Microsoft satsar 5 miljarder på krig mot Playstation

Microsoft har nu avslöjat detaljerna kring sina planer på att erövra ännu en marknad. Lanseringen av bolagets TV-spel Xbox kommer att ske den 8 november och Microsoft kommer att lägga ned över 5 miljarder kronor på marknadsföringen av produkten. Kampen kommer dock att bli stenhård då Sonys Playstation2 redan finns ute på marknaden och Nintendo släpper sin Gamecube tre dagar före Microsoft.

I Los Angeles pågår för närvarande den årliga jättemässan E3, Electronic Entertainment Expo, och 65 000 personer har i år sökt sig till mässan. Många är där för att höra mer om Microsofts planer på att erövra TV-spelsmarknaden med sin nya spelkonsol Xbox. Sony har redan ett stort försprång gentemot Bill Gates och company eftersom deras Playstation2 kommer att ha funnits ute på marknaden i ungefär ett år när Microsoft lanserar sin Xbox.

Men Microsoft har stora muskler och bolaget tänker använda dryga 5 miljarder kronor för att lansera sin nya spelkonsol. Det är den största marknadsföringsinsatsen som Microsoft någonsin gör på en ny produkt. Sony tänker kontra genom att spendera ytterligare drygt 2,5 miljarder kronor på marknadsföring av Playstation2 i USA under hösten.

De enorma summorna visar på hur viktig spelmarknaden blivit för elektronikjättarna. Marknaden bara för TV-spelen omsätter runt 10 miljarder dollar om året och med de nya spelkonsolerna på marknaden räknar analysföretaget IDC Research med att marknaden kommer att omsätta runt 17 miljarder dollar år 2003.

Det är inte heller bara finniga tonåringar som sitter och spelar dator- och TV-spel längre. En undersökning av branschorganisationen IDSA visar att 70 procent av de största användarna är över 18 år gamla och hela 40 procent är över 35 år. Av datorspelarna är också 40 procent kvinnor.

Slaget om spelindustrin står inte heller bara om TV-spelen utan även om internet. Sony, Microsoft och Nintendo utrustar alla sina nya konsoler med bredbandsuppkopplingar till internet. Sony har för avsikt att förvandla Playstation2 till en komplett nöjesanläggning där användarna kan ladda ned TV-program, filmer, musik, chatta, maila och förstås spela spel. Bolaget har slutit avtal med bland andra AOL Time Warner och Cisco Systems för att nå dit.

Sony har även satt taket för vad de nya spelen kan kosta genom sin Playstation2. I USA säljs de för 299 dollar och Microsoft satte även priset på Xbox till just 299 dollar. Det innebär att bolaget förlorar cirka 125 dollar för varje Xbox som säljs, men tanken är att den förlusten ska tas igen via royaltyintäkter på själva spelen. Microsoft räknar med att ha 600 000 till 800 000 spelkonsoler färdiga i tid till lanseringen i november och totalt över julhelgen väntas 1 till 1,5 miljoner Xbox säljas.

Slaget om den amerikanska marknaden lär bli mycket blodigt eftersom Sony sannolikt kommer att sänka priset på Playstation2 i lagom tid till Xbox lansering. Samtidigt kommer också Nintendo att lansera sin nya spelkonsol Gamecube tre dagar innan Microsoft.

Vinnaren kommer sannolikt bli den som kan visa upp den häftigaste uppsättningen spel till sin maskin. Där har Sony ett försprång eftersom deras Playstation2 funnits ute ett helt år. Men Microsoft har varit mycket aktiva på avtalssidan och knutit till sig många stora namn. I tid till lanseringen räknar bolaget med att ha 15-20 olika spel klara. Bland annat svenska Digital Illusion är med på ett hörn och utvecklar ett spel baserat på den nya tecknade storfilmen Shrek.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.