Miljardärssonen tar över imperiet, Del 2
Detta är del 2 av 2 av tidningsartikeln om Philip Hult. Klicka här för om du vill läsa Del 1!
It-nörden
När Apple lanserade en dator som man kunde e-posta med såg Philip Hult genast till att EF fick Appledatorer. När det gäller teknik sägs många i företaget se upp till honom.
– Jag har haft två intressen, teknik och design. Det har jag släpat med mig, oavsett vad jag hållit på med.
När Philip Hult började på EF i Stockholm byggde han upp de lokala språkskolorna från noll, men han hade förstås också ett finger med i Bill Fishers internetprojekt Englishtown.
Först handlade det om språkutbildning på cd-rom, men Philip Hult och Bill Fisher såg potentialen när internet kom. Bill Fisher, vars far George Fisher har varit vd och ordförande för Kodak och Motorola, sägs ha skämtat om att han ville slå sin far genom att hamna på omslaget till magasinet Time.
Duon pumpade in massor av EF:s pengar i projektet.
– I början förstod ingen vad vi höll på med. Det var samma när vi byggde webbsidor, varför skulle vi göra det när det var mycket billigare att trycka kataloger? säger Philip Hult.
Bertil Hult är visserligen inte alls så hemma på ny teknik som sin son, men han förstod att EF måste hänga med.
– Jag spenderade pengarna, men det var han som skrev checken, säger Philip Hult.
Projektet drogs med allt större förluster. År 2001 blev lösningen att EF:s runt 50 000 språkresenärer fick ett års gratis Englishtown-skola och EF Language fick betala Englishtown 10 dollar per elev. Språkresorna fick alltså bära kostnaden för Englishtown. I samma veva blev Philip Hult chef för Language.
– Vi var väldigt tidiga och det är dyrt att vara tidig, men det är fel att säga att investeringen inte varit bra. Det visar sig i de stora marknadsandelar vi tagit de senaste åren. Grundtekniken och grundpedagogiken i Englishtown använder vi i all vår undervisning, säger Philip Hult.
– Som med alla teknikinvesteringar, oavsett vilket bolag det gäller, kan man inte säga om de är bra eller dåliga. Om man inte gör dem hänger man bara inte med, säger han.
– Englishtown är i dag väldigt lönsamt, men det blev inte lika stort som vi hoppats. Det är ju inte lika stort som Skype.
Philip Hult fick rätt snart byta språkresejobbet mot posten som ansvarig för Asien. Han och Bill Fisher, som båda flyttat till Boston, drog nu vidare till Hongkong.
– Internetboomen kom. Vi låg långt före alla andra med det som skulle bli Englishtown, men vi var rädda för att bli omkörda av några små startups om vi inte blev mer aggressiva. Som tur var blev vi inte förbisprungna.
***
Företaget
När Philip Hult som ung jobbade på EF i Stockholm sade han triumferande till en medarbetare efter 20 timmars intensivt arbete:
– Där ser du att det går att göra en broschyr på ryska på en dag.
EF är ett företag där alla ständigt får hoppa in och göra allt. EF-anställda ska snabbt kunna kasta sig mellan högt och lågt och mellan olika världsdelar.
De högre cheferna kan ena dagen diskutera om de ska köpa Svenska Dagbladet för att nästa fundera på hur de ska kunna bygga ett garage vid huvudkontoret som ligger i en K-märkt byggnad. Samtidigt som den ständiga diskussionen förs om vilka länder som ska öppnas och vilka som ska stängas.
Det är bara ett dussintal personer i den absoluta toppen som har full insyn i EF:s ekonomi. För de övriga gäller det endast att hålla sin budget.
Om EF:s företagskultur går meningarna isär. Somliga anser att EF är en underbar plantskola, medan andra menar att kulturen är cynisk.
Flera personer som Affärsvärlden har talat med berättar att det var fantastiskt att jobba på EF som ung. De kunde bli utskickade vart som helst i världen och få ansvar för att öppna verksamhet i ett nytt land.
Snabba ryck var det också. Ibland hann människor knappt installera sig i ett land innan de skulle till nästa. Ja, i vissa fall hann de inte ens komma dit utan bara ordna bostad och skolor åt barnen innan det blev kontraorder
och Kina byttes mot Schweiz eller liknande.
På EF jobbar de unga långa dagar till låga löner. De som inte kan eller vill stiga i graderna får sparken. De är proppar som stoppar andra talanger från att komma upp. Den som trilskas kan till och med hotas av stämning, enligt en av Affärsvärldens källor.
Samtidigt ifrågasätts kvaliteten på språkresorna, värdfamiljerna är oengagerade och ungdomarna lär sig ingenting, enligt en källa.
***
Framtiden
Philip Hult startade EF, som först utländska språkskola, i Kina år 1993. Men EF fick många problem, bland annat med dåliga partners och franchisetagare. Dessutom skrämde sjukdomen sars i väg engelsklärarna. Men när Philip Hult flyttade till Hongkong i början på 2000-talet och gjorde om konceptet lite kom ketchupeffekten.
Plötsligt började det gå så bra i Kina att Philip Hult inte åkte till Europa år 2005 och tog över ordförandeposten som det var tänkt. I stället gick klubban till Louise Julian.
– År 2005 hade vi 200 man i Kina, i dag har vi 3 500 man, säger Philip Hult.
