Intervju DLA Piper
Meste M&A-advokaten: ”Köparna har blivit mer noggranna”
Han snittar med minst två transaktioner i månaden. Mathias Berggren är partner på DLA Piper med fokus på M&A och har toppat Mergermarkets listor över de svenska affärsjurister med flest M&A-uppdrag de senaste fem åren. Trots uppenbart späckat schema tar han emot Affärsvärlden på kontoret i centrala Stockholm, med utsikt över Sergels torg och Kulturhuset.
När Affärsvärlden frågor honom om hur allt går ihop blir svaret:
”Det är lite av en sportklyscha, men det är verkligen en team effort. Jag har ett otroligt starkt team med seniora och juniora affärsjurister som jobbar nära och tätt”, säger Mathias Berggren och betonar att storleken på transaktionerna varierar.
”Alla är inte miljardtransaktioner, utan det är många ganska små vilket gör att det är möjligt att processa flera samtidigt”, säger Mathias Berggren.
Svårt att tacka nej
Han berättar att han inte har så många klienter, men däremot få som han jobbar väldigt nära. Genom åren har det bland annat blivit mycket för Storskogen, Cube Infrastructure och Capillar Equity.
”Jag vet hur de vill driva sina processer, vilken takt de vill ha och då är det relativt lätt att planera. Det bygger mycket på att jag känner klienterna väl”, säger Mathias Berggren.
Hur många timmar sover du per natt?
”Jag klarar mig bra tycker jag. Sen är det väl som i alla branscher med covid-effekten som har gjort tillgängligheten så mycket enklare. Jag måste inte rusa in till kontoret klockan 7 på morgonen och sitta där till klockan 23, utan kan vara hemma, på landet eller utomlands. Att alltid vara spelbar på ett sätt underlättar arbetet med att hantera flera transaktioner samtidigt.”
Vad händer om du tackar nej?
”Det händer, och det kan handla om jävsfrågor eller annat, men om jag inte hinner med försöker jag alltid spela in någon kollega som kan hjälpa till och ta över den bollen. Jag har dock generellt väldigt svårt att tacka nej”, säger Mathias Berggren.
Topplistorna för Nordiska affärsjurister sett till antal transaktioner per år
2023
- Mathias Berggren, DLA Piper, 24
- Shoan Panahi, White&Case, 13
- Mathias Teir, Schjødt, 11
2022
- Mathias Berggren, DLA Piper, 32
- Christina Kokko, Vinge, 28
- Shoan Panahi, White&Case, 28
2021
- Mathias Berggren, DLA Piper, 49
- Christina Kokko, Vinge, 34
- Shoan Panahi, White&Case, 28
Källa: Mergermarket
”Jag brukar kalla mig själv för deal junkie, för jag tycker det är fantastiskt roligt när uppdragen kommer in. När man driver igenom dem och därefter får se dem signas och closea – det är väldigt roligt!”
Blir det någon slags tävlingsinstinkt som slås på när du träffar andra affärsjurister som också är med där i toppen av listor över antalet affärer?
”Nej, jag tycker vi rör oss i en ganska kollegial värld trots allt. Det är många personer som man stöter på flera gånger. Däremot tycker jag att vi kan bli bättre på att prata gott om varandra. Det är klart att det är mer konkurrensutsatt idag än för 15 år sedan, men vi måste kunna skicka ett mejl efter en transaktion och berömma varandra med.”
Springer mellan konferensrummen
För Mathias Berggren är det sällan färre än fem processer som rullar samtidigt. Han noterar att processerna numera tar längre tid än vad de gjorde förr och därmed blir svårare att planera.
”M&A-processen är i grunden ganska standardiserad, men det kan vara dagar då vi springer mellan konferensrummen för att få ihop det. I slutförhandlingar kan det krävas fler kvällar och extra insatser och man får försöka att se till att de inte inträffar samtidigt. Men det är klart, ibland blir det en utmaning”, säger Mathias Berggren.
Han beskriver det som att han tar helikopterperspektivet när han är ledare för teamet. På så sätt får han en känsla för var och när hans kunskap och erfarenhet passar bäst och behövs mest.
”Vissa delar av processerna sköter mina kollegor mycket bättre än vad jag gör. Då behöver jag inte vara där utan kan fokusera på där jag gör mest nytta. Ofta handlar det om att ha känselspröten ute och känna efter om saker rullar på eller ifall vi behöver kontakta klienten eller motparten för att hantera de frågor och situationer som uppkommer”, säger Mathias Berggren.
Kan man göra så här många affärer och ändå göra ett bra jobb? När blir det för mycket kvantitet och för lite kvalitet?
“Detta är något vi lägger väldigt mycket fokus på hela tiden. Med ett engagerat team som känner klienten väl, noggrann planering och effektiva processer är det dock möjligt att hantera ett stort antal affärer och fortfarande upprätthålla samma höga kvalitet”, säger han.
Miljardaffärer tar längre tid
På frågan om han vill lyfta fram någon särskild deal för 2023, så väljer Mathias Berggren Cube Infrastructures köp av Urbasers nordiska verksamhet för 390 miljoner euro, motsvarande 4,3 mdr kr. Anledningen? Komplexiteten och den globala kontexten där samtliga av DLA Pipers nordiska kontor var inblandade och samarbetade med London, Paris och Luxemburg.
”Vi fick till ett väldigt bra samarbete med alla olika arbetsströmmar mellan länderna och mellan de olika kompetensgrupperna. Det var verkligen ett kul projekt”, säger han.
Anledningen till att affärerna är mer komplicerade och tar längre tid menar han beror på större noggrannhet från både köpare och säljare.
”Köparna har blivit mer noggranna, både i due diligence-arbetet och när man analyserar och provtrycker framåtriktade prognoser och budgetar. Mycket ‘städarbete’ med målbolag som tidigare kanske gjordes av köparen efter closing måste nu oftare hanteras av säljaren innan. Vi ser också fler carve outs än tidigare och dessa blir snabbt komplexa att hantera för att säkerställa att rätt verksamhet överlåts och kan drivas på önskat sätt efter transaktionen”, berättar Mathias Berggren.
2021-2022 var intensiva år i M&A-världen där transaktionsvolymen slog alla rekord. Nu är marknaden tillbaka till miljön som var innan pandemin, även om 2023 var ett avvaktande år både sett till volym och värde på bolagsförvärven i Norden.
”Trenden med att köpa upp mindre bolag och slå ihop dem, så kallat buy and build, kommer inte försvinna. Förvärvstakten kan dras ned, men serieförvärvarnas affärsmodell har funnits i många år och kommer garanterat att fortsätta finnas kvar. Många företag kanske fokuserar mer på lönsamhet än tillväxt just nu men affärer kommer absolut att fortsätta drivas framåt”, säger Mathias Berggren.
Läs mer:
KKR köper in sig i Immedica Pharma
M&A-marknaden stiger i värde: ”På väg åt rätt håll”
Digitala begravningsbyrån Lavendla till salu – har Bonnier i ägarlistan
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.