Miljardären som slår bakut

Anders Jonsson om revolten i Travsverige.

I lördags var det stortävlingar och V75 på Bergåkers travbana utanför Sundsvall. Men bakom kulisserna på stallbacken vibrerade luften mer om vem som skulle ta hem Sundsvall Open Trot med en miljon i första pris.

Budkavlen om att sluta upp bakom upprorsmakaren Rune Andersson gick runt bland stortränarna på stallbacken.

Miljardären, styrelseordföranden för konglomeratet Mellby Gård AB och storhästägaren Rune Andersson har nämligen tagit på sig rollen som travets Engelbrekt. Han har höjt upprorsfanan mot staten och dess bihang i form av Svenska Travsportens Centralorganisation, STC.

Det handlar om ett eroderande spelmonopol, om framtiden för en bransch som omsätter tiotals miljarder, har 20 000 direkta heltidsjobb och som indirekt är oerhört viktig för landets jordbruk och vårt öppna landskap.

Innan jag fortsätter måste jag erkänna att resten av texten kanske inte är en helt opartisk betraktelse. Förutom mitt arbete som politisk analytiker är jag uppfödare och travtränare. I den mindre skalan, men ändå ganska engagerad.

Den centrala frågan är om regeringen kan behålla greppet om en nationell spelpolitik på en avreglerad EU-marknad. Om Svenska Spel och ATG ska kunna fortsätta att generera vinster som håller idrotten, föreningslivet och hästsporten under armarna. Eller om utlandsbaserade spelbolag som inte betalar svensk skatt och därför kan ge spelarna mer tillbaka ska ta över.

Spelpiraterna, som Svenska Spels nya styrelseordförande Margareta Winberg (s) kallar de utländska spelbolagen, parasiterar på svenska matcher och travlopp och lovar i bästa fall att betala tillbaka kaffepengar jämfört med vad Svenska Spel och ATG gör.

På sikt kan det naturligtvis innebära att det inte finns några matcher och lopp att spela på. Utan 1,5 miljarder från ATG varje år skulle det inte finnas några prispengar att tala om inom travsporten.

Regeringen i form av finansminister Anders Borg (m) och hans statssekreterare Per Jansson står handfallna. De vill behålla monopolet, men har fått bakläxa av sitt eget parti. Anders Borg närmast hånades av moderatstämman i Gävle förra året.

Regeringen är splittrad och det spelar ingen roll hur många gånger Borg och hans medarbetare upprepar att spelbolagen inte har tillstånd att ordna spel i Sverige. Regeringen kan inget göra åt olagligheterna.

Alla väntar i stället på den spelutredning som ska presentera sitt förslag i mitten av december. Men att det plötsligt ska dyka upp en lösning som kan återupprätta det nationella spelmonopolet förefaller osannolikt.

För några veckor sedan började Maltabaserade Unibet, via den inköpta nätbyrån Travnet, erbjuda spel på svenska travlopp. Svaret från STC och ATG var att uppmana till bojkott.

I övrigt satte höjdarna i travets centralorganisation sitt hopp till att regeringarna inom EU så småningom ska komma överens om en ökad spelreglering snarare än en fri marknad. En from förhoppning i ett EU som brukar gå motsatt väg.

Det var då Rune Andersson fick nog och blåste till strid i en stor intervju i Travronden. Slutsatsen var att travpamparna vägrar att se verkligheten och i stället för att liera sig med staten borde de göra slut med den.

– Säg upp avtalet mellan travet och regeringen!” lyder budkavlen som nu går över landet.

Rune Anderssons argument är enkelt: Eftersom staten inte längre kan hålla sin del av avtalet och garantera ensamrätt på spel på hästar i Sverige finns det ingen anledning för STC att stå fast vid den historiska uppgörelsen.

I stället bör travet starta ett eget utlandsbaserat spelbolag. Regeringen kommer ändå aldrig att våga dra in totalisatortillstånd och skicka ut 20 000 personer i arbetslöshet från stallbackar och spelbutiker.

Åtminstone ska STC hota med det, precis som Fotbollsförbundet flaggat för ett eget spelbolag när Svenska Spel inte längre kan leverera. Det ger en bättre förhandlingsposition för att sänka spelskatten och ge rimligare konkurrensförhållanden mot spelpiraterna.

Spännande tider, högt spel och hårda tag framöver på spelmarknaden, alltså. Faller monopolen är det svårt att se varför någon ska fortsätta att sitta i knä på staten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.