Även om Philip Hult flyttade till London år 2007 var han inblandad då EF blev officiell OS-sponsor i Kina. Landet utgör en enorm framtidsmarknad för språk, men Philip Hult har även andra järn i elden.
– Visionen är att lära ut engelska. Engelska är kittet i globaliseringen. Det är en enormt fragmenterad marknad. Analytiker tror att den privata delen är värd 50 miljarder dollar. Vi är störst på den marknaden, ändå har vi bara en ytterst liten del. Datorisering och standardisering gör vår produkt bättre och lyckas vi med det kan vi konsolidera marknaden, säger Philip Hult.
Konsolideringen ska dock främst ske genom organisk tillväxt.
– Vi har köpt ett par små bolag, men det har alltid varit jättejobbigt. För att konsolidera marknaden behöver man inte köpa utan leverera en bättre produkt. Ikea har konsoliderat marknaden utan att köpa.
EF har även börjat med högre utbildning genom att för fem år sedan köpa ett litet amerikanskt universitet av konsultfirman Arthur D Little.
– När vi köpte hade de 24 studenter, men vi ville åt examenstillståndet från amerikanska staten. Nu i år har vi nästan tusen elever bara för MBA-studier.
Nya utbildningsnivåer har införts och verksamheten har utökats från Boston till London, Dubai, San Francisco och Shanghai.
– På lång sikt är det här en framtidsbransch. Det finns en massa väldigt små konkurrenter och så finns det stora konkurrenter. University of Phoenix är störst med fler än 250 000 studenter och utbildning över hela världen. Vi försöker göra det bättre och billigare och mer intressant, säger Philip Hult.
***
Pengarna
Philip Hult har inte samma känsla för bolagets pengar som sin far, enligt en av Affärsvärldens källor. När det gäller EF kan Bertil Hult vrida och vända på en hundradollarsedel för att se var den kan göra mest nytta, medan Philip Hult påstås kunna investera sedeln och sedan dra fram en ny om han hittar ett nytt projekt.
När EF ville flytta 150 personer och sitt huvudkontor till Luzern i Schweiz sägs Bertil Hult ha förhandlat med kantonen om hur mycket skatt EF skulle behöva betala.
Även med ersättningar till de redan mycket välbetalda i EF:s topp sägs Bertil Hult vara mer restriktiv än sonen, som kan lägga på det som behövs för att få någon att flytta till ett nytt land för femte, sjätte, sjunde eller åttonde gången i stället för att leta efter en annan kandidat.
– Det kan lätt rinna i väg, säger en av Affärsvärldens källor.
Privat är det dock omvända roller. Bertil Hult har gjort sig känd för sin lyxkonsumtion, han sägs kunna bränna 100 000 dollar i månaden. När han fyllde 60 år i februari 2001 var det fest i dagarna tre. Han flög två Boeingplan med näringslivsfolk, ett från Stockholm och ett från Köpenhamn, till Boston där gästerna fick se David Copperfield trolla och höra både Elton John och Stevie Wonder sjunga medan de drack Dom Perignon.
Philip Hult föredrar dock att hålla en lägre profil, han väljer Breitling före Rolex och kör en Mercedes A-Klass, mest för att London är så trångt. Tidigare har han ofta haft en Audi.
***
Tyrannen
Varje gång Philip Hult äter frukost i ett nytt land tar han först ett par skedar av den lokala yoghurten, även om den inte ser aptitlig ut, för att få i sig den lokala bakteriefloran. Philip Hult har problem med magen. Att då resa halva sin arbetstid är inte optimalt. Att landa, sparka tio personer, ha ett möte, tala till personalen och åka vidare fast man inte känner sig helt okej är påfrestande.
Inte hjälper det att Philip Hult alltid oroar sig för smått, stort, Asien, Europa, USA, skolbyggen, flygningar, ja, allt på en gång.
Samtidigt lever Philip Hult under stort tryck från sin dominante far.
När Philip Hult lotsades in i EF fick han absolut inte misslyckas. Eftersom han uppges vara mycket snällare än tuffingen Bertil Hult och inte är särskilt smidig ska det ha varit hårt för honom när han var ung.
Här verkar dock Bertil Hult ha lärt sig något, för pressen på Alex har inte alls varit lika stor, enligt en av Affärsvärldens källor.
Nu ska de båda äldsta sönerna dock ta över imperiet medan Bertil Hult trappar ned och spelar golf.
– Bertil jobbar 30-40 procent nu. Han försöker ta det lite lugnare, säger Philip Hult.
– Han har säkert lagt sig i en massa detaljer alltid. Det tycker jag att vi alla gör. Vi försöker vara så ohierarkiska som möjligt. Man ska veta vad som händer under sig. Vår affär är inte så stor på något enstaka ställe, vi måste vara detaljorienterade eftersom vi är så utspridda, säger Philip Hult.
Få tror dock att den nu 68-åriga Bertil Hult kommer att släppa tyglarna helt.
***
Trebarnsfar med minibil
Ålder:39 år.
Titel:Ordförande EF, samt vd för en av de tre delarna.
Familj: Hustrun Britt som jobbar deltid på EF med Googleoptimering, döttrarna Linnea, Cecilia och Astrid, sju, fem och två år gamla.
Bor:London, sommarhus i Torekov
Kör:Mercedes A-Klass.
Åker: Privatjet.
Språk:Engelska, svenska, fast han skriver inte svenska, lite japanska sedan han pluggade ett år i Japan innan han gick på universitetet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.