Mer deg att hämta i Orc
På den gamla goda tiden var OM en av börsens verkligt pålitliga vinstmaskiner. Under flera år skämde bolaget bort marknaden genom att regelbundet låta en tredjedel av omsättningen ramla ut i ren vinst. Men OM växte och blev ett allt mer komplicerat bolag samtidigt som ledningen trasslade till det för sig genom det optimistiska budet på Londonbörsen och satsningen på handelsplatsen Jiway. Men under resans gång ramlade ett riktigt guldägg ut ur OM-boet, nämligen Orc Software som levererar avancerade programvarusystem till aktörer på de internationella finans- och råvarumarknaderna. Gårdagens kvartalsrapport från Orc var ett rejält styrkebesked. Omsättningen ökade med 44 procent, rörelseresultatet med hela 71 procent och rörelsemarginalen landade på nästan 45 procent, klart över målet på minst 30 procent. Visserligen drabbades även Orc-aktien av ett bakslag under större delen av fjolåret men den som passade på att köpa på botten efter terrordåden i september kan idag gotta sig åt en tredubbling av investeringen. Gårdagens kursreaktion tyder på att en del placerare valde att ta hem den vinsten men de som sitter kvar i båten har ingen anledning att känna oro. Visserligen fanns en liten varningsklocka i rapporten i form av beskedet att det skett en del kunduppsägningar. Men enligt bolaget är detta av marginell betydelse och beror på att några små firmor försvunnit i den pågående branschkonsolideringen. Viktigare är att Orc har en betydande potential att göra nya affärer, dels i Nordamerika där det i allt större utsträckning är dags för mäklarna att kasta de brokiga kavajerna som hör ihop med golvhandeln och bänka sig framför datorerna i stället och dels på de asiatiska marknaderna. Ur den synvinkeln var det välkommet med gårdagens besked om en etablering i Tokyo under det tredje kvartalet. Bolagets målsättning är som sagt att nå en rörelsemarginal på minst 30 procent och en tillväxt på drygt 50 procent fram till 2004. Det är kanske för optimistiskt att tro att första kvartalets marginal på 45 procent ska hålla i sig men fjolårets dryga 40 procent borde ligga inom räckhåll. I så fall landar p/e-talet på 25 vilket på intet sätt känns avskräckande för ett bolag av Orcs kaliber. Slutsatsen är att det borde finnas mer att hämta i aktien.
**Räcker Telias bud på Sonera? De senaste dagarnas återhämtning i Telia-aktien har kommit av sig, det vill säga Igel-effekten har klingat av. En förklaring kan vara att aktiemarknaden börjat inse risken i att Telia kan komma att behöva höja budet på finländaren. Efter budet för ungefär två veckor sedan har Telia-aktien sjunkit med mer än 10 procent, vilket följaktligen lagt sordin på Soneraaktien. Det går visserligen att hävda att Sonera steg kraftigt på spekulation inför budet men å andra sidan noteras Sonera till i princip samma kurs i dag som för en månad sedan. Spekulationen om ett eventuellt höjt bud fick ny fart i går via en färsk analys signerad Danske Securities. Enligt investmentbanken så räcker det att 22 procent av den fria floaten (de icke ägarlåsta aktierna) i aktien motsätter sig budet för att Telia inte ska uppnå 90 procent i Sonera. Det är därför sannolikt att Telia kan behöva höja budet, och premien, som vid budtillfället uppgick till cirka 16 procent, skriver Danske Securities. Investmentbanken rekommenderar i samma analys köp i Sonera och behåll i Telia. För Telia-ägarna vore en budhöjning, som alltid, negativt. Men icke desto mindre finns ett par faktorer som talar emot en budhöjning. Dels talar finska staten varmt för affären, dels så behöver Sonera otvivelaktigt Telias starkas finansiella ställning. Och detta vet finnarna mycket väl. Det är heller inte särskilt troligt att något konkurrerande bud dyker upp på Sonera. (Peppar Peppar.)
Erik Aronsson
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.