Välinge
Miljardärsbråk om golvuppfinning: ”Skitsnack”
"Jävla struntprat, det är skitsnack", är reaktionen från golvmiljardären Darko Perván.
Golventreprenören Darko Pervàns Välinge och Christian von Koenigseggs sportbilstillverkning ligger bara ett par mil ifrån varandra. En annan likhet är att båda entreprenörerna säger sig vara uppfinnare av klickgolv. Det var i en intervju med Affärsvärlden i juni i år som Christian von Koenigsegg sa att han i sena tonåren uppfann världens första klickträgolv. Några år senare ville Koenigsegg patentera klickgolvet.
”Då ringde jag upp mitt patentombud. De sa att ’hade du kommit till oss två månader tidigare hade vi kunnat gå emot det här patentet som de har tagit, men tidsfristen hade gått ut’, så jag kunde inte göra något. Det blev ju en miljardindustri senare”, sade Christian von Koenigsegg till Afv då.
Det här får Darko Perván att tända till.
”Jävla struntprat, det är skitsnack! Var är patenten? Var är prototyperna? Vi har ungefär 500 utförandeformer av olika patenterade fogsystem, vilket av dem är det han har uppfunnit och hur ska de tillverkas?!”, säger Darko Perván upprört.
Patent är viktigt
Darko Perván uppger att de två aldrig har träffats, men Koenigsegg har köpt golv från Välinge vid ett tidigare tillfälle.
”Hur kan du uppfinna något utan att du patenterar det? Då tror du ju inte på din uppfinning själv! Vi går ju inte runt och säger att vi har uppfunnit hans Koenigseggbil?”, säger Darko Pervaán och fortsätter:
”Vi skulle nog behöva prata med den där Christian von Koenigsegg för jag tycker det är lite besvärande att vi har någon här i närheten som pratar om att de utvecklat klicksystem utan att ha något enda bevis på det, mer än i sin fantasi”, säger han.
Snarlik teknisk lösning
Christian von Koenigsegg å sin sida menar att det finns bevis.
“Tråkigt att se Darkos reaktion. Jag är inte ute efter att ta ära från någon eller ifrågasätta några patent. Det Darko har åstadkommit är högst imponerande,” skriver han i ett mejl till Affärsvärlden och fortsätter:
“Sanningen är dock fortfarande att jag uppfann en form av mekaniskt låsbart golv som jag döpte till Klickgolv vintern 1991-92. Det är en snarlik teknisk lösning till det vi alla har i våra hem i dag och kallar för Klickgolv. Som jag redan sagt så tog jag aldrig något patent, då jag hade begränsade resurser och inte fann något intresse från branschen. Jag har underlag och vittnen om så behövs. Darko och andra är välkomna att kontakta mig direkt om de vill höra mer.”
I ursprungsversionen av intervjun med Christian von Koenigsegg från i våras så missuppfattade Afv uppgifterna om golvpatent och beskrev det som en färdig ansökan. Detta har nu korrigerats i artikeln så att det tydligt framgår att uppgifterna från Koenigsegg avser uppfinningen som sådan och en diskussion om att söka patent.
Kommersiellt klickgolv
I mejlväxling mellan Afv och Christian von Koenigsegg skriver Darko Perván:
“Otroligt att du 1991 som 19-årig lyckades utveckla ett klicksystem för golv, då vi behövde 20 års golverfarenhet på högsta nivå för att klara det. Som 20-åring har man ofta livlig fantasi och ingen insikt i alla de tekniska problem som måste lösas för att ett system skall kunna kommersialiseras eller kännedom om alla de patent som redan finns inom området,” menar Darko Perván och fortsätter:
“Vi däremot hade inga svårigheter att omgående få de största golvföretagen att satsa stort på vår uppfinning. Varför? Därför att vi kunde visa golvskivor som fungerade perfekt och hade realistiska lösningar på produktionstekniken. Utvecklingsinsatsen motsvarade mer än 10 000 mantimmar innan den första skivan var klar och minst ett 100-tal varianter provades och förkastades innan det blev perfekt.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.