Emissionsguiden
Midsummer släpper prospekt: En ny flagga – och två slopas
Idag inleds teckningsperioden för Midsummers företrädesemission av aktier som kan tillföra bolaget 66 Mkr före kostnader. Emissionsguiden har tidigare hissat fem flaggor för emissionen, varav en var att aktien handlades ned till teckningskurs. Börskursen ligger just nu på 0,92 kr och teckningskursen är 0,85 kr.
Efter en genomgång av prospektet hissar vi en ny flagga och tar bort två tidigare. Det totala antalet flaggor blir därmed fyra.
Ny flagga: Hög emissionskostnad
Om kostnaden för rådgivare, garanter med mera äter upp en stor del av emissionslikviden så är det illa på flera sätt. Ribban ligger dock väldigt olika beroende på om det är 10 Mkr eller 1 miljard som ska hämtas in.
Emissionskostnaderna ligger på 11 Mkr, motsvarande 16,6% av emissionen.
Midsummers IR-chef Peter Karaszi kommenterar:
“Det beror på själva upplägget med garanter som säkerställer emissionen till 100% (vilket förstås är en fördel för aktieägarna). Ingenting är ju gratis och garanterna får förstås ersättning för sina åtaganden, men de är marknadsmässiga och inte högre än för någon annan aktör (inte heller övriga emissionskostnader). Så jag skulle vilja säga att det är strukturen på emissionen som gör emissionskostnaderna relativt höga.”
Han skriver också att detta dock blir en ensidig faktor att beakta i ljuset då emissionen blir fulltecknad genom åtagandena.
Två flaggor slopas
Flaggan om frekventa nyemissioner tas bort eftersom Emissionsguidens flaggarsenal stuvats om sedan förra artikeln skrevs. Flaggan om bristfällig information tas också bort då informationen om kostnaderna för kapitalanskaffningen framgår av prospektet. Flaggan berörde även nyckelpersonernas investeringar, vilket prospektet ger svar på.
Delar av styrelsen och ledningen åtar sig att investera i emissionen. Dock är mixen av ledningspersoner lite spretig, och varken VD Sven Lindström eller bolagets CFO Åsa Jynnesjö deltar i emissionen.
Brutto eller netto – det är frågan
På två ställen i prospektet står det att nettolikviden i emissionen är 66 Mkr, vilket inte stämmer. Efter avdrag för emissionskostnader får bolaget in 55 Mkr netto. Den här typen av slarv är förvisso ingen kardinalsynd. Men givet att bolaget inte tidigare meddelat kostnaderna för kapitalanskaffningen kan även mindre inslag av osammanhängande informationsgivning skapa förvirring bland investerare. Emissionsguiden hissar ingen flagga för detta, utan stannar vid en upplysning.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.