Metacon gör sin andra företrädesemission i år

Energiteknikbolaget Metacon har beslutat om en företrädesemission som kan tillföra bolaget 138 Mkr före kostnader. Emissionsguiden inleder sin bevakning av kapitalanskaffningen.
Metacon gör sin andra företrädesemission i år - Metacon1
Metacons styrelse har beslutat om en företrädesemission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 15 november. Källa: Metacon

Metacon utvecklar och säljer energisystem för produktion av vätgas, el och värme. Bolaget har beslutat att ta in 137,5 Mkr genom en företrädesemission av aktier. Emissionskostnaderna framgår inte.

Den största delen av emissionslikviden ska gå till att betala tillbaka ett brygglån på 50 Mkr. Metacon har upptagit lånet för att kunna leverera på en order från kunden Motor Oil.

84% TECKNADES SENAST

Metacon genomförde sin senaste företrädesemission i början på 2024, med en teckningskurs per unit som motsvarade 0,29 kr per aktie.

Den tecknades till 53,9% med och utan stöd av teckningsrätter. Inklusive garanter blev teckningsgraden 83,9% och bolaget fick in 81,6 Mkr efter emissionskostnader.

Kapitalanskaffningen fick fyra flaggor av Emissionsguiden.

Metacon ska även använda kapitalet bland annat till internationell expansion, investeringar i produktionsanläggningar samt till förstärkning av rörelsekapitalet.

Teckningskursen är satt till 0,20 kr per aktie, vilket innebär en rabatt på 40,1% (TERP) kontra aktiekursen innan villkoren publicerades.

80% SÄKERSTÄLLT

Metacon har mottagit tecknings- och garantiåtaganden på totalt 110,8 Mkr (80,6% av emissionen). Teckningsåtagandena uppgår till 2,8 Mkr (2% av emissionen) och har lämnats av befintliga aktieägare samt personer i Metacons ledning och styrelse.

Garantiåtagandena summerar till 108 Mkr (78,6% av emissionen). Ersättningen är 12% kontant av garanterat belopp, men det framgår inte vilka som garanterar.

Emissionen är säkerställd till 80% (snarare än 80,6%) då garantiåtagandena maximalt kan tas i anspråk upp till nivån 110 Mkr teckning.

Utspädningen för aktieägare som inte deltar i emissionen blir 50%, givet att erbjudandet fulltecknas.

Metacon kan även komma att genomföra en riktad emission om bolaget ser stort intresse från strategiska investerare. Teckningskursen kommer i så fall inte vara lägre än i företrädesemissionen, uppger bolaget. Något belopp för den eventuella riktade emissionen anges inte.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om eventuella flaggor i emissionen inom kort.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF
Annons från AMF