På universitetet träffade han amerikanskan Britt Neubohn som långt senare blev hans fru. Numera har de tre döttrar, sju, fem och två år gamla. På universitetet blev han även god vän med Bill Fisher, nu Asienchef på EF.
Fisher läste datateknik och gjorde program som lärde ut språk. Han lärde sig själv svenska på det sättet. Philip Hult sade då till honom:
– Du borde prata med min pappa, han driver en språkskola.
Bill Fisher hade ingen aning om vad Philip Hults far gjorde. Men när Fisher klev in i Sturegallerian i Stockholm, där EF då hade sitt kontor, förstod han att det inte var någon vanlig liten språkskola det var frågan om. Ödmjukhet sägs vara ett typiskt drag hos Philip Hult.
Bill Fisher fick jobb på EF i Stockholm 1993, sedan dess har Philip Hult och han jobbat ihop.
…Fortsättning följer imorgon, lördag!
***
Trebarnsfar med minibil
Ålder:39 år.
Titel:Ordförande EF, samt vd för en av de tre delarna.
Familj: Hustrun Britt som jobbar deltid på EF med Googleoptimering, döttrarna Linnea, Cecilia och Astrid, sju, fem och två år gamla.
Bor:London, sommarhus i Torekov
Kör:Mercedes A-Klass.
Åker: Privatjet.
Språk:Engelska, svenska, fast han skriver inte svenska, lite japanska sedan han pluggade ett år i Japan innan han gick på universitetet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.